Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  Evenimente  »  Diverse

să ştii, să faci, să fii…

Viața Medicală
Dr. Ion BERCIU vineri, 24 decembrie 2010

   Recent, în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în faţa a peste 200 de medici dentişti, am avut şansa să urmăresc comunicarea De la etică medicală la bioetică, susţinută de dl prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Acesta ne-a demonstrat actualitatea unor principii morale pe care le-au enunţat cu mii de ani în urmă marile personalităţi medicale, filosofice sau teologice ale umanităţii. Jurământul lui Hipocrate (460–370 î.Hr.) statua cei doi piloni ai exercitării profesiunii medicale: „primum non nocere“ şi „păstrarea tainei e o datorie“. S-au adus argumente istorice pentru practicarea medicinii sacerdotale de către preoţimedici care credeau în zei, precum Asclepios şi Zamolxe. (...)

 

   Recent, în amfiteatrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti, în faţa a peste 200 de medici dentişti, am avut şansa să urmăresc comunicarea De la etică medicală la bioetică, susţinută de dl prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România. Acesta ne-a demonstrat actualitatea unor principii morale pe care le-au enunţat cu mii de ani în urmă marile personalităţi medicale, filosofice sau teologice ale umanităţii. Jurământul lui Hipocrate (460–370 î.Hr.) statua cei doi piloni ai exercitării profesiunii medicale: „primum non nocere“ şi „păstrarea tainei e o datorie“. S-au adus argumente istorice pentru practicarea medicinii sacerdotale de către preoţimedici care credeau în zei, precum Asclepios şi Zamolxe.S-a trecut apoi la medicina clasică, invocându-se rugăciunea lui Maimonides (1135–1204), în care ajutorul era dat deopotrivă celui bogat şi celui sărac, celui bun şi celui rău; în bolnav trebuie văzut doar omul. Apare ideea de etică medicală, care precizează îndeplinirea obligatorie a devoţiunii şi a secretului profesional absolut.
   Secolul XX aduce un declin al eticii medicale, prin afirmarea poziţiei scientiste: tot ce este valabil din punct de vedere ştiinţific este moral. Aceasta a dus la abuzuri nenumărate. Amintim experimentele doctorului Mengele din timpul nazismului, psihiatria sovietică, cercetarea pe subiecţi umani, excese în metodele transplantului. În timp, se constată declinul medicinii scientiste şi necesitatea contactului interpersonal dintre medic şi pacient. Chiar dacă par atrăgătoare la prima vedere, enunţurile „medicina bazată pe dovezi“ şi „standardizarea îngrijirilor (ghiduri, protocoale)“ sunt de fapt nişte fetişuri. (...)
Mai multe detalii în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC