Recent, a avut loc, în Capitală, a XII-a Conferinţă Naţională de Medicina Sexualităţii cu participare internaţională, precum şi – în secţiune paralelă – al VII-lea Summit Euroasiatic de Andrologie. „Viaţa medicală“ a fost, şi de această dată, partener media principal al reuniunii organizate de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România. O relatare de dnadr. Maria Dragotă.

 "> Conferinţa AMSR: neconvenţională şi interdisciplinară - Viața Medicală
Diverse

Conferinţa AMSR: neconvenţională şi interdisciplinară

de Dr. Maria DRAGOTĂ - mai 16 2012
Conferinţa AMSR: neconvenţională şi interdisciplinară

Recent, a avut loc, în Capitală, a XII-a Conferinţă Naţională de Medicina Sexualităţii cu participare internaţională, precum şi – în secţiune paralelă – al VII-lea Summit Euroasiatic de Andrologie. „Viaţa medicală“ a fost, şi de această dată, partener media principal al reuniunii organizate de Asociaţia pentru Medicina Sexualităţii din România. O relatare de dnadr. Maria Dragotă.

 

Recent, în organizarea Asociaţiei pentru Medicina Sexualităţii din România, a Federaţiei Române de Psihoterapie, a Colegiului Medicilor din România şi a Colegiului Farmaciştilor din România, a avut loc, în Capitală, a XII-a Conferinţă Naţională de Medicina Sexualităţii  cu participare internaţională, precum şi – în secţiune paralelă – al VII-lea Summit Euroasiatic de Andrologie.  „Viaţa medicală“ a fost, şi de această dată, partener media principal al reuniunii.

Sănătatea sexuală masculină

     Dr. Radu Mihalca şi colab. au subliniat Efectul indicelui de masă corporală crescut asupra hormonilor reproductivi. În paralel cu creşterea prevalenţei obezităţii (în întreaga lume), s-au produs şi creşterea hipogonadismului şi scăderea fertilităţii. Hipogonadismul este definit drept incapacitatea testiculelor de a asigura un nivel fiziologic de testosteron (deficit androgenic) şi un număr adecvat de spermatozoizi, ca urmare a unei disfuncţii prezente la mai mult de un nivel al axei hipotalamus–hipo­fiză–gonadă. În numeroase studii, IMC s-a corelat negativ cu valorile serice ale testosteronului, atât la bărbaţii normoponderali, cât şi la cei supraponderali. În acelaşi timp, pacienţii hipogonadici prezintă, în medie, IMC mai mare decât cei eugonadici. Studiile (puţine la număr) care au examinat efectul chirurgiei bariatrice asupra hormonilor sexuali la bărbaţi au raportat o creştere a testosteronului total paralelă cu pierderea greutăţii, în timp ce scăderea ponderală prin metode non-chirurgicale, în pofida unui efect metabolic şi hormonal asemănător, nu ar obţine un efect constant şi permanent.
     Managementul ejaculării precoce a fost abordat de dr. Cosmin Neicuţescu. Anamneza trebuie să stabilească forma – primară sau secun­dară –, punând accent pe: timp, controlul asupra ejaculării, consecinţele personale negative şi completarea chestionarelor multidimensionale. După stabilirea diagnosticului, a formei, cauzelor şi factorilor de risc, se discută posibilităţile tera­peutice: terapie sexologică com­por­tamentală şi psihologică; simpto­matică (inhibitori de 5-fosfo­diesterază, inhibitori specifici ai recaptării serotoninei, aneste­zice locale). Protezarea peniană este o terapie greu accesibilă în România, a concluzionat acelaşi autor; numărul de astfel de intervenţii este redus din diverse cauze: numărul mic de pacienţi care raportează disfuncţie erectilă, puţini medici de specialitate, preţul protezei (minimum 2.200 de euro), necompensarea intervenţiei de către CNAS. Prof. asoc. dr. Nicolae Calomfirescu a discutat despre terapia hiperplaziei benigne de prostată, între eficient, placebo şi nocebo. Alte prezentări de interes: Obstrucţia subvezicală şi disfuncţia erectilă (dr. Andrei Manu-Marin), Managementul disfuncţiei erectile după prostatectomia radicală  (dr. Cristian Nicolae Manea, prof. dr. Ioan Coman).
     Ca în fiecare an, din programul primei zile a făcut parte Conferinţa preşedintelui, de această dată dr. Cătălin Belinski. Tema: Varicocelul şi infertilitatea: abordare chirurgicală. Varicocelul (dilataţia venelor spermatice de la nivelul plexului pampiniform) reprezinză cea mai frecventă cauză a infertilităţii masculine. Este prezent la 15% din populaţia masculină şi la 40% din pacienţii cu infertilitate. Varicocelul este însoţit de scăderea volumului testicular, spermogramă anormală şi funcţionare anormală a celulelor Leydig. Există situaţii în care prezenţa varicocelului uni- sau bilateral, cu analize hormonale normale, impune cura chirurgicală a acestuia. Intervenţia duce la îmbunătăţirea spermogramei postoperatorii la 70% din bărbaţi. Cura laparoscopică a varicocelului este, aşadar, o opţiune viabilă în terapia infertilităţii masculine, în anumite condiţii.
     Conferinţa societăţilor afiliate ESSM a aparţinut celei finlandeze, al cărei preşedinte, dr. Juhana Piha, a prezentat experienţa de 18 ani în tratarea disfuncţiei sexuale masculine în clinica din Turku. Din cei 2.944 de pacienţi, 82% au avut disfuncţie erectilă, 10% ejaculare prematură, 6% simptome hipogonadale. Durata medie până la vizita la medic a fost de şase ani. Aproximativ jumătate din pacienţi au cerut ajutor la trei ani de la apariţia simptomelor. Prevalenţa comorbidităţilor a fost următoarea: 26% HTA, 20% LUTS, 19% afecţiuni arteriale, 10% afecţiuni psihiatrice, 8% DZ.

Sănătatea sexuală feminină

     Conf. dr. Cătălina Poiană a abordat Hormonii şi sexualitatea la femeie, în care a punctat definiţia sexualităţii, a comportamentului sexual, motivaţia femeilor pentru sex. Dorinţa sexuală a femeii e mai degrabă stimulată/iniţiată şi nu spontană, iar femeia recunoaşte mult mai frecvent motivaţia emoţională pentru sexualitate comparativ cu bărbatul. S-a discutat modelul liniar al ciclului răspunsului sexual (Masters şi Kaplan) şi modelul alternativ (Basson). La femei, excitaţia sexuală se asociază cu prezenţa estrogenilor, dar şi a androgenilor (care acţionează sinergic). Impactul simptomelor premenstruale (PMS), al sindromului premenstrual (PMDD) şi al modificărilor legate de menopauză asupra funcţiei sexuale feminine este de multe ori important. A fost trecută în revistă patologia disfuncţiei sexuale feminine şi terapia acesteia.
     Dr. Vasile Coca a prezentat experienţa clinică (cinci ani) de substituţie testosteronică în managementul disfuncţiei erectile, iar dr. Carmen Ţintilă – rezultatele la un an ale evaluării disfuncţiilor sexuale ale pacientelor cu neoplasm mamar şi de col uterin tratate chirurgical.
     Sesiunea ESSM (European Society of Sexual Medicine) a prilejuit psih. Paraskevi-Sofia Kirana, membră a Comitetului Educaţional ESSM şi a Consiliului European de Medicina Sexualităţii, psiholog la Centrul de Sănătate Sexuală şi Reproductivă de la Universitatea Aristotel din Tesalonic, să explice rolul dorinţei sexuale în modelele de răspuns sexual feminin, cu exemplificări din cazuistica proprie. În 1979, H. Kaplan a adăugat dorinţa sexuală în modelul liniar de răspuns sexual dezvoltat de Masters şi Johnson. A fost sugerat că dorinţa sexuală este o etapă distinctă a răspunsului sexual şi, de asemenea, necesar pentru iniţierea acestuia. A fost modelul care a influenţat puternic criteriile de diagnostic al tulburărilor de dorinţă sexuală hipoactivă şi de asemenea, majoritatea studiilor relevante, până de curând. Cu toate acestea, o serie de cercetări au contestat acest model tradiţional. Cel mai important rezultat ce contestă modelul liniar, este că dorinţa sexuală nu ar fi cel mai frecvent motiv pentru care femeile se implică în activitatea sexuală. În 2000, Rosemary Basson a introdus un nou model – circular – de răspuns sexual feminin, în conformitate cu care dorinţa sexuală nu este necesară pentru iniţierea răspunsului sexual. Acest model a influenţat noile definiţii ale tulburărilor de dorinţă sexuală feminină hipoactivă, propuse de DSM V.
     Generaţia tânără este candidată la boala cardiometabolică a susţinut cu argumente dr. Julieta Cristescu, prezentând implicaţiile metabolice, clinice dar şi sociale (alterarea relaţiei de cuplu, infertilitatea etc.); modificarea stilului de viaţă este un mijloc esenţial de prevenţie. Cauza „tragediei metabolice“ actuale ţine de incapacitatea omului de a se proteja faţă de dezvoltarea anarhică a societăţilor moderne bazate pe profit, pe confort şi mai ales pe activitatea fizică scăzută şi aport alimentar crescut. Măsurarea taliei abdominale trebuie inclusă în evaluarea riscului cardiometabolic, alături de determinarea profilului lipidic şi a HTA în acţiunea de screening pentru riscul cardiovascular la adolescenţii supraponderali.

Psihosexualitate

     Colaborarea dintre AMSR şi Federaţia Română de Psihoterapie este binecunoscută de peste un deceniu, devenind o tradiţie atelierele de psihologie, care au avut, ca de obicei, teme actuale şi interesante. Conf. dr. psih. Diana Vasile a discutat despre culpabilitate şi sexualitate. Culpabilitatea reprezintă unul din mecanismele emoţionale semnificative care influenţează psihoterapia dificultăţilor sexuale. El poate stimula sau bloca procesul de vindecare. Utilizând teoriile psihodinamică, sistemică de familie şi a traumatologiei, vorbitoarea a explicat modalităţi de înţelegere a culpei în favoarea procesului terapeutic, exemplificate cu trei studii de caz, femei cu dificultăţi sexuale care au apelat la psihoterapeut. De asemenea, a arătat modul în care echipa medic–psiholog facilitează transformarea vinovăţiei în factor de stimulare a vindecării dificultăţilor sexuale.
     Elemente-cheie în psihosexualitate: ataşamentul a fost tema atelierului condus de psih. Augustin Cambosie. Prin ataşament se înţelege tipul de relaţie stabilită de nou-născut cu persoana care îl are în îngrijire (în general mama sa, dar nu numai). După felul în care se dezvoltă această relaţie, ataşamentul poate fi de tip securizant, evitant şi ambivalent, corelat cu cele trei situaţii specifice pentru activarea fiecăruia: protecţie şi susţinere, situaţie străină şi comunicare. Tipul de ataşament dezvoltat de un individ în prima parte a vieţii are impact major şi asupra felului de relaţionare cu cei din jur, inclusiv cu partenerul/a de viaţă. O relaţie de comunicare prin implicare, acceptare, cooperare şi disponibilitate emoţională, dată de preexistenţa unui ataşament de tip securizant, este total diferită de una în care apare o inhibare a exprimării emoţionale, aversiune faţă de contact fizic şi bruscare (în cazul unui ataşament evitant) sau de aceea în care persoana în cauză are nevoie de control dar este şi dependentă de prezenţa celuilalt, neglijându-şi propriile necesităţi, iar în planul separării trăieşte un puternic disconfort emoţional care poate fi copleşitor (ataşament ambivalent). Evaluarea relaţiei existente în cuplu reprezintă o altă arie de investigare în contextul unei tulburări de dinamică sexuală, iar stabilirea tipului de ataşament pe care îl are fiecare partener poate oferi o înţelegere mai bună a dinamicii de cuplu. Aceste elemente au fost abordate prin prezentări de cazuri, cu sumar al abordărilor terapeutice folosite.
     În premieră, la această reuniune, a fost organizată o sesiune dedicată farmaciştilor.Una din teme a fost Psihologie în farmacie, în care psih. George Avram a subliniat importanţa cunoştinţelor şi abilităţilor de comunicare şi relaţionare a farmaciştilor. În situaţii „delicate“, cum ar fi abordarea disfuncţiei erectile, aceste abilităţi trebuie dublate de o bună cunoaştere a psihologiei pacientului. S-a discutat despre: importanţa competenţei emoţionale în relaţia cu pacienţii; aspecte psihologice asociate cu disfuncţia erectilă – emoţii şi comportamente; identificarea nevoilor pacienţilor şi a oportunităţilor de a ajuta în timpul interacţiunii din farmacie; cum este afectată calitatea comunicării de jenă, ruşine, disconfort emoţional; abordarea pacienţilor în discuţiile legate de disfuncţia erectilă.
     Concomitent cu reuniunea AMSR s-a desfăşuratal VII-lea Summit Euroasiatic de Andrologie, organizat de societatea turcă de specialitate, în cadrul căruia au fost dezbătute subiecte precum: Afecţiuni pelvine masculine; Mangementul cazurilor dificile în andrologie; Managementul infertilităţii masculine; Implantul de proteze peniene; Disfuncţii sexuale feminine şi masculine; Tratamentul medicamentos pentru disfuncţia erectilă şi ejacularea prematură; Noi tehnici în chirurgia andrologică.

Noutăţi şi discuţii animate

     La finalul reuniunii, dl prof. dr. Nicolae Calomfirescu, preşedintele AMSR, a punctat cele mai importante momente şi noutăţile conferinţei.
     – A XII-a Conferinţă naţională de medicina sexualităţii s-a încheiat cu discuţii animate şi prelungite ale participanţilor la ultimul punct din program, un atelier privind componenta medicală şi cea psihorelaţională în disfuncţiile sexuale de cuplu, semn că subiectele au fost extrem de interesante.
     – Da, a fost o reuniune reuşită, un succes deoarece am fructificat inovaţiile pe care şi le-a propus AMSR. În primul rând, urmând linia europeană – separarea sănătăţii sexuale masculine de cea feminină – practic s-au dublat punctele de tematică (aproape 40 – fertilitate, oncologie, diabetologie, endocrinologie, urologie, cardiologie, stil de viaţă, educaţie etc.) şi pe de altă parte a fost bine reprezentată şi tematica de psihologie, psihoterapie, psihanaliză. Aşadar, am avut un program divers şi foarte echilibrat. O altă idee, în premieră, a fost sesiunea pentru farmacişti. Faptul că am avut în paralel cu lucrările AMSR 100 de farmacişti care au aflat că medicamentele din clasa inhibitorilor 5-PDE sunt sigure cardiovascular, care au fost sensibilizaţi în domeniul comunicării cu pacienţii cu disfuncţie erectilă, e un câştig. Dacă va fi posibil, vom continua acest proiect.
     – Ce ne puteţi spune despre Summitul Euroasiatic de Andrologie?
     – Alt proiect pentru care am avut emoţii a fost acest summit. El a fost iniţiat şi condus de Societatea Turcă de Andrologie. Ce caută andrologia în această reuniune de medicina sexualităţii? Ea face parte din acest sector de sănătate sexuală masculină, e un domeniu care în România nu se tratează cu respectul şi atenţia cuvenite. Colegii turci au venit cu organizare perfectă, cu o disciplină de grup impresionantă, cu nivel ştiinţific, cu experienţă în do­me­niu de invidiat. Noi am avut patru prezentări, cu experienţa noastră: ferti­litate, chirurgie prostatică, noi standarde în tratamentul hipertrofiei benigne de prostată, chirurgie peniană. Există diferenţe de sistem, e clar, în ceea ce pri­veşte relaţia urolog–pacient–sistem de asigurări de sănătate. Există dife­renţe de forţă profesională. Societatea Turcă de Andrologie numără 600 de membri şi sunt oameni care fac mai ales acest lucru. Summitul a fost gândit iniţial pentru ţările turcofone, dar având în vedere relaţia mea specială cu secretarul general al acestei societăţi, mi s-a propus organizarea întâlnirii de anul acesta în România. A fost un eveniment important şi, ca urolog, zic că e o colaborare ce ar trebui continuată, deoarece ne-ar ajuta, avem de unde învăţa. Niciodată comparaţiile nu strică dacă sunt luate în sens pozitiv şi determină reacţii de rezolvare a problemelor.
     Cui i-a fost decernat premiul AMSR „Prof. dr. Eusebie Zbranca“?
     – Pentru prima oară într-o reuniune AMSR, s-a vorbit despre chirurgia de protezare peniană. Dl dr. Valentin Voinescu e cel care a fost premiat pentru cea mai interesantă lucrare („Proteza peniană Spectra: experienţa noastră“) şi prin faptul că a reuşit o bună relaţie pacient–teh­nică–infrastructură. Există speranţa să ieşim din improvizările în care am evoluat până acum. Lucrarea a fost bine primită, cu discuţii interesante.
     Ce alte noutăţi şi teme de interes aţi remarcat?
     Foarte interesant a fost că, la boala Peyronie, s-a adăugat în arsenalul terapeutic terapia cu unde de şoc ESWT pentru durere. Lucrarea prezentată de dr. Şerban Bancu e încurajatoare – oferă o variantă terapeutică noninvazivă, fără complicaţii, care, pe principiul neoangiogenezei, poate contribui la distanţă la ameliorarea acestei probleme, nu la rezolvarea ei. Experienţele sunt deocamdată mici şi pe plan internaţional. Comunicarea dr. Simona Juliette Mogoş despre disfuncţiile sexuale feminine şi afecţiunile psihiatrice constituie o noutate în peisajul AMSR. Prof. dr. Florin Tudose a lămurit manipularea şi dezinformarea mass-media privind subiectul „dragostea e o boală“. O sesiune din ce în ce mai importantă este cea de psihologie. E un mare câştig.
     În ultima zi, deşi sâmbătă, sala a fost plină şi publicul extrem de interesat.
     Da, tema prezentată de dr. Julieta Cristescu, diabetolog despre generaţia tânără candidată la boala cardiometabolică, a generat discuţii ample, interactive. A fost şi sesiunea de abordare psihomedicală a problemelor de sexualitate a cuplului, care a arătat din nou că trebuie să colaborăm în interesul pacientului, echipe mixte medic–psiholog pentru ca terapia să fie eficientă. Sunt probleme complicate, intricate. Pentru prima oară a fost abordată într-un atelier calitatea vieţii la pacientul cu insuficienţă renală – o foarte bună contribuţie a avut psih. Daniela Botaş, care lucrează pe lângă secţia de Dializă a Spitalului din Deva. Calitatea vieţii e un element care nu prea e luat în consideraţie atunci când medicii tratează. De fapt, ar trebui să ne aplecăm asupra omului bolnav, nu asupra bolii, a diagnosticului, a foii de observaţie.
     – Ce puteţi spune despre prezenţa generaţiilor tinere la această reuniune?
     – Toată manifestarea menţine caracterul de neconvenţionalitate, de interdisciplinaritate şi am observat cu mare plăcere că vârsta participanţilor a scăzut, se schimbă generaţiile, şi cei care prezintă, şi auditoriul.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe