Newsflash
Cultură

Poveștile muzeelor

de Dr. Raluca BULEA - dec. 16 2022
Poveștile muzeelor

Muzeul Naţional al Ţăranului Român și Palatul Suţu propun două expoziţii inedite, care pun în valoare o parte din patrimoniul muzeal din România.

Reţeaua Naţională a Muzeelor din România, înfiinţată în 2006, care reunește astăzi peste 70 de membri, a propus pe final de an un demers expoziţional inedit, care vă așteaptă să îi treceţi pragul până la 31 decembrie 2022.

În Sala „Tancred Bănăţeanu” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român, sub genericul „Muzeul pentru tine!”, curatorul Dragoș Neamu ne invită la o călătorie prin ţară. Pentru acest demers el se folosește de câteva dintre cele mai valoroase artefacte cu care au ales să participe cele peste 25 de muzee implicate în proiect.

Muzeul pentru tine (5)

Impactul emoţional este extrem de puternic încă de la început, datorită scenografiei, care obligă vizitatorul să se miște în penumbră, printre insulele de lumină pe fundal roșu, care individualizează exponatele. Structurate în cinci secţiuni mari – etnografie, istorie naturală, istorie, literatură, artă –, obiectele de patrimoniu ne poartă, prin poveștile lor, către tot ceea ce este mai autentic și mai vechi în spiritul nostru.

De la ţesături și obiecte practice din satul de odinioară trecem la fosile, ceramică și podoabe din metal – vechi de milenii –, la icoane seculare, dar și la obiecte unicat, legate de lumea literelor, precum manuscrisul imnului naţional.

Poposim apoi în faţa Tronului Regal, cel mai valoros obiect din expunere. Încheiem periplul cu câteva tablouri în ulei, cu un portret de tinereţe al lui George Enescu și cu o hartă a Daciei și Moesiei care datează de la finalul secolului al XVI-lea.

Întâlnirea cu toate aceste piese de patrimoniu ne ajută să devenim conștienţi de diversitatea valorilor pe care le are această ţară și de modul în care orice individ se poate dezvolta și poate crește, intelectual și spiritual, datorită lor.

Capsulă în timp

Aceeași abordare, care pune în valoare patrimoniul muzeal dintr-o perspectivă plurivalentă, poate fi regăsită și în cadrul expoziţiei „Familia, Credinţa și Căminul pictorului Gheorghe Tattarescu”, deschisă până la 29 ianuarie 2023, la Palatul Suţu.

Tattarescu (5)

În așteptarea reabilitării Muzeului Tattarescu, curatoarea Rodica Ion și-a propus să recreeze ceva din atmosfera casei pictorului. După anii de studii în Italia, acesta a pus bazele învăţământului artistic românesc, aducând în același timp mulţumiri pentru harul său prin zugrăvirea a numeroase biserici.

Caietele de schiţe și tablourile realizate de artist (între care îi remarcăm autoportretul, dar și celebrul portret al lui Nicolae Bălcescu), precum și câteva cărţi care i-au aparţinut ni-l prezintă pe Tattarescu din perspectivă profesională.

În același timp, obiectele de ceramică și icoanele, fotografiile și tablourile de familie ne aduc aproape omul, soţul și tatăl care își găsea echilibrul și alinarea în mijlocul familiei, dar și prilejuri de bucurie împărtășită. Ca o capsulă a timpului, această expoziţie reușește să ne ofere spiritul unei epoci și portretul unei personalităţi care poate fi model de vieţuire pentru generaţiile prezente și viitoare.

Citiți și: Porţile se închid la miezul nopţii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe