Newsflash
Diverse

Cum beau românii cafeaua?

de Dr. Laura Davidescu - nov. 7 2022
Cum beau românii cafeaua?

Am aflat care sunt preferințele românilor în materie de cafea, dar și miturile care încă planează asupra ei, de la Ana-Maria Doxan, Business Executive Officer Nespresso România.

De la cafeaua cu iz oriental, preparată la ibric, omniprezentă decenii de-a rândul în țara noastră, românii au trecut rapid în anii 1990 la cafea preparată la filtru și, în ultimii ani, și la cea pregătită la espressor cu sau fără doze. S-au înmulțit sortimentele, au apărut și specialitățile, atât cele europene, cât și cele americane, iar apetența pentru licoarea maronie continuă să se extindă, în paralel cu rafinarea gusturilor.

cafeaConcomitent cu preocuparea pentru calitate, marii producători fac eforturi ca producția să fie cât mai sustenabilă, să ajute și fermierii, dar și planeta.

Am stat de vorbă despre acest subiect, la o ceașcă de cafea, cu Ana-Maria Doxan, Business Executive Officer Nespresso în cadrul Nestle România. Am aflat miturile care încă se vehiculează legat de cafea, ce înseamnă o cafea de calitate foarte bună, dar și modul în care ne place să bem cafea în România. Ana-Maria a coordonat de-a lungul timpului lansarea NESCAFÉ Dolce Gusto și a contribuit la dezvoltarea brandului NESCAFÉ 3în1, iar din mai 2021 se ocupă de marca Nespresso.

Iubitorii de cafea și-au rafinat gusturile

Utilizarea cafelei boabe şi a cafelei în capsule a crescut exponențial în ultimii opt ani, avantajul cafelei în capsulă fiind atȃt uşurinţa şi viteza preparării, cât şi varietatea de sortimente. De asemenea, vedem și o aplecare mai mare a consumatorilor spre cafeaua single origin și organică, dar şi spre cafeaua cu arome. Putem spune așadar că ȋn ultimii ani iubitorii de cafea şi-au rafinat gusturile, sunt mult mai bine informați și mai preocupați de calitate, de originea cafelei și, cel mai important, de modalitatea în care aceasta este obținută și impactul pe care îl are asupra mediului înconjurător. Toate acestea ne bucură întrucât, cu cât clienţii devin mai pretenţioşi, cu atât câştigăm un cert avantaj competitiv.

La ce ore beau cafea românii și cum le place? Beau mai multă sau mai puțină față de anii precedenți?

Românii beau cafea cel mai mult dimineața, înaintea sau în timpul micului dejun. Aproximativ două treimi dintre cafelele consumate de conaționalii noștri sunt fără lapte, iar cei care adaugă lapte în cafea adaugă o cantitate destul de mare, chiar mai mult de un sfert din ceaşcă. La nivel de rețete de cafea cu lapte, cappuccino continuă să fie cea mai îndrăgită băutură.

Observăm şi că aproape trei sferturi dintre cafelele consumate de români sunt „mari”, peste 80 ml, respectiv de la double espresso în sus. De altfel, cea mai importantă lansare Nespresso din acest an – lansarea sistemului Vertuo – se potrivește-mănușă pe aceste noi tendințe de consum. Sistemul a fost iniţial lansat în America şi Canada, în 2014 – întrucât profilul iubitorilor de cafea de pe continentul American era orientat spre cafele mari, lungi, iar cafelele ristretto (25 ml) şi espresso (40 ml) nu erau la fel de populare ca în Europa. Însă faptul că trăim în acest „sat global” a făcut ca, pe de o parte, în scurt timp şi printre gusturile iubitorilor de cafea din Europa să se regăsească cafeaua tip „americano” şi cănile mari de cafea, în timp ce preferinţele iubitorilor de cafea din diferite ţări europene, printre care și România, se îndreaptă şi ele către cafelele lungi.

ALUMINIUL E SINGURUL MATERIAL CARE POATE PĂSTRA INTACTE AROMELE CAFELEI

Care sunt cele mai mari mituri despre cafea pe care le-ați auzit și cum le combateți?

Capsulele de cafea Nespresso conțin exclusiv cafea prăjită și măcinată, din cele mai bune culturi de cafea din lume, însă de-a lungul timpului am combătut mai multe mituri care au circulat ȋn spațiul public. Probabil cele mai multe întrebări au vizat beneficiile ambalării cafelei în porții individuale, în capsule din aluminiu. Am ales aluminiul pentru ambalarea cafelei noastre deoarece este singurul material care, pe de o parte, poate păstra intacte aromele extrem de volatile și prețioase ale cafelei, ferite de acțiunea oxidativă a aerului și a luminii, iar pe de altă parte este un material reciclabil la infinit, Nespresso implementând și în Romȃnia propria infrastructură de colectare și reciclare a capsulelor de cafea utilizate și un proces minuțios, pe care îl supervizează ȋn mod direct.

Un alt subiect pe marginea căruia primim întrebari de la iubitorii cafelei noastre este cantitatea de cafeină din diferite sortimente, percepția generală fiind că un ristretto de 25 ml, care se remarcă prin note aromatice intense de prăjire și gustul amar, ar conține o cantitate mai mare de cafeină decât, să zicem, un lungo de 110 ml. În ceea ce privește cantitatea de cafeină, nu trebuie să confundăm intensitatea sortimentului cu conținutul de cafeină. Cafeina este solubilă în apă, așadar, cu cât cafeaua va fi mai mult timp în contact cu apa, cu atât mai multă cafeină se va dizolva și va ajunge în ceașca de cafea.

TIPUL DE CAFEA DETERMINĂ NIVELUL DE CAFEINĂ DINTR-O CEAȘCĂ

Un alt factor ce determină nivelul de cafeină din ceașcă este legat de tipul de cafea folosit în rețeta sortimentului ales. Noi avem sortimente realizate exclusiv din boabe de cafea Arabica, dar şi sortimente în amestec, realizate din boabe de cafea Arabica şi boabe de cafea Robusta de cea mai ȋnaltă calitate, în diferite proporţii. Soiurile de cafea Robusta sunt genetic mai încărcate cu cafeină, având un nivel aproximativ dublu de cafeină regăsit în fiecare bob de cafea.

Ȋn gama permanentă de sortimente de cafea Nespresso avem și sortimente de cafea decafeinizate prin modalități 100% naturale – sortimente identice ȋnsă ca gust și profil aromatic cu corespondentele lor nedecafeinizate.

Ce înseamnă o „cafea proaspătă”?

Am întâlnit percepția potrivit căreia cea mai proaspătă cafea este cea făcută de tine acasă, imediat ce ai rȃșnit boabele. Or realitatea este că, odată prăjite, în momentul în care sunt expuse la aer fie şi un timp foarte scurt, boabele de cafea își pierd din prospețime și începe procesul de oxidare, iar aromele naturale ale cafelei, extrem de volatile, încep să se risipească. Procesul este mult mai accelerat în momentul în care boabele de cafea sunt deja măcinate. Cafeaua folosită pentru sortimentele noastre trece printr-un proces foarte riguros de selecție calitativă. Totul pleacă de la terroirs, deoarece calitatea culturilor de cafea depinde de solul pe care sunt cultivate, altitudinea, intensitatea luminii sau cantitatea de precipitaţii.

Știm că cel marele „inamic” al cafelei este aerul. Din acest motiv, la Nespresso tot procesul de producție este realizat într-un mediu controlat, sub stricta supraveghere a experților responsabili pentru fiecare proces în parte. Imediat ce boabele de cafea verde sunt prăjite, acestea sunt măcinate conform granulației necesare rețetei sortimentului și închise ermetic, în capsule din aluminiu. Sigilarea în capsule garantează prospețimea extraordinară a cafelei și păstrează intacte cele mai delicate arome, pe care iubitorii de cafea le vor descoperi în ceaşcă doar atunci când o prepară.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe