Newsflash
Cultură

Realism caricatural la Teatrul Național

de Candid STOICA - aug. 27 2021
Realism caricatural la Teatrul Național

Povestea Gaiţelor sau a „Cuibului de Viespi” (cum s-a numit iniţial) de Alexandru Kiriţescu, o savuroasă dar și feroce satiră a moravurilor provinciale românești, a avut mare succes chiar de la premiera din anul 1929.

De atunci și-a continuat mersul triumfal, oferind generaţiilor succesive de actori roluri „grase” de interpretat, cu care au înveselit stagiune de stagiune publicul spectator, în interpretări care mai de care mai interesante, mai mustoase, mai pline de adevăr. Asta pentru că „materialul” din piesă pare nu numai rupt literalmente din viaţă, dar și practicat de majoritatea oamenilor din diverse pături sociale. Desigur, lumea evocată nu mai există astăzi, dar pofta de a bârfi, de a spune „răutăţi” despre oamenii din jur, uneori fără un motiv
 întemeiat, a rămas intactă și astăzi și se practică cu frenezie.

Foto Oana Monica Nae
Foto: Oana Monica Nae

        Gelu Colceag, regizorul spectacolului actual, realizat pentru o trupă particulară, jucat în sala mare a Teatrului Naţional, a ales calea cea sigură de succes spre care se îndreaptă, de fapt, liniile directoare majore ale piesei: realismul caricatural. Mai toţi interpreţii, poate în afară de Tudor Aaron Istodor (Mircea Aldea, soţul Margaretei), joacă într-un fel de falset, îngroșând până la limita permisă caracterele personajelor. Mai toţi se agită, chiar și cele două bătrâne, Lena și Zoia, care ţipă, zbiară, se bulucesc, se jignesc, chiar se bat la propriu precum cei doi fraţi, Ianache și Georges Duduleanu, mimând durerea, supărarea, disperarea.

        Campioana acestei mari agitaţii este Maia Morgenstern, interpreta Anetei Duduleanu, care realizează cu acest rol un tur de forţă, acoperind mai toate caracteristicile  personajului, mai puţin umorul. Cel mai bine i-au ieșit scenele de cabotinism, dovedind încă o dată că este o mare artistă. Adriana Trandafir, altfel actriţă redutabilă, transformă personajul Fraulen într-un fel de șef de lagăr de concentrare, sărăcindu-l de un minimum de umanitate. Gabriel Fătu (Ianache) și Ionuţ Ciocia (Georges), storși de viaţă, imbecilizaţi, evoluează în limitele textului, iar restul distribuţiei – Carmen Tănase, Virginia Rogin, Manuela Hărăbor, actori care dovedesc că au bună școală de teatru –, fac același lucru, fără să deranjeze. Diana Cavallioti (Wanda), într-un rol în care putea arăta mult, a arătat prea puţin din misterul fiinţei sale.

        Destul de interesantă scenografia Imeldei Manu, precum și costumele Inei Colceag și Geaninei Punkosti. Spectacolul se poate viziona în luna septembrie, la grădina de vară Herăstrău.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe