Newsflash
ACTUALITATE Știri

UMF „Victor Babeș” din Timișoara lansează proiectul HEPASKIN

de Florentina Ionescu - feb. 28 2025
UMF „Victor Babeș” din Timișoara lansează proiectul HEPASKIN

Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara a anunțat zilele trecute, într-o conferință, lansarea proiectului HEPASKIN. Acesta se adresează unui număr de 4.000 de pacienți din zona transfrontalieră România – Serbia.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în calitate de lider, a început încă din 22 noiembrie 2024 implementarea proiectului „Promoting resilience of health systems and equal access to skin and liver care through RORS screening and treatment solutions” – acronim HEPASKIN. Proiectul se derulează în parteneriat cu Spitalul General „Đorđe Joanović” din Zrenjanin, în baza unui contract de subvenție, se arată într-un comunicat de presă. 

Se dorește implementarea a două registre regionale de pacienți

Obiectivul general al proiectului este asigurarea accesului egal la servicii de calitate legate de cancerul de piele și de ficat în zona transfrontalieră pentru 4.000 de persoane/pacienți, prin creșterea gradului de conștientizare, investiții în echipamente de înaltă tehnologie, dezvoltarea capacității de screening pentru 40 de furnizori de servicii medicale prin activități comune de instruire și implementarea a două registre, conducând în final la îmbunătățirea situației medicale a populației din zona transfrontalieră. 

Valoarea totală a proiectului este de 2,041,920.48 euro, din care valoarea totală a asistenței financiare nerambursabile din IPA III CBC (Instrumentul de asistență pentru preaderare III din perioada 2021-2027) este de 1,735,632.40 euro. Contribuția din bugetul național al României este de 194,777.52 euro, iar valoarea co-finanțării eligibile a partenerilor de proiect este de 111,510.56 euro. Perioada de implementare a proiectului este de 24 de luni.

Manager de proiect este conf. dr. Alexandru Blidișel. 

Ceremonia de deschidere a proiectului a avut loc în februarie 

Pe 27 februarie 2025 a avut loc ceremonia de deschidere a proiectului HEPASKIN, implementat, reamintim, de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în parteneriat cu Spitalul General „Đorđe Joanović” din Zrenjanin.

Patologiile atinse în cadrul proiectului HEPASKIN („Promoting resilience of health systems and equal access to skin and liver care through RORS screening and treatment solutions”) sunt cancerul hepatic și cancerul de piele. 

Se va face apoi selecția grupului țintă pentru cele doua patologii, în care 1.500 de pacienți vor fi scanați pentru cancerul de piele și 1.000 de pacienți pentru cancerul hepatic. 

„Împreună cu partenerii din Serbia vom realiza acest screening, ca ulterior, o parte din acești pacienți, care sunt depistați cu cancer hepatic sau cancer de piele, să fie tratați chirurgical. Toți pacienții care urmează protocolul pentru cele două patologii vor fi înregistrați în două registre regionale. Totodată, în prima etapă a proiectului vom organiza cursuri de pregătire pentru medicii din Serbia și nu numai, pentru trainingul medicilor dermatologi, chirurgi, chirurgi plasticieni, gastroenterologi. Cursurile se vor desfășura la Centru de training și chirurgie experimentală «Pius Brînzeu», centru modernizat tot printr-un proiect finanțat prin IPA Romania-Serbia”, au precizat reprezentanții UMF Timișoara. 

Proiectul se va desfășura prin colaborarea la nivel local a UMF „Victor Babeș” din Timișoara, Spitalul Clinic Municipal de Urgenţă Timișoara și SCJU „Pius Brînzeu” Timișoara. 

În cadrul proiectului se vor face achiziții de echipamente medicale necesare screeningului cancerului de piele (videodermatoscop cu inteligență artificială), ecografe de ultimă generație, dispozitive de chirurgie laparoscopică, de rezecție hepatică sau de acoperire a defectelor după excizia tumorilor de piele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 150 de lei
  • Digital – 100 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe