Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  LIFESTYLE  »  Cultură

Gânduri și însemnări sprințare

Viața Medicală
Paula ROMANESCU vineri, 22 ianuarie 2016
     Timpul are măsura pe care i-o dau faptele omului, altfel nu-i decât trecere. Cam așa se traduce și debutul „întârziat“, cum zice nonagenarul Petru Moțiu, autorul volumului Pălărie de buzunar, apărut la Editura Medicală. Volumul este un mozaic de gânduri și însemnări sprințare, alese din „maldărul“ de caiete păstrătoare a observațiilor cu care el și-a măsurat chiar trecerea prin marea petrecere a ființării. Lansarea a avut loc la 11 septembrie 2015, la sediul Societății Medicilor Scriitori și Publiciști din România.
     Volumul începe cu o închinare pentru aceea care i-a rămas icoană lui Moțiu și cânt de iubire pe drumul început alături de ea în urmă cu aproape șapte decenii – Maria.
     Finalul, tot ca o mărturie de iubire, autorul evocă o scenă în care fiul adult al celor doi, îngenuncheat în fața mamei, îi leagă acesteia șireturile, în vreme ce el – povestitorul – încearcă să-și strivească lacrima sub pleoapă, fiindcă, în amintire, el revede scena (aceeași!) cu o femeie tânără îngenuncheată la picioarele pruncului care abia deprinsese mersul la verticală.
     Între aceste două ferestre de lumină vede filmul vieții ca o succesiune de ape tremurate cu sclipiri de undă în care, dacă râsul înflorește-n cuvânt, și lacrima-i pe-aproape.
     Este cartea unei vieți ca un jurnal în fărâme, care te poartă printr-o lume de care și cititorul are știre, dar pe care, evocând-o, autorul o face mai familiară, cu oamenii aceia care vor fi dat timpului măsură de tot ce nu-i e omului străin: demnitate, umilire, rațiune, ură, iubire, sărăcie de gând, măreție, celebritate, anonimat.
     Pe ultimele două să vedem cum înțelege autorul să ni le tălmăcească: „Toată viața am mers în paralel cu contemporani celebri. R. B. este unul din marii actori contemporani. Eu știu multe despre el, iar el – chiar nimic despre mine. Viețile noastre merg în paralel, pe două trasee paralele. El – cu celebritatea. Mie îmi revine doar rolul de a ști despre celebritatea lui, sarcina de a admira, minunea de a fi recunoscut, de a face parte din mulțimea celor pe care se susține celebritatea, care aplaudă, care ovaționează, care cască gura, și ochii, și inima. Eu sunt cu mersul în paralel. El, pe magistrală, eu, pe paralelă, pe anonimă. Cu admirația pe anonimă, cu utilitatea (nu?) pe anonimă (…)“
     Da, anonimul Petru Moțiu a știut să rămână de veghe în lanul de frumuseți din care și-a agonisit pâinea cea cu toate aromele de viață însemnate spre a ni le oferi acum în chip de carte de memorii trecute prin filtrul rațiunii inimii, cu bucuria unui adolescent la prima lui îndrăgostire. Inginerul, general-veteran de război Petru Moțiu este membru al Cenaclului de artă plastică al medicilor „Ion Țuculescu“ (a urmat studii la Școala populară de artă București), membru al Asociației artiștilor plastici București și membru fondator al Societății colecționarilor de artă din România. Este cetățean de onoare al comunei Buteni – Arad, locul unde s-a ivit în anul 1923, loc cu oameni „cărora le-a mers vestea în toată Țara Zarandului și-n toată Țara Moților“, printre altele, de a fi știut să adapteze graiul la eternele schimbări impuse de mersul vremurilor. Așa s-a întâmplat, de pildă, cu ancestrala „căldare de vinars“ devenită „alambic“ și, în zilele noastre, când și Aradul a ajuns oraș universitar (din pricina celor care frecventau cu asiduitate „cursurile de la catedra cu pălincă“), i se spune „Institutul de limbi străine“.
     Cartea „Pălărie cu buzunar“ a lui Petru Moțiu își așteaptă o alta care să-i semene, autorul vădind un „inclasabil“ har de povestitor zgârcit la vorbe lungi și deșirate, optând pentru exprimarea succintă, afo­ristică, plină de miez bun. De ce nu m-ar mira deloc să aflu că este și autorul unui volum de poezie?

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.