Ziua mondială a sănătății mintale este marcată anual la 10 octombrie. Cu această ocazie, vă oferim câteva informații extrem de interesante despre pacienții cu diabet și modul în care boala le influențează sănătatea mintală.
Ziua mondială a sănătății este o campanie ce are loc în fiecare an, pe 10 octombrie, pentru a pune accentul pe sănătatea mintală în întreaga lume și pentru a crește gradul de conștientizare asupra problemelor de sănătate mintală. Totodată, prin evenimentele care au loc în această zi se dorește încurajarea eforturilor necesare pentru a-i sprijini pe cei care se confruntă cu probleme în sfera sănătății mintale. Printre aceste persoane se află și pacienții cu diabet zaharat, după cum reiese dintr-un articol al Asociației Americane de Diabet (ADA - American Diabetes Association).
Potrivit ADA, pacienții cu diabet zaharat pot să treacă prin etapa de negare a bolii, însă negarea este ceva natural. Fiecare persoană poate simți că „nu mi se poate întâmpla mie”, „nu cred că am boala”, „trebuie să fie o greșeală”. Dar la un moment dat, pacientul va trebui să își accepte diagnosticul și să treacă la acțiune. Pentru că dacă va continua să nege existența diagnosticului, va avea riscul de a nu lua nicio măsură pentru a lupta cu boala și nu își va menține organismul la parametri optimi..
Totodată, ADA arată că depresia poate să se „infiltreze” cu ușurință în mintea oricui, inclusiv în mintea persoanelor cu diabet zaharat. Uneori, aceste persoane se pot confrunta cu tristețe, cu o stare emoțională neplăcută care nu dispare de la sine. Alteori, acești oameni se simt disperați, neajutorați, nu au nicio idee ce se va întâmpla în viața lor.
Totuși, identificarea depresiei este o etapă importantă, iar pacienții cu diabet zaharat sunt îndemnați să verifice dacă au sau nu aceste simptome:
ADA recomandă pacienților care se simt deprimați să discute cu medicul lor. În unele situații, poate fi de ajutor ca persoana cu diabet zaharat să discute cu un psihoterapeut sau psiholog.
Este nevoie de timp pentru a combate stările depresive, dar odată ce pacientul cu diabet va primi instrumentele necesare pentru a ține sub control stările emoționale, va putea învăța în scurt timp să recunoască simptomele depresiei și să acționeze mai repede asupra acesteia.
FOTO: https://www.shutterstock.com/ro/image-photo/beautiful-young-woman-depression-checking-blood-754622083
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe