Newsflash
Diverse

Abordări terapeutice complexe în diabetologie

de Dan Dumitru MIHALACHE - iul. 3 2015
Abordări terapeutice complexe în diabetologie

La 45 de ani de la înfiinţarea specialităţii de diabet, nutriţie şi boli metabolice în România, peste 100 de profesionişti din diabetologie şi alte domenii conexe, români şi străini, au susţinut în faţa unei largi audienţe lucrări ştiinţifice la standarde internaţionale. Toate, în cadrul ediţiei 41 a congresului Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM), organizat la Sibiu sub egida Asociaţiei europene pentru studiul diabetului (EASD).

 
 
 
 
  Aniversarea a 45 de ani de la înfiinţarea specialităţii a fost marcată prin-un film care a documentat istoria diabetologiei româneşti, începând cu primele însemnări despre pancreină, realizate de prof. dr. Nicolae Paulescu. Pe lângă memorialul Paulescu, într-o altă sesiune inaugurală, au fost expuse subiecte care au vizat predia­betul, anatomia pancreasului uman, fenotipurile cardiometabolice ale obezităţii, mo­no­aminoxidazele. Prof. dr. Cristian SerafinceanuUlterior, în cadru festiv, a avut loc ceremonia oficială de deschidere a congresului, când s-au decernat premiile SRDNBM „celor mai implicaţi şi activi medici care şi-au dedicat viaţa profesională luptei împotriva diabetului“. Printre aceştia: dr. Cristina Lăcătuşu, dr. Cornelia Zetu, conf. dr. Magdalena Moroşanu, dr. Rodica Avram, dr. Simona Georgiana Popa, dr. Cornelia Bala, dr. Daniela Ciobanu. Premiul anual a fost primit de conf. dr. Bogdan Mihai, iar marele premiu a mers la prof. dr. Cristian Serafinceanu. Au fost premiaţi şi participanţii externi: profesorii Predrag Djordjevic şi Dragan Mićić (Serbia), Peter Kempler şi Jermendy György (Ungaria) şi Paul Valensi (Franţa), distinşi cu titlul de doctor honoris causa al SRDNBM.Totodată, profesorii George Alberti (Marea Britanie), Paolo Pozzilli (Italia) şi Eberhard Standl (Germania) au devenit membri de onoare ai SRDNBM.
  În cele patru zile de congres, lucrările au fost structurate pe două categorii: pe de-o parte au fost lucrări susţinute de experţii români şi străini, care au făcut o incursiune în universul diabetologiei româneşti şi mondiale, iar pe de altă parte, sesiuni comune interdisciplinare: diabet–cardiologie, diabet–neurologie, diabet–oncologie, diabet–nefrologie. Nu au lipsit sesiunile plenare, cele ale grupurilor de lucru, cursurile, sesiunile de postere, workshopurile.
  O conferinţă foarte interesantă a fost susţinută de profesorul George Alberti, cu privire la controversele actuale şi punctele oarecum neclare din zona de clasificare şi diagnostic a diabetului zaharat. Profesorul Antonio Ceriello (Spania) a vorbit despre rezistenţa la agoniştii de receptori de GLP1, profesorii Eberhard Standl şi Paolo Pozzilli au avut două puneri la punct interesante cu privire la ultimele noutăţi în diverse domenii legate de terapia în diabetul zaharat de tip 2, iar profesorul Jermendy György, a avut o prezentare pe zona sa de expertiză legată de boala renală diabetică şi complicaţiile neuropatice ale diabetului zaharat de tip 2.

 

Medicina precisă este încă de neatins

 

  Prof. dr. Nicolae Hâncu a prezentat o temă „oarecum futuristică şi nicidecum cu aplicabilitate imediată în România“, după cum spunea fostul preşedinte SRDNBM: farmacogenetică, farmacogenomică şi farmacoterapie în diabetul zaharat. Dacă vrem să schimbăm ceva la medicină, şi medicina trebuie să fie schimbată, afirmă profesorul clujean, să ne apropiem de ceea ce înseamnă medicina precisă, un concept mai nou, care Prof. dr. Nicolae Hâncuinclude şi medicina personalizată, în care se pleacă de la o descriere extrem de amănunţită a persoanei, urmând ca tratamentul să fie adaptat particularităţilor, cu monitorizare intensă, deoarece răspunsurile pot fi diferite, uneori chiar la aceeaşi persoană. Pasul următor trebuie să fie o nouă taxonomie a bolilor, care să conducă spre un diagnostic modern, foarte bine ţintit.
  Profesorul Hâncu afirmă că totul trebuie să pornească de la analiza atentă şi profundă a fenotipului, chiar dacă discuţiile se poartă asupra genotipului. Trebuie văzut întâi dacă este vorba de un răspuns clinic bun. De ce trebuie făcută analiza fenotipică? Pentru ca, pe fiecare subset fenotipic, să se poată aplica tehnologia farmacogenomică şi biomarkerii cunoscuţi, explică medicul. Ei pot indica, la un moment dat, care subset din aceşti responderi sau non-responderi sunt prezenţi ori nu. Fenotiparea atentă a oricărei persoane permite stratificarea, adică evaluarea capacităţii de a răspunde la tratament.
  Medicina precisă se bazează pe elemente genetice, biomarkeri şi comportament fiziologic în definirea noţiunilor şi particularităţilor moleculare, prin descrierea noilor subseturi şi deci a noii taxonomii a fiecărei boli. Acestea vor permite un nou tratament, care se va referi la fenotipuri practic identice, dar total diferite din punctul de vedere al terapiei genotipice şi moleculare. Cine poate însă să răspundă acum cât de departe este de fapt medicina precisă? „Probabil că dăltuirile din coloana infinitului a lui Brâncuşi“, conchide filosofic profesorul Hâncu.

 

Impactul cardiovascular al nefropatiei diabetice

 

  Diabetul este o boală care produce complicaţii microvasculare majore, ce duc în timp la nefropatia diabetică, precedată de o discretă proteinurie şi hipoalbuminurie, cu complicaţii spre boala renală evidentă, arată prof. dr. Mircea Penescu. Dacă acest lucru este bine ştiut, nu este încă foarte clar dacă boala renală cronică în sine este un factor independent de risc pentru prognosticul cardiovascular. La pacienţii cuProf. dr. Mircea Penescudiabet zaharat de tip 2 în mod special, managementul factorilor de risc cardiovascular poate reduce riscul de moarte prin infarct sau accident vascular cerebral.
  Boala cronică de rinichi afectează grav calitatea vieţii, continuă profesorul bucureştean: cei care au o rată a filtrării glomerulare mai mică de 30 ml/min se situează, din punctul de vedere al calităţii vieţii, între pacienţii cu AVC ischemic şi cei cu cancer colorectal metastatic. O rată între 30 şi 60 ml/min aşază pacientul în grupul celor cu arterită, complicaţii intermitente şi artrite.
  Consecinţa cardiovasculară a nefropatiei diabetice este, în primul rând, creşterea presiunii arteriale, o ţintă foarte importantă în diabet. Aceasta trebuie scăzută chiar ceva mai jos decât în alte afecţiuni cronice. Apoi, hipertrofia ventriculară stângă a fost demonstrată ca factor important de predicţie a riscului cardiovascular şi de mortalitate în diabetul zaharat de tip 2. În aceeaşi categorie intră şi disfuncţia diastolică şi, foarte important, calcificarea inelului mitral. Această calcificare predispune la fibrilaţie atrială, AVC şi boală cardiovasculară. Şi ischemia coronariană se asociază puternic cu nefropatia diabetică. Mai mult, în nefropatia diabetică există, în general, o diminuare a reţelei vasculare şi o interferare cu eliberarea de oxigen. Boala periferică arterial-ocluzivă este încă o sursă majoră de morbiditate, în special la populaţia în vârstă, unde au fost raportate relaţii puternice între agravarea acestei boli arteriale periferice cu declinul fracţiei de filtrare glomerulară.

 

Perturbările metabolismului lipidic

 

  Modificările lipoproteinelor în boala cronică de rinichi (BCR), vorbind de parametri clasici ai metabolismului lipidic în mod clasic evaluaţi – colesterolul total, LDL colesterol, trigliceridele şi HDL colesterol – conturează aşa-numita dislipidemie aterogenă, arată prof. dr. Cristian Serafinceanu (Bucureşti). Colesterolul total este foarte puţin modificat (este crescut în sindroamele nefrotice), LDL nu are modificări caracteristice (creşte în sindromul nefrotic şi, uneori, la pacienţii aflaţi în program de dializă peritoneală), în schimb trigliceridele sunt constant crescute, uneori foarte mult, iar HDL este aproape întotdeauna scăzut.
  Interesant însă este că dislipidemia aterogenă se asociază cu parametri mai puţin cunoscuţi: izoformele mici şi dense ale LDL sunt în mod special crescute cantitativ, iar lipoproteina A creşte şi ea constant în toate formele de BCR. Activitatea lipoproteinlipazei endoteliale este în mod constant inhibată. Apoproteina aterogenă produsă în ficat – izoforma B-100 – este constant crescută şi apoproteina A1, apoproteina antiaterogenă, este de obicei scăzută în hemodializă şi în predializă.
  Cea mai semnificativă modificare a lipoproteinelor în BCR, pe măsură ce aceasta avansează, este creşterea concentraţiei lipoproteinelor bogate în trigliceride: chilomicronii, VLDL. Există un circuit enterohepatic al colesterolului. El este secretat în bilă, 75% este reabsorbit sub formă de chilomicroni cu ApoB intestinal. Asupra acestor chilomicroni acţionează lipoproteinlipaza endotelială şi rezultă resturi de chilomicroni, captate de ficat. HDL este iniţiat sau format cu ajutorul ApoA1 – apoproteina de origine hepatică, ce acţionează însă la nivelul peretelui vascular şi captează esterii de colesterol din ţesuturi. Transferul esterilor de colesterol de pe HDL pe resturile de chilomicroni, respectiv pe LDL şi captarea de trigliceride care în final ajung la nivelul ficatului este un transfer foarte important, explică profesorul Serafinceanu.
  La pacienţii cu BCR, în primul rând, cel mai important este că activitatea lipoproteinlipazei endoteliale este inhibată cu o intensitate individuală destul de importantă şi creşte pe măsură ce avansează boala. De asemenea, activitatea lipazei hepatice este şi ea redusă în BCR.
  Ce se întâmplă în consecinţă? Se acumulează aceste lipoproteine aterogene, care sunt resturi de chilomicroni, VLDL, din cauza anormalităţilor sau dificultăţilor în procesarea lor de către lipoproteinlipaza endotelială şi lipaza hepatică. De asemenea, scade activitatea receptorilor hepatici. Apar şi anomalii structurale în lipoproteine, din care rezultă particule mici şi dense de LDL şi resturi de chilomicroni, care sunt aterogene. În BCR, în special în cele asociate cu sindrom nefrotic, în plasmă creşte concentraţia izoformelor cu greutate moleculară mare, considerate un biomarker aterogen.
  Consecinţele nivelului scăzut şi disfuncţional al HDL în BCR sunt, în primul rând, reducerea procesului de transport invers al esterilor de colesterol din ţesuturi, în special din peretele vascular, reducere care are un efect potenţial aterogen. Rolul antiinflamator al HDL este mult diminuat, la fel şi activitatea antioxidantă a HDL.

 

Multidisciplinaritate în diabetul zaharat

 

  Prof. dr. Gabriela Radulian (Bucureşti) a încercat o abordare multidisciplinară a pacientului cu diabet zaharat şi patologie cardiovasculară, pornind de la faptul că diabetul zaharat este o importantă problemă de sănătate publică: „Prevalenţa la nivel mondial este de 8,3%, iar estimările pentru anul 2035 indică o creştere importantă a numărului de pacienţi cu încă 2,5 milioane. Dacă realizăm o analiză a mortalităţii, pacienţii cu diabet zaharat au un risc mai mare de mortalitate indiferent de cauză, dar şi de mortalitate cardiovasculară“.
 Prof. dr. Gabriela Radulian De ce pacienţii cu diabet au risc cardiovascular crescut? În primul rând, pentru că aproximativ 60% sunt şi hipertensivi. Aceşti pacienţi asociază, de asemenea, şi modificări ale profilului lipidic. Diabeticii de tip 2 sunt obezi, activitatea fizică este foarte redusă, iar prezenţa factorilor de risc cardiovascular (fumatul sau controlul metabolic precar) concură la risc: pacienţii cu diabet zaharat au un risc cardiovascular de trei-patru ori mai mare, indiferent că vorbim de AVC sau boli cardiace coronariene, iar acest risc devine mult mai important atunci când este prezentă şi boala arterială periferică.
  În acest context, evaluând cauzele de mortalitate a pacienţilor cu diabet zaharat de tip 2, patologia cardiovasculară este răspunzătoare de mai mult de jumătate din totalul deceselor la aceşti pacienţi, cu o pondere importantă pentru patologia ischemică cardiacă (53,6%), comparativ cu afecţiunile cerebrovasculare (26,2%).
  Potrivit recomandărilor de anul acesta ale asociaţiei americane de diabet (ADA) în abordarea multifactorială a riscului cardiovascular la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, prima ţintă este menţinerea valorilor tensiunii arteriale, corelând atât ţinta sistolică, cât şi pe cea diastolică cu vârsta pacientului şi durata diabetului. Un alt factor de care trebuie ţinut cont este riscul cardiovascular asociat la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2, în contextul în care este necesară instituirea unor măsuri de prevenţie, prin utilizarea antiagregantelor plachetare. Concret – tratamentul cu aspirină în doze mici. Strategia primară de intervenţie atât la pacienţii cu diabet zaharat de tip 1, cât şi la cei de tip 2, include pacienţii de sex masculin cu vârste peste 50 de ani şi de sex feminin peste 60 de ani, la care există cel puţin un factor major de risc adiţional, respectiv istoric familial de boală cardiovasculară, HTA, dislipidemie, sau prezenţa albuminuriei.
  Ceea ce ştim din recomandările anterioare (ghidul societăţii europene de cardiologie, din 2014), arată Gabriela Radulian, confirmă faptul că utilizarea acidului acetil­salicilic în doze mici constituie strategia de prevenţie secundară la pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 care au şi istoric de afecţiuni cardiovasculare. Deşi s-a vorbit despre doze mici, s-a observat că doza cea mai eficientă este cea de 75 mg pentru sexul masculin cu risc cardiovascular înalt, pacienţi care erau cu HTA sau angină pectorală.
  Un alt factor de risc pentru patologia cardiovasculară este fumatul. Recomandarea – inclusiv pentru pacientul diabetic – este, evident, interzicerea fumatului. „În abordarea noastră, prin prisma riscului cardiometabolic, o atenţie deosebită trebuie să acordăm mai ales pacienţilor cu diabet zaharat şi dislipidemie“. Screeningul dislipidemiei trebuie realizat cât mai precoce, practic la primul diagnostic al diabetului, iar la vârste peste 40 de ani, monitorizarea profilului lipidic este necesară şi se realizează prin evaluările periodice ale medicului diabetolog. Dacă dislipidemia este prezentă, trebuie optimizat stilul de viaţă, prin reducerea aportului de acizi graşi saturaţi, acizi graşi trans şi, de asemenea, colesterol din alimente, simultan cu creşterea acizilor omega 3, a aportului de fibre alimentare, asociind şi activitate fizică zilnică, mai ales atunci când există un exces ponderal.
  Când vorbim de un pacient cu diabet zaharat de tip 2, vorbim în fapt de o dislipidemie aterogenă, în care în egala măsură există creşteri ale valorilor trigliceridelor, LDL colesterolului, simultan cu reducerea HDL colesterolului. Această dislipidemie aterogenică este corelată cu insulinorezistenţa, sindromul metabolic şi, implicit, diabetul zaharat de tip 2. Ca opţiuni terapeutice în aceste cazuri ar putea fi administrarea fibraţilor în monoterapie sau în combinaţie cu statine.

 

Burnout diabetic

 

  Sindromul burnout diabetic poate fi considerat un risc major pentru complicaţiile cronice ale bolii, arată dr. Mirela Culman (Bucureşti). Atunci când nu este identificat explicit şi înţeles, sindromul burnout este distructiv, adeseori mortal. Profundele şi subtilele interconexiuni fizice, psihice şi sociale ce se manifestă cronic în diabet pot deveni copleşitoare atât pentru pacient, cât şi pentru medicul curant.
  În diabetologia tradiţională, pentru o evoluţie favorabilă şi fără complicaţii ale diabetului ar fi suficiente cunoştinţele despre boală, abordarea terapeutică precoce, corectitudinea şi consecvenţa în atitudine, bunele deprinderi de îngrijire şi disponibilul de mijloace terapeutice şi autocontrol. O abordare mai realistă însă conduce la constatarea că, pentru destul de mulţi, viaţa cu diabet nu este deloc uşoară, ci este marcată de suişuri şi coborâşuri, derapaje şi căderi, disperare, furie, descurajare şi chiar renunţarea la lupta cu diabetul. Şi asta, pentru că, în viaţa de zi cu zi, recomandările medicale nu pot fi respectate întotdeauna cu stricteţe. Cu timpul, pacientul poate ajunge la o stare de epuizare şi neputinţă comparabilă cu o ardere din temelii – burnout. Mai mult, acest sentiment de epuizare îl poate copleşi şi pe medic – burnout profesional, care duce la falimentul relaţiei medic–pacient şi chiar la abandonul terapeutic.

 

Modificări patologice vasculare în obezitate

 

  Excesul ponderal şi obezitatea reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în lume, cu peste un miliard de adulţi supraponderali şi obezi. În România, se estimează că 65% din populaţie ar fi supraponderală, după cum a prezentat dr. Viviana Elian (Bucureşti).
  Prin creşterea nivelului adipokinelor, a factorilor proinflamatori şi a moleculelor de adeziune celulară, ţesutul adipos în exces duce la apariţia unei patologii complexe. Evaluarea aterosclerozei subclinice a arătat prezenţa modificărilor endoteliului vascular atât la persoanele care asociau şi alţi factori de risc cardiovascular, cât şi la persoanele tinere, aparent fără patologie asociată obezităţii.
  Adulţii obezi au un risc cardiovascular de două-trei ori mai mare decât normoponderalii, indiferent de greutatea lor din copilărie. O scădere ponderală de 5–10% poate duce la reducerea riscului cardiovascular prin controlul tensiunii arteriale şi al glicemiei şi ameliorarea profilului lipidic. Aceste efecte se datorează scăderii insulinorezistenţei, scăderii nivelului citokinelor proinflamatoare şi adipokinelor, mobilizării acizilor graşi, modificărilor hormonale şi ameliorării factorilor de risc cardiovascular. În concluzie, patologia vasculară trebuie cuantificată la persoanele obeze, apariţia ei fiind condiţionată de timpul şi nivelul de expunere la excesul ponderal, cu efecte nefaste asupra riscului cardiovascular şi implicit ratei mortalităţii la aceşti pacienţi.

 

Hiperglicemia şi boala Cushing

 

Prof. dr. Simona Fica  Boala Cushing (BC) este urmarea hipersecreţiei de ACTH de la nivelul unui adenom hipofizar şi asociază obezitate centrală, osteoporoză, HTA, insulinorezistenţă, intoleranţă la glucoză, diabet zaharat, dislipidemie, complicaţii cardiovasculare şi mortalitate crescută.
  Terapia de primă linie pentru BC este chirurgia transsfenoidală, cu o rată de remisie de 65–90% pentru microadenoame, dar mult mai scăzută în cazul macroadenoamelor, spune prof. dr. Simona Fica (Bucureşti). În ceea ce priveşte terapia medicamentoasă aprobată pentru tratamentul adulţilor cu BC la care chirurgia nu a fost eficientă sau posibilă, specialista spune că pasireotidul, analog de somatostatină, este terapia de primă linie. Efectele adverse ale pasireotidului sunt asemănătoare cu ale celorlalţi analogi de somatostatin, cu excepţia frecvenţei crescute a hiperglicemiei, care pare că se datorează scăderii secreţiei de insulină şi a răspunsului incretic, fără modificări ale sensibilităţii hepatice/periferice la insulină.
  Nivelul glucozei sanguine trebuie monitorizat la toţi pacienţii trataţi cu pasireotid, mai ales la cei cu toleranţă alterată la glucoză sau diabet zaharat. În cazul pacienţilor insulinorezistenţi, terapia de primă linie este cu metformin. Dacă rezultatele întârzie să apară, metforminul poate fi asociat cu agenţi care ţintesc calea incretinelor. Nerezolvată nici de această dată problema, se poate recurge la insulinoterapie, concomitent cu administrarea metforminului.
  Simona Fica atrage însă atenţia că sunt necesare studii pentru a evalua efectele pe termen lung, precum şi acţiunile specifice la nivelul metabolismului glucidic ale tratamentului cu pasireotid la pacienţii cu BC.

 

Schimb de ştafetă

 

  În ultima zi a congresului, prof. dr. Maria Moţa a predat preşedinţia SRDNBM profesorului Cristian Serafinceanu. Noul preşedinte a declarat că, în mandatul său, va încerca să menţină societatea la nivelul înalt la care predecesorii săi au adus-o, prioritare fiind continuitatea, unitatea şi predictibilitatea: „Îmi propun să păstrez realizările pe care conducerea societăţii le-a avut până în prezent, să continuăm proiectele deja iniţiate care trebuie dezvoltate, precum studiul PREDATORR şi revista societăţii. Îmi propun, de asemenea, menţinerea unei legături solide între membrii societăţii şi doresc elaborarea de noi proiecte, pe termen lung, care să menţină educaţia medicală printre priorităţile SRDNBM“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe