Newsflash
Știri

EMA nu a găsit o legătură între leucemie și medicamentul Zynteglo

de Dorina Novac - iul. 14 2021
EMA nu a găsit o legătură între leucemie și medicamentul Zynteglo

Comitetul de siguranță al EMA (PRAC) a conchis că nu există dovezi cum că medicamentul Zynteglo poate să provoace leucemie acută mieloidă (LAM).

PRAC a analizat două cazuri de LAM la pacienții tratați cu un medicament investigațional, bb1111, într-un studiu clinic pentru anemia cu celule în seceră (siclemie).

cancerul de sange

„Deși nu au existat rapoarte de LAM cu Zynteglo, ambele medicamente utilizează același vector viral și a existat îngrijorarea că vectorul viral ar putea fi implicat în dezvoltarea cancerului (oncogeneza inserțională). Analiza a constatat că este puțin probabil ca vectorul viral să fie cauza”, se arată într-un comunicat al ANMDMR.

Potrivit sursei citate, la unul dintre pacienți, vectorul viral nu a fost prezent în celulele canceroase, iar la celălalt pacient a fost prezent în alt loc (VAMP4) care nu pare a fi implicat în dezvoltarea cancerului.

După examinarea tuturor datelor, PRAC a concluzionat că explicații mai plauzibile pentru cazurile de LAM ar putea fi tratamentul de pregătire pe care l-au primit pacienții pentru curățarea celulelor măduvei osoase și riscul mai mare de cancer de sânge la persoanele cu anemia cu celule în seceră (siclemie).

„Pacienții care urmează un tratament cu Zynteglo pentru beta talasemie au nevoie, de asemenea, de un tratament de pregătire pentru a curăța celulele măduvei osoase. Profesioniștii din domeniul sănătății ar trebui, prin urmare, să informeze în mod explicit pacienții care primesc Zynteglo despre riscul crescut de cancer de sânge în cazul medicamentelor utilizate în tratamentele de pregătire”, se mai arată în comunicat.

De asemenea, PRAC și-a actualizat recomandările pentru monitorizarea pacienților.

Comitetul, care a colaborat îndeaproape cu experții din Comitetul pentru terapii avansate (Committee for Advanced Therapies - CAT), a concluzionat că beneficiile Zynteglo continuă să depășească riscurile sale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe