Newsflash
Cultură

Responsabilitate civică made in Italy

de Dr. Raluca BULEA - feb. 10 2023
Responsabilitate civică made in Italy

Institutul Italian de Cultură din București propune două expoziţii despre economia circulară și implicarea companiilor în comunitate.

ECODESIGN 2

Până la 26 februarie a.c., Institutul Italian de Cultură din București găzduiește expoziţia itinerantă „EcoDesign – 3R: Reducere, Reciclare, Reutilizare”, susţinută de Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaţionale (MAECI).

Mesajul principal este acela de a regândi producţia și consumul în ideea susţinerii conceptului de economie circulară, într-un mod care să asigure utilizarea responsabilă a resurselor, în special a celor potenţial limitate. O variantă provocatoare este prin transformarea deșeurilor în materii prime, prelungind astfel durata de viaţă a obiectelor deja produse pe care le avem în jur.

Viaţă într-o formă nouă

Urmând îndelungata tradiţie a designului italian pentru a crea în mod inovativ obiecte nu doar utile, ci și plăcute vederii, expoziţia ne arată că a reduce înseamnă să folosim mai puţine materii prime care nu se pot recicla, evitând risipa și orientându-ne către materiale naturale rapid regenerabile.

În același timp, reciclarea se referă la plastic, în primul rând, dar și la alte tipuri de materiale organice sau anorganice, cărora după prelucrare li se poate da o nouă viaţă într-o altă formă. Nu în ultimul rând, reutilizarea este legată de folosirea unui obiect și a componentelor sale, dându-le o altă destinaţie decât cea pentru care au fost iniţial gândite. Totul este prezentat ca un ansamblu vibrant de forme și culori.

Implicare socială și culturală

O altă dovadă de implicare deplină în societate și în transformările pe care aceasta le-a suferit de-a lungul timpului poate fi analizată în cadrul expoziţiei „Universul Olivetti. Comunitatea ca utopie concretă”. Organizată de MAECI, Institutul Italian de Cultură din București, în colaborare cu Fundaţia MAXXI și Fundaţia Adriano Olivetti, expoziţia poate fi vizitată, până la 8 martie 2023, la Biblioteca Naţională a României, sala Symposium.

Ea urmărește atât istoria și devenirea companiei Olivetti, dar și implicarea acesteia în plan social și cultural. Pot fi explorate aici detalii ale proiectului industrial, realizat cu atenţie faţă de spaţiu, și planificarea urbanistică, serviciile culturale și acţiunile de responsabilitate socială ale companiei.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe