Newsflash
Diverse

Realităţi, progrese şi perspective în nefrologie

de Dr. Sorina VASILE - mai 16 2012
Realităţi, progrese şi perspective în nefrologie
            În perioada 26–28 aprilie a.c., Bucureştiul a găzduit a VIII-a ediţie a Congresului Naţional de Nefrologie, Dializă, Transplant şi Acces Vascular. La evenimentul prezidat de dl prof. dr. Mihai Voiculescu, organizat sub egida Institutului Clinic Fundeni, a Asociaţiei Române de Nefrologie şi Acces Vascular şi a Fundaţiei „Acad. Marin Voiculescu“, au participat dnii prof. dr. Raymond Vanholder (Belgia), preşedintele Societăţii Europene de Nefrologie, Dializă şi Transplant Renal (ERA-EDTA), prof dr. Goce Spasovski (Macedonia), prof. dr. Vladimir Tesar (Cehia), prof. dr. Eugen Moţa (Craiova), preşedintele Societăţii Române de Nefrologie, şi mulţi alţi reputaţi nefrologi. Pe parcursul a două zile, specialiştii au prezentat lucrări şi cazuistică interesantă din subiecte delicate precum procedurile de revascularizare pentru pacienţii cu insuficienţă renală cronică, afectarea rinichiului în infecţiile cu virus hepatitic B, nefropatia lupică, particularităţile tratamentului din anemia posttransplant sau tehnicile noi, complicaţiile şi criteriile socio-economice care favorizează dializa peritoneală. Ultima zi a Congresului, sâmbătă, 28 aprilie, a fost dedicată cursurilor de dializă peritoneală (DP) şi biopsie osoasă. În acest mod, tinerii medici înscrişi la congres au avut ocazia să înveţe cum să implanteze un cateter pentru DP şi cum să recolteze probe bioptice din os.
            Tot sâmbătă, dl prof. dr. Mihai Voiculescu a invitat jurnaliştii la Institutul Clinic Fundeni, pentru a discuta despre perspectivele în bolile renale şi situaţia dializei, respectiv cea a transplantului renal din ţara noastră. La întâlnirea de presă, alături de invitaţii din străinătate, a participat şi dna dr. Carmen Orban, managerul Institutului. Discuţiile au planat asupra subdiagnosticării bolilor renale, costurilor mari ale dializei şi numărului insuficient de nefrologi din ţara noastră.
            Românii ajung târziu la nefrolog, deseori când nivelul de creatinină depăşeşte 2,5 mg/dl; profesorul Voiculescu spune că, pentru a schimba această situaţie, e necesară o colaborare mai strânsă cu medicii de familie, care nu trimit întotdeauna la timp pacientul cu boală renală către specialistul nefrolog. De asemenea, avem de trei ori mai puţini nefrologi decât ar fi necesar: în vreme ce Belgia are aproximativ 35 de astfel de specialişti la un milion de locuitori, România are 12. „La acest moment, Societatea Română de Nefrologie numără 240 de nefrologi şi, dintre aceştia, 40% provin din alte specialităţi“, afirmă prof. dr. M. Voiculescu.
            Ţara noastră are aproximativ 70 de centre de dializă, iar fiecare pacient hemodializat costă peste 18.000 de euro. Spre deosebire de alte ţări, România nu are întârzieri în decontarea costurilor de dializă (pentru că încearcă să se încadreze în bugetul stabilit de casa de asigurări). Trebuie însă remarcat faptul că, faţă de media europeană de 800 de pacienţi dializaţi la un milion de locuitori, România are aproximativ 500… Profesorul Vanholder spune că, în Belgia, întârzierile de plată pot ajunge şi la şase luni, din cauza faptului cătoţi cei cu insuficienţă renală ajung la dializă, iar în ultimii ani media de vârstă a belgienilor dializaţi a crescut la 74 de ani.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe