Newsflash
Diverse

Expoziție Mega Mall: Cum arăta o farmacie în perioada interbelică

de Dorina Novac - mar. 14 2023
Expoziție Mega Mall: Cum arăta o farmacie în perioada interbelică

Mega Mall București, în colaborare cu Asociația ESCU, îi invită pe vizitatorii centrului comercial să admire o expoziție dedicată feminității și rafinamentului.

Micro-muzeul dedicat frumuseții ilustrează standardele și practicile de înfrumusețare din România, care au făcut istorie de-a lungul unui întreg secol.

farmacie interbelica

Povestea pornește din perioada interbelică, de la celebrul Laborator Vorel din Piatra Neamț, la fabricile de cosmetice Nivea, Legrain, Stella, S.A Harnicul, la drogheriile și laboratoarele lui Pap Karoly, A. Kovács și Nortier și merge spre mijlocul secolului al XX-lea, la Ana Aslan și cunoscutul Gerovital.

Citește și: Învăţământul farmaceutic din București, la centenar

Traseul frumuseții continuă până la cei mai mari retaileri de produse cosmetice precum Miraj, Farmec, Faun, Roua, Favorit, Jubileu, Oana, Doina, Cheia, Vis, Pell-Amar, Eva. Toate acestea consolidează legenda cosmeticelor româneşti din a doua jumătate a secolului XX.

Printre cele mai valoroase produse expuse la Mega Mall București se numără parfumurile Reginei Maria, Mon Boudoir şi Quelques Fleurs Royale, dar și alte produse cosmetice folosite de către suverană, precum și un laborator de farmacie/drogherie din perioada interbelică.

farmacie

Mobilierul laboratorului este din lemn masiv și provine dintr-o farmacie din Lugoj, cu butoni și vitrine din cristal, iar plăcuțele unde erau ingredientele/medicamentele sunt emailate. Alte obiecte provin din Satu-Mare.

Sticluțele și recipientele sunt din cristal și porțelan, de asemenea cu plăcuțe unde este trecută denumirea lor.

Unele dintre acestea mai conțin încă ingredientele originale din care se făceau medicamentele sau loțiunile cosmetice. Talerele, eprubetele și recipientele masive sunt de asemenea originale, din acea perioadă, cu inscripția „Fabricat în România”.

Toată colecția a fost curatoriată și amenajată de către echipa Asociației ESCU și provine de la colecționarul Val Iacob, fondatorul Muzeului Parfumului, expusă în premieră la Mega Mall.

farmacie 2

De asemena, vizitatorii vor găsi și o colecţie impresionantă de fotografii, informaţii, episoade şi momente cheie de mult uitate, care au definit, de-a lungul timpului, industria cosmeticelor și a obiectelor de cochetărie.

Expoziția „Istoria Frumuseții din România” poate fi vizitată zilnic, până la 26 martie, la nivelul 1 al centrului comercial, iar intrarea este gratuită.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe