Newsflash
Cultură

Decizii care conturează realitatea

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - ian. 13 2017
Decizii care conturează realitatea
     La 1 Decembrie, Dan C. Mihăilescu a propus o „frumoasă idee de cadou”: 50 de cărți românești, „de la începuturi până spre zilele noastre; cu valoare estetică și morală; încântătoare și formatoare; lecturi făcute pentru plăcere, dar și pentru un spor de înțelepciune”.
     Dincolo de formularea aceasta, ce mi-a sunat a „sporul casei”, și de faptul că lista a fost construită în scop de marketing, la o primă ochire a sugestiilor de lectură sărbătorească poți lesne observa că autorii sunt în mare parte cei pe care elevii îi studiază la școală. În plus, am dubii că tinerii au și dat click în magazinul online spre a cumpăra „Didahiile” (Antim Ivireanul), „O samă de cuvinte” (Ion Neculce), „Viața la țară” (Duiliu Zamfirescu), „Ion” (Liviu Rebreanu), „Concert din muzică de Bach” (Hortensia Papadat Bengescu), „Mara” (Ioan Slavici), „Amintiri din copilărie” (Ion Creangă), „Vămile pustiei” (Ioan Alexandru) sau „Întunecatul april” (Emil Botta).
     Am parcurs comentariile postării cu recomandarea lui Dan C. Mihăilescu. Înlăcrimați, românii scriau: „Superbă alegere”, „Te iubesc, România!”, „De așa ceva avem nevoie”, „Trăiască România și neamul ei cel românesc!”, „Lista dvs. ne-a amintit că putem să ridicăm fruntea cu mândrie patriotică (Da! Patriotică!), măcar azi. La mulți ani, Românie frumoasă și obidită!”, „Așa sporim și cultivăm valorile neamului”, „Doamne Dumnezeule...! Credeți că la școală se mai învață «Istoria Literaturii Române»?”, „Păcat pentru că tineretul nostru nu mai citește. Acum prind Pochemoni”, „Păcat că la școală nu se mai pune accent pe cultivarea sufletului!”, „L-aș întreba pe dl Mihăilescu cui propune aceste lecturi? Tinerilor frumoși și liberi care se duc în locuri gen Colectiv? Chiar îi vedeți stând pe scaun și citind «Învățăturile lui Neagoe Basarab»...?!”, „Rar mai citesc o rugăciune. O poezie... Ce-a făcut viața din noi?”, „E o goană și o nebunie totală, parcă... fugim de viață și alergăm spre... Moarte!... și la propriu și la figurat... sufletele... ne-au cam murit!”. Comentariile acestea le-aș alătura like-urilor, share-urilor și milioanelor de vizualizări pe care le-a făcut poezia (!?) actorului Adrian Văncică, alias Celentano din serialul Pro Tv „Las Fierbinți” ce „a mișcat milioane de români”: „Românie, țara mea!/ Astăzi este ziua ta/ La mulți ani, să fii frumoasă/Îmi pun sufletul pe masă!”. Dacă Dan C. Mihăilescu le-a umezit ochii urmăritorilor săi virtuali, producătorii serialului oferit de prima televiziune care i-a învățat pe români „să gândească liber” (!?) le-a mișcat inimile, mai ceva decât o făcea postul Acasă odinioară: „Ce vă mai place să ne atingeți sufletu’! Cu ajutorul lui Celentano ați spus niște adevăruri care dor... da’ dor rău! Ați trezit patriotismul în noi, Celentano... dar, nu pentru mult timp că «Asta e! Ăștia suntem. Noi la supărare bem!»”.
     Ce recomandări de lectură fac americanii în ziua de 4 Iulie? Elevilor americani li se prezintă o listă de 12 cărți din care să învețe „about America’s birthday”: „Fireworks, Picnics, and Flags: The Story of the Fourth of July Symbols” (James Cross Giblin), „The Story of the Star Spangled Banner” (Patricia Pingry), „Holidays Around the World: Celebrate Independence Day: With Parades, Picnics, and Fireworks” (Deborah Heiligman), „The Declaration of Independence” (Elaine Landau), „The Fourth of July Story” (Alice Dalgliesh), „Fourth of July Mice!” (Bethany Roberts), „The Case of the July 4th Jinx (Milo and Jazz Mysteries)” (Lewis B. Montgomery), „Independence Day (Rookie Read-About Holidays)” (Trudi Strain Trueit), „Can’t You Make Them Behave, King George?” (Jean Fritz), „The Declaration of Independence from A to Z” (Catherine Osornio) și „The Declaration Of Independence: The Words that Made America” (Sam Fink).
     Dacă tot am pomenit de Statele Unite, înspre care privim cu ochii larg deschiși, mai ales în ultima vreme, m-am întrebat care sunt lecturile oamenilor generatori de valuri la nivel mondial. Partenerul de afaceri al miliardarului Warren Buffett, Charlie Munger, la rândul său miliardar, considerat unul dintre cei mai inteligenți oameni de pe planetă, citește mereu. Copiii săi se amuză și îl consideră o carte care are atașată o pereche de picioare. Business Insider i-a cerut o listă cu cărți pe care le-ar recomanda spre lectură. Universul cărților lui Munger este complex: de la economie, psihologie, biografii și până la genetică.
     Pentru Bill Gates, lectura este un fapt cotidian și esențial. Business Insider l-a rugat să ofere cititorilor o listă cu cărțile pe care le-a parcurs și pe care le-ar indica publicului. Magnatul american menționa următoarele volume: „Tap Dancing to Work: Warren Buffett on Practically Everything, 1966–2012” (Carol Loomis), „Making the Modern World: Materials and Dematerialization” (Vaclav Smil), „The Sixth Extinction: An Unnatural History” (Elizabeth Kolbert), „Stress Test: Reflections on Financial Crises” (Tim Geithner), „The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined” (Steven Pinker), „The Man Who Fed the World” (Leon Hesser), „Business Adventures: Twelve Classic Tales from the World of Wall Street” (John Brooks), „The Bully Pulpit: Theodore Roosevelt, William Howard Taft, and the Golden Age of Journalism” (Doris Kearns Goodwin), „The Rosie Project: A Novel” (Graeme Simsion), „On Immunity” (Eula Biss), „How Asia Works” (Joe Studwell), „How to Lie with Statistics” (Darrell Huff), „Epic Measures” (Jeremy N. Smith), „Stuff Matters” (Mark Miodownik), „Hyperbole and a Half” (Allie Brosh), „What If?” (Randall Munroe) și „Should We Eat Meat?” (Vaclav Smil).
     Dintre cărțile recomandate de Bill Gates, câteva abordează subiecte medicale. Eseista Eula Biss a scris „On Immunity. An Inoculation” încercând să înțeleagă istoria, practica și polemicile despre vaccinare. Și a făcut-o nu din rațiuni academice. Călătoria unei mame care a vrut să cunoască și să înțeleagă cea mai bună cale de urmat pentru fiul ei, pentru sine și pentru comunitate. Hotarele individuale sunt poroase și sănătatea fiecăruia dintre noi este condiționată de sănătatea celorlalți. Cartea dă seamă de anxietățile contemporane generate de toxine și de vaccinare. Poate fi considerată o inoculare împotriva ignoranței și fricii.
     Jeremy N. Smith în „Epic Measures. One Doctor. Seven Billion Patients” scrie despre carismaticul și nonconformistul medic Christopher Murray, director al Institute for Health Metrics and Evaluation și profesor de sănătate globală la Universitatea din Washington, a cărui activitate a contribuit la reconfigurarea multor sisteme de sănătate din lume. Este creatorul Global Burden of Disease, un website ce adună date din întreaga lume cu privire la cauzele bolilor și moarte; ideea portalului este aceea că nu se pot găsi remedii pentru problemele de sănătate dacă acestea nici măcar nu sunt cunoscute.
     Pe Gates, care a fost vegetarian în tinerețe, l-a atras lucrarea „Should We Eat Meat? Evolution and Consequences of Modern Carnivory”, ce abordează într-un mod cuprinzător, interdisciplinar și critic, de-a lungul evoluției umane, consumul de carne.
     Ce recomandă chirurgul, autorul și cercetătorul american Atul Gawande? „Redeployment” (Phil Klay), „The Tyranny of Experts: Economists, Dictators, and the Forgotten Rights of the Poor” (William Easterly), „Scarcity: Why Having Too Little Means So Much” (Sendhil Mullainathan, Eldar Shafir), sunt doar trei din titlurile care l-au impresionat pe medicul american, ale cărui cărți au fost traduse și în română.
     Am pornit de la „Ion” și am ajuns să scriu despre miliardari. Ne emoționăm de 1 Decembrie, postăm imagini cu steagul României și ne buricăm cât de minunați suntem, pentru ca numai după o zi să distribuim fotografii, citate, link-uri și filme despre urâtul din țară, corupția și starea de degradare morală în care ne aflăm. Ne lăsăm educați de sistem și nu înțelegem că formarea și evoluția noastră e datoria noastră și nu a cuiva din exterior. Mai servim un mititel, mai ciocnim un păhărel, să ne-nveselim nițel și nu înțelegem importanța sacrificării confortului pe termen scurt pentru obiectivele pe termen lung. Timpul e scurt. Cărțile sunt scumpe. Dar ignoranța e mai scumpă. Să privim înspre cei mai relevanți oameni, cei care au făcut lucruri ce au schimbat lumea și să citim. Cărți care ne ajută să ne construim viața, nu cariera. Să mergem la culcare mai inteligenți decât ne-am trezit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe