Newsflash
Cultură

Spectacolul „Cancer, Coregrafiat” va avea premiera internațională la New York

de Florentina Ionescu - apr. 25 2023
Spectacolul „Cancer, Coregrafiat” va avea premiera internațională la New York

După premiera națională a spectacolului „Cancer, Coregrafiat”, realizat de coregraful Cosmin Manolescu și Fundația Gabriela Tudor la începutul lunii aprilie la ARCUB - Hanul Gabroveni, noua creație coregrafică va avea premieră internațională la New York și New Jersey.

Astfel, la New York și New Jersey spectacolul va fi prezentat cu ocazia Zilei Internaționale a Dansului, sărbătorită în toată lumea pe 29 aprilie.

Cele două reprezentații în SUA sunt prezentate în parteneriat cu Institutul Cultural Român din New York și teatrul Jersey City Theatre Centre și vor avea loc pe 26 aprilie, ora 18:00, la Jersey City Theater Center, și pe 28 aprilie, ora 19:00 la sala de spectacole ICR New York, parte din programul permanent Romanian American Studio Theater, se arată într-un comunicat de presă transmis redacției. 

Cancer Coregrafiat_foto credit_Alina Usurelu
Foto credit: Alina Usurelu

 

Spectacolul, unic în România, este realizat pe baza textului dramatic „Cancer, Choreographed”, scris de dramaturga Cătălina Florescu, inițiatoarea acestui nou proiect și este rezultatul întâlnirii acesteia cu coregraful Cosmin Manolescu, directorul executiv al Fundației Gabriela Tudor. Aceasta este o structură artistică care sprijină de peste 20 de ani schimburile coregrafice între România și Statele Unite ale Americii. 

Cosmin_CC_foto credit_ Alina Usurelu
Foto credit: Alina Usurelu

 

Călătorie emoțională cathartică

„Cancer, Coregrafiat” este o călătorie emoțională cathartică și participativă între viață, moarte și dans, ce are în centrul atenției viziunile și durerea unui personaj masculin care se confruntă cu boala cancerului de sân.

Aceasta este o formă rară însă prezentă și la bărbați, fiind puțin cunoscută și mediatizată în România.

Spectacolul propune un roller-coaster emoțional despre însoțire și prezență și este în egală măsură, un gest de dragoste adus tuturor celor care se confruntă în acest moment cu această boală. 

Cosmin_CC_foto credit_Alina Usurelu
Foto credit: Alina Usurelu

 

„A vorbi despre cancer, despre durere, despre moarte și despre lucrurile care ne transformă este uman și esențial pentru sănătatea noastră mentală și fizică, pentru că toate acestea fac parte din experiența vieții. Prin acest proiect, inițiat de Cătălina Florescu și pus în scenă de mine într-o variantă participativă, mă întorc în zona dificilă a reîntâlnirii cu cancerul. Încercăm astfel să aducem o rază de speranță și să contribuim la înțelegerea modului în care putem lupta cu demonii și cu problemele societății contemporane”, afirmă coregraful Cosmin Manolescu. 

Cristina_CC_foto credit_ Alina Usurelu
Foto credit: Alina Usurelu

 

Dramaturga Cătălina Florescu spune:

„Spectacolul-eveniment, cred eu, unic în lume până la această dată, se află la intersecția dintre destinele noastre întrerupte de boală/moarte și a dorinței noastre de a sensibiliza și educa, de a invita foști/actuali pacienți să ni se alăture, de a introduce în programa școlară (pre)universitară subiecte așa-zis tabu, de a fi împreună. Acest cuvânt, «împreună», este esența mesajului nostru”.   

poster CC_USA

Prezența unui supraviețuitor al bolii

Reprezentațiile de la New Jersey și New York sunt realizate în colaborare cu coregrafa și interpreta Cristina Lilienfeld și vor beneficia de prezența lui Michael Singer, supraviețuitor al bolii, care, de-a lungul anilor, a militat constant pentru recunoașterea drepturilor suferinzilor de cancer la sân.

Spectacolul este însoțit de două piese muzicale originale realizate de compozitoarea Sabina Ulubeanu, de filme și proiecții vizuale create de artista Cinty Ionescu și de participarea artistului interdisciplinar Alexandros Raptis, care va realiza regia de lumini și coloana sonoră.

atelierul „Well Dance”

De asemenea, în conexiune cu cele două reprezentanții, Cătălina Florescu, Cosmin Manolescu și Cristina Lilienfeld vor conduce pe data de 1 mai la PACE University, atelierul „Well Dance” - de mișcare și well-being destinat pacienților bolnavi de cancer, supraviețuitorilor acestei boli, familiilor și membrilor grupurilor de sprijin dedicate acestora.

Atelierul va fi urmat de o discuție moderată de Cătălina Florescu cu cei doi artiști români. Cursul reprezintă o incursiune sensibilă și plină de umanitate în traumele corpurilor fragmentate și își propune să ofere sprijin și un spațiu de întâlnire și suport pentru toți cei care s-au întâlnit cu cancerul, în diferite forme.

De asemenea cei doi coregrafi români, cu ocazia acestei vizite, se vor întâlni cu membri ai scenei coregrafice new-yorkeze în vederea inițierii unui nou proiect de rezidențe internaționale.

Turneu național

Spectacolul „Cancer, Coregrafiat” este conceput de Cosmin Manolescu & Paradis Serial şi coprodus de Fundația Gabriela Tudor, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York.

Reprezentațiile viitoare ale spectacolului ”Cancer, Coregrafiat” vor avea loc în cadrul unui turneu național pe 8 și 9 iunie la ARCUB; 16 iunie la Centrul Cultural Reduta din Brașov și 24 iunie la Centrul Cultural FABER din Timișoara.

Turneul internațional „Cancer, Coregrafiat” este organizat de Fundația Gabriela Tudor în parteneriat cu Institutul Cultural Român New York, ARCUB, Centrul Cultural Reduta din Brașov în cadrul proiectului „Copacul vieții”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul programului sau de modul în care rezultatele programului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe