Revista PEDIATRU.RO nr. 20 este dedicată investigaţiilor funcţionale şi de altă natură ale respiraţiei la copil. Primul articol Explorarea funcţională ventilatorie la copil: Spirometria (dr. Paraschiva Ghercheş-Panţa) se ocupă de acest cunoscut test frecvent utilizat în practica curentă. Cel de-al doilea articol Aria proiectată sub curba flux–volum (Dr. D. Stein şi colab.) se referă la parametrul Aex care exprimă numeric forma curbei flux–volum expirator şi este măsurabil independent de durata expirului. Investigaţia este potrivită pentru şcolar, la care nu poate fi interpretată spirometria standard. (...)"> EXPLORĂRI ALE APARATULUI RESPIRATOR - Viața Medicală
Newsflash
Cultură

EXPLORĂRI ALE APARATULUI RESPIRATOR

de Dr. Al. T. - mar. 18 2011
EXPLORĂRI ALE APARATULUI RESPIRATOR

   Revista PEDIATRU.RO nr. 20 este dedicată investigaţiilor funcţionale şi de altă natură ale respiraţiei la copil. Primul articol Explorarea funcţională ventilatorie la copil: Spirometria (dr. Paraschiva Ghercheş-Panţa) se ocupă de acest cunoscut test frecvent utilizat în practica curentă. Cel de-al doilea articol Aria proiectată sub curba flux–volum (Dr. D. Stein şi colab.) se referă la parametrul Aex care exprimă numeric forma curbei flux–volum expirator şi este măsurabil independent de durata expirului. Investigaţia este potrivită pentru şcolar, la care nu poate fi interpretată spirometria standard. (...)

   Revista PEDIATRU.RO nr. 20 este dedicată investigaţiilor funcţionale şi de altă natură ale respiraţiei la copil. Primul articol Explorarea funcţională ventilatorie la copil: Spirometria (dr. Paraschiva Ghercheş-Panţa) se ocupă de acest cunoscut test frecvent utilizat în practica curentă. Cel de-al doilea articol Aria proiectată sub curba flux–volum (Dr. D. Stein şi colab.) se referă la parametrul Aex care exprimă numeric forma curbei flux–volum expirator şi este măsurabil independent de durata expirului. Investigaţia este potrivită pentru şcolar, la care nu poate fi interpretată spirometria standard.
   Un rol important în diagnosticul afecţiunilor respiratorii cronice este atribuit evaluării funcţiei pulmonare. La copii însă acest obiectiv este greu de atins, în special la vârstă mică, datorită lipsei de cooperare. Grupa de vârstă, care constituie încă o provocare, este cea a copiilor preşcolari (2 şi 5 ani). Aceştia sunt deja prea mari pentru a mai putea fi sedaţi, dar totuşi prea mici pentru a obţine din partea lor o cooperare corespunzătoare. Astfel, se arată în articolul Utilitatea tehnicii întreruperii fluxului în explorarea funcţională respiratorie în pediatrie (Sorin C. Man, Simona A. Tătar), s-au dezvoltat tehnici de explorare respiratorie care să se bazeze pe o cooperare redusă din partea copilului, dar care să ofere totuşi informaţii importante despre funcţia pulmonară.(...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe