În Uniunea Europeană, numărul de nașteri continuă să fie în declin, dar nu în cazul femeilor care nu sunt născute în respectivele state.
În anul 2019, 4,17 milioane de bebeluși s-au născut în Uniunea Europeană, continuând un trend descendent care a început după anul 2008, când 4,68 de milioane s-au născut în UE.
Rata totală a fertilității a rămas la 1,53 nașteri per femeie în UE în anul 2019, o scădere mică de la cel mai recent vârf în 2016 (1,57), însă este totuși o creștere, în comparație cu anul 2001 (când rata fertilității a fost de 1,43), potrivit Eurostat.
În 2019, Franța (1,86 nașteri de bebeluși vii per femeie) a fost statul membru cu cea mai mare rată totală a fertilității din Uniunea Europeană, urmată de România (1,77), Cehia, Irlanda și Suedia (toate trei având rata de 1,71) și Danemarca (1,70). La polul opus, cele mai mici rate ale fertilității au fost înregistrate în Malta (1,14 nașteri per femeie), Spania (1,23), Italia (1,27), Cipru (1,33), Grecia și Luxemburg (ambele având rata 1,34).
Potrivit sursei citate, numărul de nașteri ale mamelor născute în străinătate este în creștere. Astfel, numărul de copii născuți de mame născute în afara granițelor țării (atât din state membre ale UE, cât și din state din afara UE) a fost în creștere în Uniunea Europeană din anul 2013 (de când există date disponibile).
Proporția de copii născuți de mame din afara granițelor țării diferă mult între statele membre UE: în 2019, peste 65% dintre copiii născuți în Luxemburg proveneau de la mame născute în străinătate, pe când în Cipru, Austria și Belgia această proporție a fost de o treime dintre bebeluși (născuți de mame care s-au născut în afara granițelor).
Sursa foto: www.rawpixel.com
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe