Cea mai importantă sărbătoare a creştinităţii este evocată, urmărind consemnările evangheliştilor, dar şi obiceiuri din diverse ţări, de conf. dr. Vitalie Teodoru.

"> Rădăcini pascale - Viața Medicală
Cultură

Rădăcini pascale

de Conf. dr. Vitalie TEODORU - mai 10 2013
Rădăcini pascale

Cea mai importantă sărbătoare a creştinităţii este evocată, urmărind consemnările evangheliştilor, dar şi obiceiuri din diverse ţări, de conf. dr. Vitalie Teodoru.

   Denumirea de Paşte provine de la cuvântul grecesc pascha şi de la cel aramaic Pescah (Paştele evreiesc, care comemorează ieşirea poporului lui Moise, acum 3.500 de ani, din robia egipteană). Creştinii însă sărbătoresc învierea lui Iisus. În limba engleză Paştele se numeşteEaster şi derivă de la zeiţa primăverii Eostre a vechilor anglo-saxoni, care celebrau în urmă cu milenii renaşterea naturii în fiecare an. Misionarii creştini care au venit în contact cu triburile din nordul Europei în primele secole ale erei noastre au răspândit mesajul religios treptat, permiţând populaţiilor de atunci să-şi celebreze în continuare sărbătorile, transformate, unele, în timp, în cele creştine, mai ales când ele au coincis ca perioadă. De fapt, este eronată ideea de a confunda pe „păgâni“ cu „necredincioşi“, deoarece „păgânii“ erau în realitate credincioşi practicanţi în credinţa lor până să fie convertiţi la creştinism. În felul acesta se explică existenţa până astăzi a unor tradiţii moştenite de-a lungul vremurilor. Iepuraşul pascal îşi are originea în Festivalul Eostrei, zeiţa divinizată de insularii menţionaţi sub forma simbolului ei pământesc – iepurele. Dar şi alte culturi, îndeosebi asiatice, consideră iepurele ca mesager sacru. Şi la celţi iepurele reprezintă un nou început al vieţii odată cu venirea primăverii. Mayaşii atribuiau iepurelui inventarea scrisului.
   „Regula Paştelui“ a fost adoptată în anul 325 d. Hr., la Conciliul de la Nicaea, convocat de împăratul Constantin. Reprezentanţii la conciliu au stabilit ca Paştele să fie sărbătorit în prima duminică după prima Lună plină de după echinocţiul de pri­mă­vară. Trebuie precizat că este vorba de Luna plină în sens ecleziastic, defi­nită ca a 14-a zi a ciclului lunar, în care prima zi corespunde lunii noi ecleziastice.
   Încă din Antichitate, oul era privit ca simbol al renaşterii. Vechii egipteni, perşi, greci, romani păstrau obiceiul de a dărui ouăle primăvara. Şi atunci ouăle erau vopsite în culorile aprinse ale reînnoirii. Grecii abia creştinaţi vopseau ouăle în roşu pentru a venera sângele vărsat de Iisus. În Germania sau în Australia, în Joia Mare a Cinei celei de taină, se oferă ouă verzi aidoma naturii. În Polonia, ouăle ca simbol al fertilităţii sunt trimise de fată iubitului, fiind şi o dovadă a dragostei. În unele ţări din America sunt decorate cu motive religioase. Emigranţii olandezi şi germani veniţi în SUA în secolul al XVIII-lea au adus cu ei şi tradiţia iepuraşului pascal. În Germania acesta, apare atestat documentar în anul 1500. În familiile din SUA este răspândită astăzi „vânătoarea ouălor de Paşti“, când părinţii ascund ouă colorate în diferite locuri ale locuinţei şi ale gospodăriei urmând să fie descoperite de copii. Cea mai populară decoraţie florală pascală este crinul, ca simbol al purităţii primilor creştini.
   În Ţările scandinave sunt unele obiceiuri ancestrale deosebite. În Suedia şi în Finlanda, există credinţa că vrăjitoarele se dezlănţuie între Vinerea Mare şi Duminica Paştilor, adică perioada când Fiul Domnului se află în mormânt. Atunci, copiii îmbrobodiţi cu basmale şi mânjiţi pe faţă ca vrăjitoarele colindă pe la case cu ramuri de salcie şi recită versuri şi lasă gazdelor ilustrate pe teme pascale, primind în schimb bani şi dulciuri. Crengile de salcie se ţin în Săptămâna Mare în casă, pentru a înflori mai repede, apoi sunt duse la biserică. În sâmbăta dinaintea Paştelui se aprind mugurii, care, potrivit legendei, alungă vrăjitoarele. În dimineaţa de Paşte, finlandezii se adună în anumite locuri pentru a vedea răsăritul soarelui din ceaţă şi pentru a admira „cum dansează soarele de bucurie că a înviat Mântuitorul“ (după spusele cântecului). În Norvegia se oferă reciproc (Paaskekrin) romane poliţiste între prieteni şi între rude, deoarece crimele descrise evocă violenţa morţii lui Iisus. În Rusia se ating umerii celor dragi cu ramuri de salcie aducătoare de noroc. Ucrainenii pictează ouăle „Pisanki“ – adevărate opere de artă.
   În Olanda, în zilele de Paşte, mesele sunt presărate cu flori şi cu ouă colorate, iar la masă se mănâncă pâine dulce şi umplută cu stafide (Paaskbrod). La italieni, ouăle se păstrează în mijlocul unei pâini sub formă de iepuraş. De pe masă nu lipseşte mielul prăjit, servit cu anghinare şi piper. Clopotele bisericilor din Franţa nu bat de la Vinerea Mare până la Duminica Paştelui din respect pentru suferinţele îndurate de Fiul Domnului. Se spune că în aceste zile „clopotele sunt plecate la Roma de unde se vor întoarce cu cadouri“. În Mexic şi în Filipine sunt organizate spectacole sacre, cu includerea, uneori, a flagelărilor şi a crucificărilor reale.
   În ţările din Balcani, preparatele sunt duse la biserică pentru a fi binecuvântate. Dacă lumânarea nu se stinge pe drum de la biserică până acasă înseamnă că lumina ei va aduce noroc locatarilor casei. În ceea ce priveşte obiceiurile şi tradiţiile din ţara noastră, le recomand cititorilor pasionaţi cartea admirabilă semnată de academicianul Simeon Florea Marian (1847–1907) – „Sărbătorile la Români“ (1898–1901), stipendiată de Academia Română. Acelaşi autor are şi cărţi despre nuntă, botez şi înmormântare la români.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe