Newsflash
Cultură

Păstor de culori

de Paula ROMANESCU - iun. 5 2014
Păstor de culori
   Poetă, pictoriţă şi medic, Maria Mănucă este un nume de referinţă în viaţa culturală ieşeană şi nu numai. Medicul Maria Mănucă şi-a făcut intrarea în regatul artelor şi al literaturii la începutul mileniului, arătând că anii nu pun oprelişte nevoii omeneşti de împlinire întru frumos, întru cuvânt.
   „Păstor de culori“, cum se autodefineşte în poemul „În turme, culorile“, pictoriţa pare a-şi alege drept pajişte adâncurile albastre de ceruri răsturnate în ape de lună.
   În lumea artei sale se cheamă şi-şi răspund legende româneşti (Ana şi Manole, Cavalerul trac, aurul rotund, zeul cel stăpân peste zei şi răvăşitor de minţi de bieţi muritori, rusalce, coroa­ne regale ajunse la umila condiţie de copac pe un vas de lut).
    Portretele de copii au monumentalitate şi graţie, de parcă întreg spectacolul lumii s-ar răsfrânge în ochii lor mari, iscoditori, spre a îneca în limpezime cenuşiul vieţii în care zburdă măşti cotidiene.
    Poeta Maria Mănucă este fondatoarea unei „clinici de metafore“ în care veghează ne­obosită Luna. Greu, foarte greu de separat poeta de pictoriţa-medic. Cele două discursuri se întrepătrund, se limpezesc, preschimbându-se: cuvintele în culoare, culorile în cânt-cuvânt.
   În seara zilei de 14 mai a.c., la Casa de Cultură „Mihai Ursachi“ din Iaşi, sub egida UAP – filiala Iaşi, Editura Princeps Multimedia Iaşi şi Editura Tipo Moldova, a avut loc un dublu eveniment: vernisajul expoziţiei de pictură „Geneze“ şi, respectiv, lansarea de carte „Clinica de metafore“, ambele având-o ca autoare pe Maria Mănucă. Critici literari de a căror autoritate cam greu te îndoieşti (Ioan Holban, Constantin Bram), poetul Daniel Corbu şi subsemnata, cu toţii am evidenţiat valoarea incontestabilă a artei sale şi, deopotrivă, eleganţa poetică a scrisului său.
   Dacă pictura s-a adresat fiecărui privitor prin limbajul ei aparte, poezia a rezonat prin adevărate vibraţii de culoare străfulgerate de mereu tăcuta Lună sporitoare de taine neprinse în cuvânt. Recitalul făcut de autoare a fost un alt fel de călătorie prin lumea tăcută a picturii.
   Dintre multele autoportrete („Rusalca“, „Posibila plecare“) cel mai tulburător mi se pare a fi „Ultimul“ – metaforă superbă a verii pe sfârşite: un lan de floarea-soarelui în mijlocul căruia un „lujer“ cu trup de femeie îşi ţine cu ambele mâini rotundul de floare de Soare (de Lună?!) înclinat spre pământ ca şi cum ne-ar vesti că, iată, a sosit vremea culesului târziu, în respectata promisiune de rod.
   Pentru că asta este arta Mariei Mănucă: pârguire de Lună robită de dor de Pământ, cu umbre, chipuri, măşti, seninătăţi, pustietăţi, lumină, albastru de adânc şi de înalt.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe