Newsflash
Știri

Eurobarometru: 65% din români cred că vaccinurile sunt singurul mod de a depăși pandemia

de Florentina Ionescu - mai 10 2021
Eurobarometru: 65% din români cred că vaccinurile sunt singurul mod de a depăși pandemia

Sentimentul de comunitate între cetățenii UE este reprezentat, în viziunea românilor, în primul rând de sistemul de îngrijire a sănătății și de pensii (22%) și, apoi, de educațieși altele. Acestea sunt câteva dintre concluziile celui mai recent raport naţional Eurobarometru pentru România.

În condițiile unui an marcat de pandemia de coronavirus, românii consideră că principala problemă cu care se confruntă atât propria țară, cât și UE este sănătatea (procentele înregistrate fiind RO: 43% vs UE27: 44% pentru nivelul național și RO: 39% vs UE27: 38% pentru cel european). 

eurobarometru perceptie romani pandemie covid

Totodată, românii apreciază că vaccinurile sunt singura modalitate de depășire a pandemiei (RO: 65% vs UE27: 70%) deși, spre deosebire de media europeană, ei ar prefera să amâne momentul propriu-zis al vaccinării, arată Eurobarometrul.

Nemulțumirile românilor

Raportul arată că 57% dintre români se declară nemulțumiți de măsurile luate în vederea combaterii pandemiei de coronavirus de către Guvernul României, similar cu media europeană (UE27: 56%).

Țările ai căror cetățeni sunt printre cei mai mulțumiți de măsurile propriilor guverne sunt Danemarca (79%), Luxemburg (73%) și Olanda (71%).

Pe de altă parte, 60% dintre români consideră că măsurile de restricție luate de autoritățile publice din România pentru lupta împotriva coronavirusului și a efectelor acestuia au fost justificate (procent aflat însă sub media UE27, cu 13pp).

În contextul pandemiei, 41% dintre românii declară că au făcut față cu destulă dificultate măsurilor restrictive, în special în ce le privește pe cele de limitare a deplasărilor, procent similar cu media europeană (UE27: 40%), iar 33% dintre ei au o părere neutră despre această experiență, ea fiind apreciată drept ușoară și dificilă în egală măsură.

Percepția față de vaccinurile anti COVID

Când se gândesc la vaccinarea împotriva COVID-19, românii apreciază în proporție de 67% că vaccinurile împotriva COVID-19 au fost dezvoltate, testate și autorizate prea repede pentru a fi sigure (cu 15pp peste media UE27: 52%).

De asemenea, 72% dintre români consideră că acestea ar putea avea efecte secundare pe termen lung pe care nu le cunoaștem încă (+5pp față de media UE27).

Cu toate acestea, majoritatea românilor consideră că un vaccin este unica modalitate de a pune capăt pandemiei (RO: 65%, UE27: 70%), iar UE joacă un rol-cheie în a garanta accesul la vaccinurile împotriva COVID-19 în țară (RO: 77%, UE27: 69%).

Circa jumătate dintre români declară că nu înțeleg de ce oamenii ezită să se vaccineze (RO: 53%, UE27: 56%), iar ca disponibilitate pentru a fi vaccinați, declară că ar face acest lucru mai degrabă mai târziu (36%) sau cândva în cursul anului 2021 (23%). În plus, 45% dintre europeni își doresc să se vaccineze cât mai curând posibil sau au făcut-o deja. La finalului lui 2020, un procent redus de români și europeni declarau că s-au vaccinat deja (RO: 5%, UE27: 3%).

La cine ar apela românii

Pentru a afla informații de încredere despre vaccinurile COVID-19, românii nu au o opinie majoritară, ei declarând că ar apela în primul rând la personalul medico-sanitar, medici, asistenți medicali și farmaciști (RO: 44%, UE27: 67%), apoi la autoritățile sanitare din România (30%), însă ar avea încredere și în informațiile primite de la colegi, prieteni sau rude (RO: 30%, UE27: 19%).

Pe locul patru în preferințele lor de încredere românii clasează mass-media (RO: 25%, UE27: 16%), în timp ce europenii favorizează guvernele naționale (RO: 13%, UE27: 17%).


Notă autor:

Sursa foto: www.rawpixel.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe