Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  CULTURĂ  »  Cultură

În paşi de dans, prin două continente

Viața Medicală
Dr. Raluca BULEA vineri, 16 ianuarie 2015
Preşedinţia de un semestru a Italiei la Uniunea Europeană a fost marcată la Bucureşti printr-o serie de evenimente, unele găsindu-şi locul şi în paginile săptămânalului nostru. La închiderea acestei perioade, Ambasada Italiei la Bucureşti şi Institutul Italian de Cultură au oferit, la sala Studio a Teatrului Naţional, un spectacol de dans pus în scenă de Eventi Danza şi Centro Danza Diaghilev din Veneţia: Mediterranea. Este un spectacol eseu care exprimă artistic, prin mijlocirea trupurilor dansatorilor, sentimente umane ce depăşesc orice graniţă. În acelaşi timp, este o călătorie muzicală, de la baroc până la cele mai actuale ritmuri, care demonstrează că dansul nu are vârstă, iar imaginaţia poate oricând construi un discurs coregrafic atrăgător, făcând punţi peste timp cu circulaţie în ambele sensuri. Am văzut astfel mişcări din zona hip-hop şi street dance armonizate cu muzica veche şi o potrivire surprinzătoare a clasicului dans en pointe cu melodii contemporane.
Titlurile dansurilor au reprezentat tot atâtea simboluri ale Italiei, privită din multiple perspective: dragostea şi marea, asfinţitul şi arta, parfumul, portocalele şi iasomia, Pinocchio, Arlechin şi comedia ori circul, cafeaua şi Roma, barocul, Puccini şi Fellini. Tinerii balerini au reuşit să ne scoată din cotidian pentru a ne introduce într-un spaţiu atemporal, de visare, frumos şi veselie.
Tot legat de dans, de această dată cel clasic, a fost şi evenimentul găzduit de Institutul Cervantes, organizat împreună cu Ambasada Republicii Cuba la Bucureşti. Expoziţia de fotografie „Baletul naţional al Cubei“ a adus în atenţie istoria de peste şase decenii a acestei companii de dans (fondată în 1948), recunoscută ca una dintre cele mai bune trupe de balet din întreaga lume. Povestea sa este indisolubil legată de figura legendară a Aliciei Alonso – prima ballerina assoluta –, astăzi nonagenară, care a dat viaţă unor interpretări memorabile ale personajelor cunoscute din Giselle, Lacul lebedelor, Coppelia, Spărgătorul de nuci, Carmen, Don Quijote, Precauţiuni inutile, Flautul fermecat ori Frumoasa din pădurea adormită, toate prezente în expoziţie prin instantanee din spectacole şi detalii de scenografie.
Nu în ultimul rând, de istoria Baletului naţional al Cubei se leagă şi cea a Teatrului Mare din Havana, ce a dat naştere în timp Festivalului internaţional al dansului (prima ediţie a avut loc în 1960, la Havana). La aniversarea unei jumătăţi de secol de activitate a ansamblului de balet, în 1998, a fost inaugurat Muzeul naţional al dansului, deschis în aceeaşi primitoare capitală a insulei, supranumită „perla Antilelor“. Şi muzeul a fost prezent prin imagini în expoziţia de la Bucureşti.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 200 de lei
• Digital – 129 de lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC