Newsflash
Diverse

Reuniunea oftalmologilor

de Dumitru ŞERBAN - aug. 23 2013
Reuniunea oftalmologilor

   De curând, s-a desfăşurat a 49-a ediţie a reuniunii anuale a oftalmologilor. Organizatorii evenimentului au fost Clinica I Oftalmologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“ şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi, Societatea Română de Oftalmologie, Fundaţia Oftalmologică „Diapreg“, Societatea de Medici şi Naturalişti şi Societatea Română de Glaucom. Despre eveniment am discutat cu conf. dr. Camelia Margareta Bogdănici.

 

   – Ce loc ocupă această reuniune printre evenimentele ştiinţifice medicale din ţară? Care au fost temele principale din acest an?
   – Reuniunea Anuală a Oftalmologilor este o manifestare medicală de tradiţie, de care medicii români ţin cont când îşi planifică programul pentru luna mai. Este, de fapt, un congres recunoscut de specialişti, dar în amintirea începutului păstrăm denumirea de reuniune. Şi anul acesta au fost dezbătute teme cunoscute: progrese în diagnosticul şi tratamentul bolilor oftalmologice şi glaucomul. Pe lângă temele clasice, am avut lucrări şi despre alte categorii de afecţiuni oculare. Pentru fiecare secţiune s-au urmărit actualizarea datelor din literatura de specialitate, noutăţile din România şi cazuri clinice care pun probleme oftalmologului.
   – Au fost câteva sesiuni de comunicări foarte interesante pentru orice specialist în medicină, pe teme precum cataracta, glaucomul, corneea, retina. Ne puteţi puncta câteva lucruri despre aceste comunicări?
   – Aşa cum spuneam, se discută noutăţile şi totodată se arată experienţa medicilor în ceea ce priveşte o nouă metodă de intervenţie (cum este în glaucom), tipuri noi de implanturi de cristalin (precum în intervenţiile pentru cataractă), noi metode medicamentoase aprobate pentru a fi utilizate în România (în ceea ce priveşte lacrimile artificiale, medicamentele antiglaucomatoase, neuroprotectoare ale nervului optic etc.).
   – Aţi avut în progamul manifestării şi un curs dedicat asistenţilor medicali: „Ochiul şi diabetul – rolul asistentului medical în îngrijirea pacientului diabetic“. Puteţi detalia?
   – Oftalmologii lucrează în echipă. Un rol important, alături de medic, îl are şi asistentul medical, care fie pregăteşte pacientul de operaţie, fie îl îngrijeşte postoperator, fie participă efectiv în operaţii. De aceea, Reuniunea Anuală a Oftalmologilor a introdus şi o secţiune special destinată asistenţilor medicali. Anul acesta ne-am axat pe diabet şi de aceea am invitat şi medici specialişti de la Clinica de Diabet şi Nutriţie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon“. „Retinistul“ clinicii, dr. Ciprian Danielescu, a prezentat modalitatea de identificare a eventualelor probleme pre şi postoperatorii la un pacient cu diabet. Eu m-am ocupat de latura umană în ceea ce priveşte îngrijirea pacietului cu diabet, iar asistenta şefă a Clinicii I Oftalmologie a Spitalului Judeţean a prezentat din experienţa personală date şi cazuri utile oricărui asistent medical. Numărul asistenţilor participanţi a fost mai mare comparativ cu anul trecut, iar la final s-a decis să continuăm această iniţiativă şi în viitoarele ediţii.
   – Una din temele prezentate de dumneavoastră s-a referit la tratamentul ortoptic al copilului ambliop. De ce aţi ales acest subiect?
   – Mă ocup de foarte mult timp de oftalmopediatrie şi, pentru mine, este de neînţeles cum, în anul 2013, mai vin părinţi cu copii care au strabism sau vicii mari de vedere foarte târziu, de pildă, după vârsta de şapte ani. Târziu, căci, normal, orice copil trebuie examinat din punct de vedere oftalmologic în primii trei ani, iar scopul acestei examinări este acela de a preveni apariţia „ochiului leneş“ sau ambliopiei – termenul corect ştiinţific, dar puţin cunoscut. În fiecare an prezint lucrări de oftalmopediatrie, iar anul acesta am adus în atenţia colegilor oftalmologi importanţa tratamentului ortoptic din ambliopiile strabice şi refractive.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe