Newsflash
Știri

Dr. Emilian Popovici: „Ne vom confrunta cu cifre fără precedent”

de Florentina Ionescu - sept. 29 2021
Dr. Emilian Popovici: „Ne vom confrunta cu cifre fără precedent”

Vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, a vorbit despre prognozele sale în privința valului patru al pandemiei de COVID-19 la noi în țară.

După ce ieri s-au înregistrat în țara noastră peste 11.000 de cazuri de COVID-19, cele mai multe infectări într-o singură zi de la începutul pandemiei în România, am vrut să aflăm de la vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, dr. Emilian Popovici, ce se va întâmpla mai departe în valul al patrulea al pandemiei de COVID-19. 

Emilian Popovici

Șeful disciplinei de Epidemiologie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara și, totodată vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie, a explicat pentru Viața Medicală că țara noastră se va confrunta cu „niște cifre fără precedent” în ceea ce privește numărul infectărilor zilnice cu SARS-CoV-2.

„Să lăsăm la o parte modelarea matematică și biostatistica, pentru că avem posibilitatea de a face o estimare prin metoda comparativă. (...) Plec de la premisa că în Israel, în urmă cu nu foarte multă vreme, la o populație de 9 milioane de locuitori, cu acoperire vaccinală de peste 70%, în vârful de val s-au înregistrat între 10.000 și 11.000 de cazuri noi pe zi. Nu este greu să ne dăm seama ce se va întâmpla în România, la o populație de 19 milioane sau 20 de milioane de locuitori, cu acoperire vaccinală de 30%. Este clar că ne vom confrunta cu niște cifre fără precedent, atât în privința numărului de infecții noi pe zi – aici mă refer la vârful de val – cât și în privința cazurilor de Terapie Intensivă, cu consecințele care vor deriva din acest lucru”, a declarat dr. Emilian Popovici.

Totodată, acesta a subliniat că apreciază că „vârful de val va fi undeva la jumătatea lunii octombrie, plus-minus câteva zile”. Nu trebuie să uităm, spune el, că acest vârf de val nu înseamnă o zi cu un număr extrem de ridicat de cazuri de COVID-19, ci înseamnă un platou care va fi mai lung sau mai scurt, în funcție de măsurile care se vor lua și în funcție de felul în care populația va respecta măsurile.

„De fapt, și traseul [pandemiei] va fi în funcție de ceea ce vor face autoritățile măcar de acum încolo în privința măsurilor și felul în care populația va răspunde la aceste măsuri”, a adăugat vicepreședintele SREPI.

În ceea ce privește extinderea valului patru în timp, dr. Emilian Popovici apreciază că acesta nu va fi de foarte lungă durată: nu va depăși patru luni ca lungime, „pentru simplul motiv că varianta Delta, fiind extrem de contagioasă, va infecta rapid un număr foarte mare de receptivi și în felul ăsta se va autolimita”.

Dar această evoluție pe care o prognozează va însemna un număr fără precedent, atât ca număr de infecții noi, cât și ca număr de cazuri aflate la Terapie Intensivă, a atras atenția medicul.

„Va fi o perioadă grea, care va necesita o mobilizare exemplară pentru a fi depășită, iar pentru a fi depășită într-un mod, să spunem, cu mai puține urmări negative, trebuie luate măsuri din timp, măsuri înțelepte. Populația va trebui să răspundă la aceste măsuri, pentru că altfel s-ar putea să fie un lucru cu care nu ne dorim să ne confruntăm”.

De ce va fi „valul nevaccinaților”?

Reprezentantul Societății Române de Epidemiologie a amintit că inclusiv el a folosit această formulă, încă de acum ceva timp: „valul nevaccinaților”.

„Am spus că valul patru va fi valul nevaccinaților. De ce? Pentru că noi avem un procent foarte mare din populație care nu este vaccinat, comparativ cu alte state din Uniunea Europeană și nu numai din UE și bineînțeles că aceste persoane [nevaccinate] vor fi majoritar afectate. Dintre acestea, va rezulta, din păcate, numărul cel mai mare de forme grave, cu cazuri de Terapie Intensivă și, pe cale de consecință, probabil și numărul cel mai mare de decese”, a conchis specialistul în Epidemiologie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe