Newsflash
Cultură

Omagiu emoţionant

de Dr. Raluca BULEA - nov. 12 2021
Omagiu emoţionant

Artistul plastic Marcel Aciocoiţei și istoricul și criticul de artă Doina Păuleanu sunt omagiaţi în cadrul a două evenimente culturale organizate în Capitală.

1_1Muzeul Naţional al Hărţilor și Cărţii Vechi (MNHCV) găzduiește până la 21 noiembrie expoziţia „Răstimpuri”, concepută ca un omagiu care să comemoreze un an de la trecerea la cele veșnice a artistului plastic, conservatorului și restauratorului Marcel Aciocoiţei. Implicat în organizarea și deschiderea acestui muzeu, artistul și-a legat parcursul profesional din ultimii 15 ani de viaţă de activitatea MNHCV.

Expoziţia de faţă dezvăluie publicului larg laturi poate mai puţin cunoscute ale artistului Marcel Aciocoiţei, printr-o serie de lucrări de grafică și pictură care marchează tocmai răstimpul petrecut printre noi și spiritul creator de care a fost animat pe parcursul vieţii.

Traseul prin expoziţie este deschis de seria de portrete ale marilor cartografi din trecut, realizate pornind de la gravuri de epocă, respectând spiritul acestora, lucrări pe care ulterior artistul le-a donat muzeului pentru a fi utilizate în activităţile educative desfășurate cu copiii.

Picturi și instrumente de lucru

Trecem apoi la câteva peisaje lucrate în acuarelă și tuș, dovada clară a felului în care natura ne este și ne va rămâne mereu refugiu și inspiraţie. Cea de-a doua sală este dedicată picturilor în ulei, peisaje, naturi moarte cu flori, naturi statice, portrete, între care se distinge un surprinzător autoportret în care artistul se înfăţișează purtând un coif ca acelea ale conchistadorilor spanioli din vremurile de glorie ale Invincibilei Armada.

2_1

Expoziţia este completată prin prezentarea câtorva dintre instrumentele de lucru ale artistului, tuș și peniţe, pensule și culori, alături de schiţe și
fotografii personale, precum și câteva înregistrări video.

Un alt valoros om de cultură care ne-a părăsit în urmă cu un an, din cauza COVID-19, și căruia i s-a organizat recent o manifestare omagială a fost Doina Păuleanu, apreciat istoric și critic de artă, autoare a unor lucrări de referinţă dedicate marilor nume ale artei românești.

În ultimele zile de vizitare a expoziţiei sculptorului Oscar Han, căruia Doina Păuleanu i-a dedicat o amplă și foarte documentată monografie, ce a fost publicată postum, Muzeul Colecţiilor de Artă (MNAR) a fost gazda emoţionantului eveniment „Evocare Doina Păuleanu”.

În cadrul acestuia, colegi, prieteni și discipoli, precum Andrei Pleșu (în calitate de fost coleg de facultate), Călin Stegerean, directorul MNAR, Călin Dan (directorul MNAC), Virgil Niţulescu (directorul MNŢR), au conturat portretul acestei profesioniste desăvârșite, care a știut mereu să îmbine rigoarea muncii cu pasiune și multă empatie faţă de cei din jur.

Citiți și: Timp sacru și timp profan în artele vizuale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe