Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

Stilul, calea regală a ideilor 75 de ani împliniţi…

Viața Medicală
Alice ŢUCULESCU vineri, 25 iunie 2010

Repede timpul trece, şi C. D. ZELETIN – mereu acelaşi. Luminos, îndatoritor, fără stridenţe… Şi cu un aer atemporal, de parcă ar coborî spre realitatea zilei dintr-un alt capăt, învestit cu o misiune înaltă. Însăşi viaţa personală i se confundă cu scrisul… S-a născut cu cartea în mână – spune George Bălăiţă. Şi este, într-adevăr, un borgesian până în vârful unghiilor. (...)
 

 

    O personalitate poliedrică – după prof. univ. Ovidiu Drimba. Un savant descins din palatele renascentiste, cu un aplomb spiritual care te încremeneşte prin deschidere şi te uluieşte prin diversitate – îl caracterizează Sorin Lavric.
    Şi îmi permit să adaug… Un magistru al discursului estetizant, cu cerul gurii pregătit pentru voluptatea poeziei.
    „Pe primul loc, eu situez trăirea spirituală, apoi vine esteticul“ – îmi mărturisea de curând şi apăsat – într-una din telefoniade – ca să preiau expresia dnei Georgeta Filitti.
    „Mă încântă frumuseţea nimeririlor limbii… Arghezi le spunea potriviri… Dar niciodată, ca azi, măiestria artistică nu a fost mai ignorată din cauza ispitei frivolităţilor şi a deplasării interesului pe munca aducătoare de profit material“.
    După care discuţia a alunecat, ca întotdeauna, spre literatură… Mi-a recitat o strofă dintr-un cântec popular – cu pauze de degustare –, a trecut apoi la „senzualitatea foşnitoare“ a unui vers de Eminescu, la Verlaine, la Baudelaire… Mângâia cuvintele, le răsfira, le reîmpletea în şirag, descoperea cu proaspătă uimire sonorităţi ascunse, analogii, trimiteri filosofice…
O analiză atât de fină, atât de nuanţată – similară mai curând unei prelegeri academice. Şi totul, într-un crescendo emoţional al mărturisirii unei iubiri grave – ca o predare în faţa Limbii române.
    – Vă iluzionaţi că prin cele peste 40 de cărţi publicate – poezii originale, proză, eseuri, traduceri… – veţi schimba ceva din lumea actuală, cu mercantilismul ei feroce?
    – Înseamnă totuşi o picătură de frumuseţe, care va aduce puţină linişte şi un pas – fie şi infinitezimal – spre BINE.
    Acestui cărturar-artist, Academia Bârlădeană (căruia îi este preşedinte de onoare din 1990) i-a consacrat recent un volum omagial, ocazionat de împlinirea a 75 de ani de viaţă, apărut la Editura Sfera (Bârlad), într-o ediţie alcătuită de dna prof. Elena Monu.
    O carte densă, fastuoasă – 750 de pagini, „se sparie gândul!“ –, care adună studii şi eseuri „cu dedicaţie“, începând din 2005.
    O carte care multiplică lentilele de percepţie a unei lucrări de adâncime pentru cultura noastră, săvârşite de-a lungul deceniilor de o personalitate deja clasicizată. Şi sunt vizate – în perspectivă diacronică (2005–2010) – trei „intenţii“: autorul, opera lui, lectorii – deschizându-se astfel posibilitatea schimbării unghiului de receptare critică a cititorului de azi, prin alternarea planurilor. Inclusiv al celui stilistic.
    Bogăţia informaţiilor şi diversitatea abordărilor sporesc plăcerea lecturii acestei cărţi rafinate şi complexe, dar o fac – implicit – şi mai greu de recenzat. Bunăoară, multe din numele celor care îşi susţin punctul de vedere asupra operei lui C. D. Z. – o avalanşă encomiastică! – aparţin elitei elitelor româneşti (începând cu Tudor Vianu, Perpessicius, Şt. Aug. Doinaş…) şi numai simpla lor amintire ar putea ocupa câteva pagini.
    După secţiunile „Întâmpinare“ şi „Diacronie – 2005–2010“, al treilea capitol al volumului, intitulat „Miscelaneu“, cuprinde, printre altele: tălmăciri – „Rugăciunea“ lui Petru Cercel (din italiană), sonete de Shakespeare şi din lirica lui Edgar Alan Poe, 16 poezii de Jean Cocteau, din poeţii români de expresie franceză; poezii originale plus versiunea lor în italiană, iar altele – valorificate în limba franceză; comentarii pe marginea unor traduceri din Verlaine şi Baudelaire (pentru „Florile Răului“, omagiatul a primit două premii naţionale). De asemenea: 22 de scrisori ale savantului George Emil Palade, căruia C. D. Z. i-a închinat un amplu excurs biografic, numeroase fotografii – unele cu deosebit impact istoriografic; „Memoriul“ din 2003 al celor trei împuterniciţi testamentari ai premiatului Nobel în Medicină (printre care se numără şi prof. dr. C. Dimoftache, alias C. D. Zeletin), în vederea găsirii unui spaţiu-remember pentru expunerea permanentă a celei
mai valoroase zestre documentare a celebrului român, dirijată de el însuşi spre patrie. Un demers, din păcate, fără răspuns.
    Această impresionantă crestomaţie – care se încheie cu o „Cronică a oralităţilor“ – confirmă statutul lui C. D. Zeletin de om al proiectelor înalte, duse strălucit la capăt. (Să existe, oare, şi un înger secret – care îi hrăneşte optimismul, pofta de viaţă, succesul?…)
    La mulţi ani, Maestre!

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC