Newsflash

Viața Medicala - Ediția 3 (1149) din ian. 2012


Pacientul englez (1)

de Dr. Ruxandra MORARU - ian. 24, 2012

Când începi să practici într-o altă ţară, pacienţii reprezintă prima poartă către noua lume, interacţiunea umană nemediată cu un nou popor. Despre oameni simpatici, dificili, glumeţi sau ranchiunoşi povesteşte dna dr. Ruxandra Moraru, la rubrica Dentist în UK.


PLACEBO vs NOCEBO

de Prof. dr. Horaţiu D. BOLOŞIU - ian. 24, 2012

Toţi ştiu ce este placebo… până când îi întrebi!

Aserţiunea din motto este adevărată şi în întregime explicabilă în contextul etimologiei eratice a termenului şi ca urmare a utilizării sale, mai mult sau mai puţin potrivită, într-un domeniu atât de „neregulat“ al medicinii, cum este răspunsul terapeutic. Nu există specialitate în cadrul căreia se administrează remedii, care să nu fie confruntată cu problemele practice, dar şi doctrinare, adesea chiar filosofice, pe care le ridică fenomenul placebo şi „fratele rău“ al acestuia – efectul nocebo.

 

 

Popas în istoria Egiptului

de Dr. Leontina Mihaela COTIGĂ - ian. 24, 2012

Impresionante mărturii lăsate peste timp la Luxor de străvechea civilizaţie egipteană, dar şi Mânăstirea „Sfânta Ecaterina“ de la poalele Muntelui Sinai sunt ilustrate de dna dr. Leontina Mihaela Cotigă la rubrica Albumul cu clipe.

 

Boala ocluzivă cervico-cerebrală aterotrombotică - studiu anatomic şi funcţional (1)

de Acad. Constantin POPA - ian. 24, 2012

Un studiu anatomic şi funcţional realizat în boala ocluzivă cervico-cerebrală aterotrombotică este prezentat într-un amplu articol semnat dedl acad. Constantin Popa, în cadrul rubricii Creierul vascular.

 

Proiectul genomul uman a inaugurat era genomicii în medicină

de Prof. dr. Mircea COVIC - ian. 24, 2012

Lansat în 1990, Proiectul Genomul Uman a avut ca obiective principale determinarea secvenţei nucleotidice complete a ADN nuclear şi identificarea, localizarea şi analiza funcţiei genelor ce alcătuiesc genomul uman. Despre ambiţiosul proiect, ce a inaugurat oficial era genomicii, vorbeşte dl prof. dr. Mircea Covic, în cadrul rubricii Medicina genomică.

 

Tromboză de vene subclaviculară şi jugulară externă, de cauză mecanică

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - ian. 24, 2012

Orice tromboză obligă medicul la o investigaţie amplă a cazului, descifrarea cauzei fiind esenţială. La Consultaţia de vineri, dl conf. dr. Corneliu Zeana prezintă un interesant caz de tromboză venoasă.

 

Multa paucis

de Dr. Mihail MIHAILIDE - ian. 24, 2012

Conceput ca un reper pentru noile generaţii de medici, volumul Fiziologii, al dlui prof. dr. Francisc Schneider, evocă marile personalităţi ale fiziologiei româneşti

şi trece în revistă şcolile pe care acestea le-au creat şi slujit. O prezentare a lucrării, realizată de dl dr. Mihail Mihailide, la pagina de istoria medicinii.

 

Conversaţia politicoasă poate fi cu mult mai periculoasă

de Ilinca BELCIU - ian. 24, 2012

O simplă discuţie politicoasă ce deviază în replici acide şi dure – aceasta e tema filmului-piesă de teatru Doamne! Ce măcel, în regia lui Roman Polanski. O cronică semnată, ca de obicei, la rubrica Ecran, de dna Ilinca Belciu.

 

Contribuţii decisive într-un cadru academic

de Conf. univ. István KIRÁLY V. - ian. 24, 2012

În cadrul primei întruniri din acest an a Atelierului de Filosofie şi Antropologie a Medicinii din Cluj, dr. Anamaria Susin a prezentat propria cercetare privind psihologia cognitivă a violatorilor. Despre interesantul şi utilul subiect discută dl conf. univ. Király V. István.

 

Ştiri pe scurt

- ian. 24, 2012

Căutare Avansată

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe