Newsflash
Cultură

Jazz in the Park 2018

de Demostene ŞOFRON - iun. 15 2018
Jazz in the Park 2018
    Din punct de vedere cultural, iunie se dovedește a fi o lună plină de evenimente pentru clujeni și nu numai pentru ei:  Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), urmat de Festivalul Internațional de Film Très Court – 9 și 10 iunie. Clujul a mai avut trei premiere teatrale – „Meșterul Manole” și „Despre senzația de elasticitate când pășim peste cadavre”, ambele pe scena Naționalului, și „Burghezul gentilom” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca –, concerte (printre care și primul concert al nou înființatei Orchestre simfonice a Universității „Babeș Bolyai”), vernisaje și lansări de carte. 
    Urmează, în foarte scurt timp, festivalul internațional „Jazz in the Park”, ajuns la ediția a șasea. Deschiderea oficială este prevăzută pentru joi, 21 iunie, onoarea revenindu-i lui Juan de Marcos González (Cuba) și celor 14 muzicieni din generații diferite, reuniți sub generoasa umbrelă Afro-Cuban All Stars, performeri într-un stil muzical aparte, specific anilor ‘20.
    Ediția din 2018 a festivalului se va desfășura pe durata a nu mai puțin de unsprezece zile, între 21 iunie și 1 iulie. În această perioadă, iubitorilor jazzului le va fi, probabil, dificil să aleagă concertul preferat. Asta pentru că festivalul se va desfășura simultan în Parcul Central – unde vor fi nu mai puțin de patru scene –, la Opera Maghiară de Stat, pe malul Someșului și în incinta Muzeului de Artă. 
    Ar fi de ajuns să amintesc că vor concerta nume de top din jazzul internațional, mulți dintre ei laureați Grammy sau BBC Awards. Mă refer aici la Alfa Mist și Soweto Kinch (Marea Britanie), Richard Bona (Statele Unite) sau Nik Bärtsch’s Ronin (Elveția). Completează programul de festival Forq și Bill Laurance (Statele Unite), Koffie (Olanda), Superpoze și Nouvelle Vague (Franța), The Herbaliser (Marea 
Britanie), Antal Gábor Trio (Ungaria), Kroke (Polonia), Exit Oz și JazzyBIT (Timișoara), Cafe Gitan (Cluj-Napoca), Fanfara Ciocârlia, Essential Notes (Satu Mare), Byron și Luiza Zan Trio (București), Moonlight Breakfast, Ana Cristina Leonte (care revine la Jazz in the Park cu un program ce combină jazzul cu muzica electronică, psihedelică și experimentală) și Sona Jobarteh, prima cântăreață de kora din Africa. Kora este un instrument cu 21 de corzi, asemănător harpei, originar din Africa de Vest, iar muzica Sonei Jobarteh combină muzica tradițională africană cu blues și afropop. 
    Jazz in the Park 2018 înseamnă atât jazz, cât și blues, folk, muzică clasică, folclor, afro și pop – o sumă importantă de ritmuri pentru gusturile fiecăruia. Concursul de jazz care se desfășoară pe durata festivalului se află și el la ediția a șasea. Sunt înscrise 15 trupe, din întreaga lume, de la Chile, Germania și Spania până la Belgia și România. Acestea vor fi jurizate de Ștefan Vannai (președintele juriului), Bágyi Balázs, Radu Pieloiu, Marius Chivu și Takács Aranka.
    Un capitol aparte în festival îl reprezintă segmentul România 100 – patru zile și patru concerte care își propun să poarte ascultătorii prin ultimii 100 de ani de muzică românească și prin genuri diferite, de la muzica clasică la doina populară și de la jazzul perioadei comuniste la jazzul contemporan. În cadrul acestui segment, va concerta pianistul Bogdan Vaida, care îl va omagia pe George Enescu în cadrul concertului „Enescu – Manifest pentru România”; este seara în care contextul universal al muzicii clasice propune și piese de Liszt, Brahms, Schubert. Urmează concertele New Old Doina (NOD), cu Maria Casandra Hauși, o veritabilă ambasadoare a doinei românești, și Sorin Romanescu, unul dintre cei mai importanți chitariști de jazz ai momentului. Împreună cu Nicolas Simion, acesta îl va omagia pe Johnny Răducanu în cadrul concertului „Tribute to Johnny”. Trupa JazzyBIT va avea și ea un concert dedicat Centenarului Marii Uniri, bazat pe compozițiile din repertoriul trupei, între piesele de ascultat figurând „Poate de ce”, „Dream River” și „Equilibrium”.
    În Cluj-Napoca se anunță un iunie incendiar, la propriu și la figurat. Sperăm ca vremea să țină cu iubitorii jazzului și ai muzicii de calitate. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe