Sculptura de la staţia de metrou Eroilor aduce un omagiu eroilor anonimi care au luptat cu virusul SARS-CoV-2.
Cunoscut pentru lucrările sale expuse nu doar în galeriile de artă, ci și în spaţiul citadin, sculptorul Costin Ioniţă a inaugurat public, la 7 aprilie a.c., o lucrare gândită ca un dar pentru cei care, în ultimii doi ani, au făcut eforturi, adesea dincolo de puterile lor, pentru a fi în slujba semenilor.
Sculptura este intitulată „Omagiu adus medicilor în lupta cu virusul SARS-CoV-2 – COVID-19” și se află amplasată simbolic în staţia de metrou Eroilor. Ea ni-i înfăţișează pe eroii anonimi în momentul lor de slăbiciune, de epuizare, pe care au știut totuși să îl depășească mereu pentru a continua să își facă datoria. Din dorinţa de a înţelege mai bine acest proiect și pe cel care l-a realizat, i-am adresat artistului câteva întrebări la care a avut amabilitatea să ne răspundă.
Aţi inaugurat recent lucrarea dedicată eroilor din perioada pandemiei. Cum a luat naștere acest proiect?
Lucrarea intitulată „Omagiu adus medicilor în lupta cu virusul SARS-CoV-2 – COVID-19”, ce a fost recent amplasată în staţia de metrou Eroilor, este rezultatul unei colaborări între câteva persoane ce au simţit nevoia de a-și exprima recunoștinţa faţă de cei care au fost cel mai greu încercaţi în perioada pandemiei.
În urma unor discuţii cu reprezentanţi ai Art Safari, BCR și Metrorex, a luat formă ideea omagierii personalului medical și mai ales a celui de la Urgenţe și Terapie intensivă. Această categorie a dus o luptă eroică într-un sistem cu probleme, cu resurse limitate și cu o presiune enormă din cauza numărului foarte mare de pacienţi.
Lucrarea încearcă să surprindă momentul acela de epuizare, în care singurul lucru care te face să mergi mai departe este doar simţul datoriei și empatia pentru cei aflaţi în suferinţă.
Cum aţi realizat lucrarea și cât timp a luat crearea ei?
Cele două personaje, echipate complet împotriva virusului, ce stau așezate pe o bancă modestă de lemn, sunt realizate din rășină și fibră de sticlă. Materialul a fost ales din considerente practice.
Lucrarea s-a vrut a fi realizată într-un timp relativ scurt, să fie rezistentă expunerii într-un spaţiu public cu trafic intens și să provoace, prin realismul ei, o impresie puternică privitorului. Producerea sculpturii a presupus mai multe etape.
De la cea de modelare a formelor până în cele mai mici detalii și finisaje, la cea de executare a matriţelor de cauciuc siliconic și fibră de sticlă până la cea finală de turnare în rășină și fibră de sticlă, dar și pictarea formelor pentru un aspect realist. Realizarea lucrării de artă a necesitat tehnici și materiale moderne, dar și metode clasice de modelare. De la primele tușe în material și până la ultimele detalii pictate cu ajutorul aerografului au trecut mai mult de trei luni.
Cât timp va rămâne sculptura expusă la staţia de metrou Eroilor? Va fi prezentă și în cadrul expoziţiei Art Safari de anul acesta, care se va deschide în 7 mai?
Lucrarea este expusă în staţia de metrou pe o perioadă nedeterminată. Din punctul meu de vedere, ea beneficiază de o vizibilitate mai mare la metrou decât în interiorul pavilionului de artă Art Safari, însă dacă se va dori reamplasarea acesteia, sunt sigur că vor exista motive serioase în această privinţă.
Cum a fost afectată activitatea dv., ca artist, în pandemie?
Perioada pandemiei ne-a afectat pe toţi și ne afectează în continuare, cu toate că avem tendinţa de a vorbi la trecut despre ea. Din punct de vedere artistic, nu am fost afectat. Sculptorii sunt obișnuiţi cu greutăţile, cu perioadele lungi în care trebuie să-și dozeze efortul și resursele. Așa că această perioadă a fost una creativă și inspiraţională.
Dar viaţa personală?
Într-adevăr, pe lângă viaţa artistică, un creator duce și o viaţă normală, adică una în care trebuie să aibă grijă de familie, de relaţiile socio-profesionale, financiare etc. Această latură a fost extrem de afectată. Relaţiile au fost tensionate, proiectele comerciale suspendate, frică de necunoscut, spectrul bolii și al conflictului omniprezent.
Cum vedeţi ziua de mâine?
Sunt o persoană optimistă și realizez că ce a fost mai greu a trecut. Însă nu trebuie să uităm că în situaţiile de criză iese la suprafaţă adevăratul caracter al fiecăruia dintre noi. Unii aleg să se sacrifice și să construiască, iar alţii să dezbine și să distrugă.
Mă bucur că am făcut parte din acest proiect și că le-am mulţumit, în cel mai bun mod în care o puteam face, medicilor care au depus eforturi supraomenești în lupta cu virusul SARS-CoV-2.
Citiți și: Don't Take Them For Granted, o punte între cadrele medicale și societate
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe