Newsflash
Cultură

Grafică şi jazz

de Dr. Raluca BULEA - aug. 23 2014
Grafică şi jazz
Nu ştiu dacă ţine de întâmplare, sau de genetică, sau de cine ştie ce potriviri misterioase, dar polonezii reuşesc adesea să surprindă publicul şi aici, la Bucureşti, prin propunerile lor culturale, aşa cum au făcut-o adesea şi până acum, în multe moduri. De această dată, este vorba de reluarea unei forme de exprimare artistică în care excelează afişul, revenit în capitala noastră într-o formă nouă faţă de cea din expoziţia desfăşurată la Muzeul Naţional de Artă în anul 2011.
Ineditul expoziţiei din această vară, care poate fi vizitată până la 31 august la sediul ArCuB din strada Batiştei, stă în faptul că pe de-o parte restrânge tematica afişelor la o singură zonă a domeniului muzical – jazzul –, iar pe de altă parte în apartenenţa afişelor, care provin dintr-o colecţie particulară, adunată cu grijă şi pasiune de-a lungul a aproape cinci decenii. Organizată ca un eveniment conex al Bucharest Jazz Festival din Piaţa „George Enescu“, prin grija Primăriei municipiului Bucureşti şi a ArCuB – Centrul cultural al municipiului Bucureşti –, expoziţia Afişul polonez de jazz a fost susţinută de parteneriatul cu Institutul Polonez. Cele peste 70 de exponate aduse în capitala noastră au fost realizate între anii 1956 şi 2013 şi poartă semnătura unor artişti polonezi cunoscuţi în domeniu. Krzysytof Dydo, posesorul colecţiei care reuneşte peste 2.000 de afişe, majoritatea din sfera culturală (film, muzică, teatru, artă), precum şi proprietarul unei galerii a afişului în oraşul natal, Cracovia, a venit la Bucureşti pentru prezentarea expoziţiei. El a mărturisit că aceasta a fost posibilă, dincolo de munca şi creativitatea graficienilor şi desenatorilor din ţara sa, şi datorită faptului că în Polonia se organizează în fiecare an o serie de evenimente muzicale, din care o bună parte sunt dedicate jazzului.
Autorii afişelor au ales să se exprime prin creaţii abstracte, stilizarea instrumentelor muzicale, explozii coloristice, sau prin portrete ale marilor muzicieni, solişti vocali sau instrumentişti, care şi-au legat numele şi cariera de jazz. Există şi serii de afişe ale festivalurilor consacrate, aşa cum este Jazz Jamboree, una dintre cele mai vechi manifestări de gen din Europa, prima ediţie având loc în anul 1958.
Şi pentru a completa unicitatea acestui eveniment special, nu putem să nu ne referim la momentul vernisajului, care a marcat totodată şi revenirea în circuitul activ al Capitalei a unei clădiri monument istoric din Centrul Vechi: hanul Gabroveni. După reabilitarea şi amenajările speciale realizate în interior, această elegantă clădire, amintind de alte vremuri, va fi folosită de ArCuB pentru manifestările culturale pe care le organizează în beneficiul bucureştenilor. Într-un centru istoric aproape sufocat de terase, berării, pizzerii şi restaurante, printre „tradiţionalele“ magazine cu rochii de mireasă, hanul Gabroveni, având intrarea din strada Lipscani, cu noua sa vocaţie culturală, va fi ca o oază de… altceva, o altă posibilitate de petrecere a timpului liber într-un loc din oraş cu un farmec de necontestat. Începutul a fost făcut, timp de o săptămână, cu afişele poloneze de jazz, care au umplut de culoare galeriile de la primul nivel, aflate de o parte şi de alta a pasajului interior, locul de adăstare a cailor şi trăsurilor în alte vremuri. Rămâne să vedem în ce fel va fi continuat acest frumos debut, şi, de asemenea, ce ne vor mai pregăti prietenii polonezi în toamnă, la revenirea din vacanţă.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe