Adriana Spineanu este medic rezident neurolog și ne-a trimis o proză scurtă pe temă medicală. Vă dorim lectură plăcută!
Doza de ficțiune: „Brainstorming” de Zina Marin
Doza de ficțiune: „O cumpănă” de Liliana Ilie
Înaltă cam pe la 1,80 m, cu ochelari și tunsă scurt, băieţește, mă privește cu un amestec de scepticism și condescendenţă. Mă prezint, accentul meu străin făcând ca balanţa prejudecăţilor să se încline în defavoarea mea. O întreb ce anume o aduce la 28 de ani pe secţia de neurologie.
– Păi cum, ce? Am scleroză multiplă, nu scrie acolo? îmi dă replica.
Simt cum obrajii mi se îmbujorează, dar încerc să nu mă pierd cu firea. Recitesc rapid dreptunghiul subţire din hârtie galbenă: Christine R., suspiciune de scleroză multiplă.
– Medicul dumneavoastră de familie v-a îndrumat spre noi pentru clarificarea unui diagnostic. Nu înseamnă nicidecum că aveţi deja acest diagnostic, îi spun pe un ton cât se poate de calm și care se vrea a fi neutru.
– Credeţi că vin aici de plăcere? răspunde ţâfnoasă, dându-și ochii peste cap în spatele lentilelor mari și groase.
– Bun, haideţi să ne liniștim și să începem cu începutul. Ce simptome aveţi? Ce anume vă supără?
– Nu mai văd bine, a trebuit să-mi schimb iar ochelarii și mai ales mă supără că am să ajung într-un final într-un scaun cu rotile, că nu am să mai pot merge singură să-mi fac nevoile, că o să trebuiască să port o pungă din aia pentru urină peste tot cu mine.
Îi simt în spatele măștii de femeie puternică slăbiciunea și întrucâtva frica.
– Domnișoară R., înţeleg că aveţi probleme de vedere. Dar trebuie să o luăm pas cu pas, mai întâi discutăm, ulterior am să vă consult și pe urmă
vom face investigaţiile paraclinice.
– Mi s-a promis un RMN. Medicul de familie mi-a spus că doar așa se
poate preciza ce formă de scleroză am și în ce stadiu. Și îmi trebuie
unul cu substanţă de contrast! îmi spune pe un ton atotcunoscător.
– Vă asigur că vom face tot ceea ce este necesar pentru a stabili un diagnostic acurat, astfel încât să puteţi beneficia de un tratament optim. Ceea ce încerc să vă explic este că nu toate tulburările de vedere înseamnă imediat scleroză multiplă.
– Dar am și probleme de sensibilitate. Acum ce mai spuneţi?
– Vă propun să ne facem un plan, pentru că o discuţie în contradictoriu nu ne duce mai departe. Haideţi să luăm loc și să-mi răspundeţi la câteva întrebări. Ulterior putem trece la examenul clinic.
Se trântește bosumflată pe unul dintre cele două scaune aflate de fiecare parte a măsuţei rabatabile din lemn. O urmez, așezându-mă în faţa ei. Încep să completez foaia de anamneză.
Aflu că prezintă cam o dată pe săptămână hemicranii de intensitate crescută, însoţite de fotofobie, accentuate de consumul de ciocolată amăruie, ia zilnic antalgice, a fost diagnosticată încă din copilărie cu mi-
opie forte și de câteva luni are amenoree. Are parestezii în regiunea inghinală și fesieră. Îi place să poarte pantaloni strâmţi care îi fac fesele să pară mai ferme.
Examenul clinic relevă echimoze variate ca dimensiune și ca moment de apariţie, la nivelul membrelor superioare și inferioare. În timp ce îi fac examenul clinic și exclud orice deficit neurologic, am o revelaţie.
Imaginea corpului acesta longilin, dar cu adipozitate abdominală, cu echimoze diseminate şi în plus amenoreea... Evrika!
A doua zi, pe coridor şeful mă priveşte jovial:
– Ipoteza vi s-a confirmat imagistic. Tumoră de suprarenală. Pacienta a fost transferată în clinica de chirurgie. Felicitări!
Pentru a participa la selecţie, puteţi trimite microficţiuni la adresa florentina@revistadepovestiri.ro.
Autorul, prin trimiterea materialului, își dă acordul tacit pentru publicarea în Viața Medicală și pe site-ul www.viata-medicala.ro.
Doza de ficțiune: „Oximoron” de Cristian Marinescu
Doza de ficțiune: „Punga cu sânge” de Constantin Buduleci
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe