Newsflash
Cultură

Un american... la Bucureşti

de Dr. Mihail MIHAILIDE - dec. 9 2011
Un american... la Bucureşti
   Pe copertă, frumosul portret al unui indian – parcă nu chiar sută la sută tipul clasic al războinicului din romanele scrise de Karl May ori James Fenimore Cooper sau din filmele hollywoodiene cu pieile roşii – înveşmântat în ţinută tradiţională, cu turban împodobit cu pene de struţ, colier şi cercei. Personajul te priveşte cu semeţie, chiar dacă, avantajat fiind de studiile de semiologie medicală (Semiologia e astăzi o disciplină împinsă pe nedrept la periferia învăţământului medical „modulizat“ şi prea „tehnicizat“, minimalizând rolul în educaţia studentului a observaţiei clinice), poţi descifra în trăsăturile feţii sale suferinţă, abia ţinută sub control, şi anxietate. Indianul – în vinele căruia se amesteca sânge irlandez şi scoţian – este Osceola (1804–1838), o căpetenie a triburilor amerindiene Creek şi Seminole (Florida), care s-a opus cu armele strămutării forţate. A fost arestat în 1837 şi a murit în detenţie. Autorul excepţionalului ulei pe pânză este pictorul american George Catlin (1796–1872).
   Dar care e „clenciul“ găsit pentru ca Osceola să figureze pe prima copertă a revisteiCLINICAL INFECTIOUS DISEASES – Romanian excerpted edition (septembrie 2011, vol. I, nr. 1)? Acela, probabil, că s-a îmbolnăvit de malarie, murind rapid din cauza acestei maladii dobândite în captivitate. Jurnalista şi scriitoarea de succes Susan Orlean (n. 1955) relatează că, pentru a i se face portretul, Osceola s-a ridicat de pe patul de suferinţă, îmbrăcându-se, pentru o ultimă oară, în ţinuta sa favorită; imediat după ce şi-a dat jos haina de paradă, a decedat. Sigur, nu numai de supărare, ci şi din cauza febrei palustre… Protozoarul din genul Plasmodium, descoperit de Charles Louis Alphonse Laveran în 1880, are un ciclu eritrocitar, malaria caracterizându-se prin accese febrile sistematizate, anemie, splenomegalie – motive suficiente pentru ca despre această boală să se fi învăţat cândva la „infecţioase“. Apoi, la boli tropicale. De altfel, Laveran (premiul Nobel pentru Medicină în 1907) este considerat pionierul medicinii tropicale.
   Deoarece se află la primul număr din cele patru prevăzute să apară în cursul unui an, despre noua publicaţie trebuie spus că este o variantă în limba română a publicaţiei oficiale a Societăţii Americane de Boli Infecţioase (Infectious Diseases Society of America and the HIV Medicine Association), cuprinzând articole originale din jurnalul de specialitate al acestei organizaţii, selectate de Evidence Media. Parteneriatul – dacă ne este îngăduit a ne exprima aşa – e asigurat de un board editorial românesc. Preşedintele boardului – dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Traducerea şi editarea – Ferca Medical. Managing editor – dr. Alina Caşcaval.
   Numărul se deschide cu „Predicţii şi contradicţii în terapia antiretrovirală“, un comentariu pe marginea studiului Altair, cuvântul înainte aparţinându-i dlui prof. dr. Adrian Streinu-Cercel. Studiul respectiv – publicat in extenso în numărul pe care-l prezentăm – e semnat de un colectiv multinaţional de cercetători: australieni, thailandezi, argentinieni, francezi, britanici, având ca prim autor pe Rebekah L. Puls, de la National Centre in HIV Epidemiology and Clinical Research, Facultatea de Medicină a Universităţii din New South Wales, Australia. Studiul şi-a propus evaluarea terapiei cu efavirenz faţă de atanazavir boostat sau zidovudină şi abacavir la pacienţii HIV pozitivi naivi la tratament, rezultând că, în privinţa terapiei antiretrovirale (ARV), sunt încă destule necunoscute. Există controverse asupra momentului începerii tratamentului ARV, evidenţiază comentatorul. De asemenea, sunt exprimate diferite opţiuni legate de momentul diagnosticării infecţiei – precoce sau tardiv. Nu trebuie neglijate nici: vârsta la care se începe tratamentul, aderenţa şi complianţa pacienţilor la tratament, patologia asociată, efectele secundare, între care riscul cardiovascular trebuie atent monitorizat. Medicii infecţionişti, conchide dl prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, au obligaţia să fie la curent cu ceea ce apare nou în lume în această privinţă, o adiţională justificare, iată, pentru apariţia revistei americane Clinical Infectious Diseases şi în limba română.
   Un titlu pe patru rânduri – „Modelarea probabilităţii de răspuns virusologic susţinut la terapia cu interferon pegylat plus ribavirină la pacienţii cu coinfecţie cu virus hepatitic C şi HIV“ anunţă un studiu al unui colectiv de 16 autori spanioli, avându-l ca prim semnatar pe dr. Jose Medrano, de la Hospital Carlos III, Madrid. E zguduitoare afirmaţia din debutul articolului: „Virusul hepatitic C (VHC) infectează peste 175 de milioane de persoane în lume şi este principala cauză a hepatopatiilor terminale, precum şi indicaţia principală a transplantului hepatic în ţările occidentale“. Se menţionează, de asemenea, că VHC şi HIV au în comun calea de transmitere şi evoluţia cronică, iar coinfecţia este frecventă. Terapia actuală a hepatitei cronice se bazează pe peg-IFN şi ribavirină, administrate 6–18 luni, regim terapeutic greu de tolerat. Chiar în condiţii de complianţă la tratament, doar 60% din bolnavi se vindecă. Studiul efectuat de cercetătorii madrileni a cuprins 159 de pacienţi cu infecţie dublă. S-au imaginat indici şi scoruri, concluzionându-se că probabilitatea de a obţine un răspuns virusologic susţinut la terapia cu peg-IFN şi ribavirină la pacienţii cu coinfecţie HIV–VHC poate fi estimată cu acurateţe încă de la iniţierea terapiei, folosindu-se un indice („Prometheus“) care cumulează parametri neinvazivi (ex.: testarea genetică, evaluarea fibrozei hepatice prin elastometrie, cinetica virală în primele stadii ale tratamentului). Calcularea indicelui cere – credem – „cap de matematician“, de unde necesitatea interdisciplinarităţii sau introducerea matematicii în medicină, disciplină care, se ştie, dezvoltă gândirea logică…
   Trei articole din cuprinsul publicaţiei sunt dedicate gripei şi epidemiilor cu virusul gripal. Primul se intitulează „Dovezile ştiinţifice care stau la baza pregătirii şi a răspunsului la gripa pandemică: lecţiile şi limitele cercetării ştiinţifice“, articol semnat de Anne Schuchat, Beth P. Bell şi Stephen C. Redd, de la Centers for Disease Control and Prevention, Atlanta, Georgia. Cel de-al doilea, „Imunogenitatea potentă a limfocitelor T CD8+ la om al unui nou vaccin antigripal A heterosubtipic, MVA-NP + M1“ e rezultatul muncii a 12 cercetători de la Jenner Institute, Oxford University, Marea Britanie, primul semnatar al articolului fiind Tamara K. Berthoud, iar respondent la nedumeriri/întrebări – dr. Sarah C. Gilbert, de la Jenner Institute. Ultimul, cu titlul „Control mai bun: limfocitele T ne dau o mână de ajutor împotriva gripei“ are un singur semnatar, pe dr. Sophie Hambleton, de la Institute of Cellular Medicine, Newcastle University, Marea Britanie. Cel dintâi articol citat evaluează strategia pusă în operă în cursul pandemiei de gripă cu H1N1 în 2009. Important atunci a fost şi faptul că investigaţiile de teren au generat informaţii ce au consolidat ghidurile de administrare a antiviralelor, au identificat populaţia-ţintă pentru vaccinul monovalent H1N1 şi au perfecţionat măsurile de limitare a transmiterii virusului. Următorul studiu raportează rezultatele obţinute cu un nou vaccin antigripal conceput pentru amplificarea răspunsurilor imune faţă de toate subtipurile gripale. Merită parcurs în integralitatea sa, cu atenţie şi spirit critic. Cu referire la celelalte studii deja citate din acest număr, în editorialul dr. Sophie Hambleton se atrage atenţia asupra beneficiului creşterii limfocitelor TCD8+ după vaccinarea experimentală cu MVA (modified vaccinia virus Ankara). Acest poxvirus intens atenuat a fost obţinut prin pasaje seriate ale virusului vaccinia şi poate fi modificat prin inginerie genetică. Datele clinice oferă certitudinea că se poate obţine creşterea imunităţii antigripale mediate de limfocitele T.
   Un alt studiu, preluat din cunoscutul Jurnal american de boli infecţioase şi tradus în acest număr al variantei sale româneşti, aparţine unui grup de cercetători americani, australieni şi francezi, condus de Kyra Chua: „Stop infecţiilor comunitare cu Staphilococcus aureus meticilino-rezistent! Ghidul clinicianului privind infecţiile comunitare cu MRSA – rezistenţa antimicrobiană în continuă dezvoltare şi implicaţiile terapeutice“. Titlul dezvăluie motivul intervenţiei autorilor faţă de tot mai frecventa descriere a rezistenţei la antibioticele non-betalactamice a tulpinilor MRSA.
   Pneumonia asociată ventilaţiei mecanice s-a constatat că este cea mai frecventă infecţie nosocomială survenită la bolnavii din secţiile de ATI. De 25 de ani se studiază o modalitate de a interveni preventiv. Din păcate, rezultatele nu au fost dintre cele mai bune. Această problemă constituie subiectul articolului „Pneumonia asociată ventilaţiei mecanice – prevenirea inevitabilului“, semnat de Marc J. M. Bonten, Utrecht, Olanda.
   Dacă varianta românească a revistei americane va apărea cu regularitatea anunţată, publicând în continuare articole interesante, cu trimiteri la o bibliografie proaspătă, ilustrate cu grafice sugestive, precum cele din acest prim număr, încetăţenirea cu succes în rândul periodicelor medicale va fi rapidă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe