Newsflash
Cultură

Grafica poveștilor lumii

de Dr. Raluca BULEA - feb. 3 2023
Grafica poveștilor lumii

Pentru a marca Ziua Culturii Maghiare (22 ianuarie), Institutul Liszt din București a deschis agenda culturală a acestui an cu un dublu eveniment bicentenar.

Recent, Institutul Liszt din București a marcat sărbătorirea a 200 de ani de la finalizarea imnului naţional al Ungariei din anul 1844, dar și aniversarea, tot de 200 de ani, de la nașterea unuia dintre cei mai de seamă reprezentanţi ai literaturii maghiare, scriitorul și dramaturgul Madách Imre.

Expo Orth Istvan (2)

Opera lui este omagiată și adusă în actualitate prin expoziţia de gravură ce cuprinde lucrări realizate de graficianul Orth István, teolog reformat și specialist restaurator, timp de un sfert de veac, la Muzeul Brukenthal.

Cea mai importantă creaţie a lui Madách Imre este drama lirică „Tragedia omului”. Aceasta urmărește frământările și greutăţile pe care le presupune existenţa fizică și spirituală a omului pe pământ și a fost tradusă în numeroase limbi. Versiunea românească îi aparţine lui Octavian Goga.

Expoziţia poate fi vizitată la sediul Institutului Liszt până la 24 februarie. Aceasta surprinde în mod sintetic fiecare din cele 15 tablouri ale piesei de teatru printr-o gravură în care se împletesc chipuri și simboluri care îl apropie pe privitor (chiar și fără să cunoască textul) de cele mai importante mesaje ale scriitorului maghiar.

La finalul vizitei este greu să nu rămâi cu dorinţa de a găsi în bibliotecă volumul și de a-l citi, pentru a continua să deslușești universul acestui scriitor vizionar.

Mituri, faună și literatură

Alte lumi interioare exprimate în cuvinte și transpuse ulterior în creaţii vizuale au fost prezente până la 30 ianuarie a.c. și în Sala Acvariu a Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MNŢR). Expoziţia de grafică „Vieţi secrete” a poposit la noi după o călătorie care a purtat-o prin Franţa, Polonia, Israel și Republica Moldova.

Grafică  Estonia (2)

Evenimentul cultural a fost organizat de Ambasada Estoniei la București și a reprezentat prima colaborare cu MNŢR. Cu ajutorul desenului și culorilor, ilustratorii Viive Noor, Regina Lukk-Toompere, Kadi Kurema și Urmas Viik ne-au deschis calea către miturile estone, faună și literatură mondială. Lumea lor este una onirică, în care fiinţele reale și fantastice se amestecă unele cu altele.

Formele recognoscibile se prelungesc în plăsmuiri surprinzătoare, care ne-au făcut, poate, să zâmbim. Însă ne-au și pus pe gânduri și ne-au stârnit reflecţii mai profunde despre viaţă și nebănuitele sale căi, așa cum joaca se transformă, nu de puţine ori, în lucruri serioase.

Citiți și: Raţele lui Caragiale

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe