Newsflash
Internaționale

Ciulin cu potenţial în îngrijirile anti-aging

de Florentina Ionescu - apr. 14 2023
Ciulin cu potenţial  în  îngrijirile anti-aging

Vești bune pentru cei care vor să folosească produse de îngrijire a pielii cât mai naturale, cu ingrediente benefice extrase din plante, menite să ajute în lupta împotriva semnelor îmbătrânirii.

poza1 p16Un studiu recent a scos la iveală că fructul plantei Xanthium strumarium, un scaiete răspândit în mai multe zone de pe glob, ar putea avea proprietăţi antiinflamatoare și antioxidante.

Aceste proprietăţi nu doar că fac din Xanthium strumarium un ingredient util (ca viitor produs ce ar proteja pielea), dar în același timp ajută la reducerea daunelor provocate de radiaţiile UVB și accelerează vindecarea rănilor.

Rezultatele studiului menţionat au fost prezentate recent în cadrul Discover BMB, întâlnirea anuală a Societăţii Americane de Biochimie și de Biologie Moleculară, care a avut loc între 25 și 28 martie, la Seattle.

Protecţia pielii

În cadrul studiului, cercetătorii au folosit culturi de celule și un model 3D de ţesut, similar cu structura pielii umane, pentru a evalua modul în care proprietăţile moleculare ale extractului de Xanthium strumarium ar putea influenţa producţia de colagen, vindecarea rănilor și daunele apărute de pe urma radiaţiilor UVB.

În urma analizei, oamenii de știinţă au descoperit că extractele fructului de ciulin au crescut atât producţia, cât și degradarea colagenului și că au grăbit vindecarea rănilor. La doze mai mici, extractul a oferit un efect protector împotriva radiaţiilor UVB. Dar la cea mai mare doză testată, acest extract a redus răspunsul celulelor la UVB.

Deși rezultatele obţinute de cercetători sunt promiţătoare, ei avertizează că dozele mari de extract de fruct de Xanthium strumarium ar putea fi dăunătoare. Prin urmare, în viitor ar trebui să fie realizate cercetări suplimentare pentru a determina valorile sigure pentru ca acest extract să aibă aplicaţii în domeniul cosmetic și farmaceutic.

Unii specialiști sunt de părere că extractul ar putea fi un ingredient-cheie pentru creme și alte produse cosmetice. Iar dacă este amestecat cu alţi compuși chimici eficienţi, cum ar fi acidul hialuronic, ar putea avea un efect sinergic împotriva procesului de îmbătrânire.

Citiți și: Probioticele ar putea să ajute în cazul puseurilor de gută


Notă autor:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/anti-aging-anti-inflammatory-potential-found-in-an-invasive-weed#Cocklebur-extract-and-skin-protection
https://newatlas.com/health-wellbeing/noxious-weed-anti-aging-wound-healing/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe