Newsflash

Viața Medicala - Ediția 45 (1035) din nov. 2009


Noutăţi şi tendinţe actuale în vaccinare

de Prof. dr. Constantin CIUFECU - nov. 6, 2009

Instrument eficace în prevenirea bolilor infecţioase, vaccinarea şi practicile vaccinării sunt urmărite încontinuu de autorităţile de sănătate publică ale fiecărui stat, prin structuri permanente sau ad-hoc, care, anual, emit recomandările de imunizare, acceptate şi validate de Ministerul Sănătăţii. Ca în multe alte domenii ale Sănătăţii publice, SUA, centrele de control al bolilor prin Comitetul Consultativ pentru practica imunizărilor, pot constitui un model, care şi-a câştigat de zeci de ani autoritate. (...)

Maeştrii vin la Bucureşti

de Iftimie NESFÂNTU - nov. 6, 2009

În perioada 11–14 noiembrie 2009, la Bucureşti, vor avea loc: al V-lea Congres Naţional al Asociaţiei Române de Chirurgie Endoscopică (ARCE), cu tema Actualităţi în Chirurgia minim invazivă, a II-a Conferinţă Naţională a Societăţii Naţionale de Chirurgie a Asistenţilor Medicali din România (SNCAMR) şi Simpozionul de Chirurgie pediatrică minim invazivă al Societăţii Române de Chirurgie Pediatrică (SRCP). (...)

Evoluţia gripei noi

- nov. 6, 2009

În săptămâna 26 octombrie–1 noiembrie 2009, au fost confirmate 174 de cazuri de gripă cu tulpina nouă A/H1N1. La nivel naţional, din luna mai, atunci când s-a înregistrat primul caz de îmbolnăvire cu virusul A/H1N1, şi până acum, au fost înregistrate 555 de îmbolnăviri. În prezent, în România nu s-a înregistrat niciun deces cauzat de gripa nouă. (...)

Viaţa fără tutun

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 6, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Tarife promoţionale

- nov. 6, 2009

În momentul apariţiei noului Catalog al Presei, Poşta Română acceptă efectuarea de abonamente la „Viaţa medicală“, în 2010 fiind practicate următoarele tarife: abonament pe:un an – 78 lei şase luni – 39 lei 3 luni – 19,50 lei o lună – 6,5 lei. (...)

La închiderea ediţiei

- nov. 6, 2009

Centrul Naţional de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile informează că, la 4 noiembrie a.c. ora 9, totalul cazurilor de îmbolnăvire cu virusul gripal A/H1N1 în România este de 672, în ultimele 24 de ore confirmându-se 91. (...)

Şansa la o viaţă normală

de Dr. M. D. - nov. 6, 2009

La 2 noiembrie a.c., în premieră la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Sklodowska Curie“, dnii prof. dr. Roland Laszig (Freiburg, Germania) şi conf. dr. Dan Cristian Gheorghe au realizat două operaţii de implantare cohleară cu sistemul Cochlear Nucleus®5 unor copii în vârstă de doi ani. (...)

„Arme“, în patologia maculară

de Alice ŢUCULESCU - nov. 6, 2009

Nu-i niciun secret, doctorul Florian Baltă vorbeşte puţin şi munceşte enorm. Fuge de aparenţe şi ţinteşte întotdeauna semnificativul. Iar când publică o carte sau un articol într-o revistă de prestigiu, cu seriozitatea-i academică, dovedeşte, de fiecare dată, că are, într-adevăr, ceva important de transmis. (...)

Restituiri iatroistoriografice şi de Medicină legală

de Dr. M. M. - nov. 6, 2009

Dragostea filială, ca şi multe alte valori morale ale trecutului, este întâlnită astăzi ca o rara avis in terris. De aceea, demersul dlui dr. Florin Alexandru Stănescu, medic primar Anatomie patologică şi Medicină legală, miră şi tulbură, totodată. (...)

JURNAL DE ROMÂNI FORMIDABILI

de Dr. S.B. -C. - nov. 6, 2009

Primul număr (octombrie 2009) al publicaţiei MEDICA ACADEMICA anunţă intenţiile pe care editorii le au privitor la conţinutul său: cercetare medicală de vârf, noi concepte în managementul sanitar, viziune în business medical, politici performante de sănătate, experienţe internaţionale, cariere fără egal. (...)

LA ORDINEA ZILEI – TUBERCULOZA ŞI FUMATUL

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 6, 2009

Acestea sunt subiectele ce „ţin prima pagină“ a revistei PNEUMOLOGIA, nr. 2/2009. Rob van Hest şi Alistair Story consideră Controlul tuberculozei la persoanele fără locuinţă din UE: mai mult decât simple cuvinte. În ţările europene cu incidenţă joasă a TB, se constată concentrarea bolii la anumite subgrupuri populaţionale: cei fără adăpost, excluşii social, dependenţii de droguri/alcool, cei cu comorbidităţi psihiatrice, foştii deţinuţi. (...)

SĂ NE ÎNTOARCEM ACOLO UNDE POLITICIENII NU NE POT ÎNLOCUI

de Prof. dr. Peter MANU - nov. 6, 2009

Numărul din 15 octombrie 2009 al revistei NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE m-a confruntat din nou cu o alegere: să implic audienţa Vieţii Medicale în dezbaterea aprinsă despre finanţarea cheltuielior medicale în Statele Unite sau să discut o problemă clinică? (...)

De ce la Brăila e altfel?!

de Iftimie NESFÂNTU - nov. 6, 2009

Încă n-am participat până acum la un alt eveniment similar care să-şi fi propus – şi chiar să fi reuşit, aşa cum se întâmplă la Brăila – să schimbe atitudinile medicilor de familie care au participat şi să-i determine, la rândul lor, să promoveze schimbarea. Şi nu poţi să schimbi pe nimeni dacă nu te poţi schimba pe tine însuţi. (...)

Programe naţionale şi strategii de dezvoltare

de Dr. Maria DRAGOTĂ - nov. 6, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Vox populi

de R. A. - nov. 6, 2009

De nenumărate ori, presa, nu mai puţin săptămânalul „Viaţa medicală“, a atras atenţia asupra alarmantei stări de lucruri din domeniul sanitar. Deşi toţi guvernanţii postdecembrişti au declarat public prioritatea naţională a sănătăţii celor care le-au acordat voturile, în mod practic, sprijinul financiar s-a situat totdeauna la cote total insuficiente. (...)

Curs de ecocardiografie fetală

de Dr. M. D. - nov. 6, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Reuniunea D&CVD EASD Study Group

- nov. 6, 2009

În perioada 5–7 noiembrie 2009 a avut loc la Cluj-Napoca, Centrul de Conferinţe City Plaza, The Second Annual Meeting of the Diabetes and Cardiovascular Disease EASD Study Group, întâlnire organizată de Grupul de Studiu Diabetul şi Bolile Cardiovasculare al prestigioasei Asociaţii Europene pentru Studiul Diabetului (EASD). (...)

Ziua profesiilor liberale

de Luminiţa VÂLCEA - nov. 6, 2009

Uniunea Profesiilor Liberale din România (UPLR) a organizat, recent, cea de a doua ediţie a Conferinţei „Ziua profesiilor liberale din România“, care, de altfel, va fi celebrată anual. Ideea unei asemenea manifestări vine de la Comitetul Economic şi Social European, care a lansat, în 2006, „Ziua europeană a profesiilor liberale“. (...)

PLĂCEREA DE A MÂNCA

de Dan LĂZĂRESCU - nov. 6, 2009

L-am cunoscut cândva pe un ardelean trecut bine de 70 de ani, care arăta ca în tinereţe. Subţire însă viguros, vânos, plin de energie. Dar ceea ce m-a mirat era faptul că – după cum îmi povestise – pentru el masa nu era masă fără „slană“. Şi cu toate că, în general, mânca numai carne grasă, nu avusese niciodată probleme cu greutatea corporală sau cu colesterolul. (...)

Trecutul nostru construieşte viitorul nostru (3)

de Prof. dr. Valeriu RUSU - nov. 6, 2009

Articolul îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe