Newsflash
Cultură

Forță și delicatețe în grafica lui Ștefan Luchian

de Dr. Raluca BULEA - aug. 10 2018
Forță și delicatețe  în grafica lui Ștefan Luchian
Căldura verii și sosirea vacanței fac ca ritmul trepidant al Capitalei să se domolească puțin, iar aglomerația să nu mai fie atât de obositoare. Chiar și așa, agitația străzii este permanentă, iar dacă suntem în căutarea unui refugiu de liniște și deconectare, care să ne aducă și bucurii intelectuale, într-o ambianță răcoroasă, sălile Muzeului Național de Artă al României (MNAR) pot fi alegerea ideală. Putem alege între colecțiile permanente și expozițiile temporare, printre care se distinge expoziția-eveniment „Ştefan Luchian, maestrul artei grafice româneşti”, găzduită în sălile aripii Știrbei, dedicată aniversării a 150 de ani de la nașterea pictorului (1868–1916), deschisă până la 23 septembrie 2018.

Recunoscut astăzi ca unul dintre cei mai de seamă reprezentanți ai artelor vizuale românești, Luchian a avut de înfruntat, în perioada vieții, reticența contemporanilor față de abordările sale inovatoare în materie de tehnică și față de tematica aleasă. Format de dascăli cu preferințe conservatoare, academiste, a simțit nevoia de a-și căuta alte modele și un drum propriu pe calea desăvârșirii artistice. Putem acum admira pe simeze rodul acestor căutări, în expoziția care înfățișează publicului partea cea mai delicată a creației pictorului, grafica, experimentele sale legate de suporturi și materiale de lucru, care, în mod surprinzător, au fost de la început gândite să fie opere finite, nu doar etape preliminare ale unui eventual tablou în ulei. Desene în creion, cărbune sau tuș, acuarele și pasteluri pe hârtie, carton, dar și pe pânză, reprezintă tot atâtea experimente reușite pe care artistul le-a folosit cu măiestrie, adaptând fiecare combinație de elemente ideii sau sentimentului pe care dorea să îl transmită, mesajul către privitor fiind întotdeauna primordial. Din lucrările monocrome răzbate mai ales forța subiectului, adesea cu mesaj social, în vreme ce din acuarele și pasteluri predomină atmosfera, surprinderea efectelor de lumină și gradarea tonalităților cromatice alternate sau contrapuse.

Curatoarea expoziției, Elena Olariu, șefa secției de Arte grafice și Documentare a MNAR, a dorit să prezinte subiectele predilecte și tehnicile folosite de artist ca și cum am face o vizită la atelier, fără să facă propriu-zis o reconstituire a acestuia. Astfel, spațiul principal ne poartă printre peisaje și flori unde paleta de culori și trecerile de nuanțe creează efecte remarcabile, intercalate de portrete surprinse din unghiuri mai puțin comune, care dau o forță expresivă deosebită. Peretele de fundal ne surprinde cu o tematică religioasă pe care poate că am fi trecut-o cu vederea, dar care ne este astfel adusă în mod explicit în atenție, fie cu scene în care oamenii își exprimă credința în divinitate, cu alegorii creștine, fie cu peisaje înfățișând biserici sau mănăstiri în ruină. Parcurgerea celor trei nișe subliniază mai apoi tehnicile de lucru, fiind dedicate acuarelei și pastelului, desenelor în creion pe hârtie Gillot și celor în tuș și laviu. Mai mult, avem și posibilitatea de a vedea alăturate mai multe versiuni ale aceluiași subiect, realizate în tehnici diferite (creion și acuarelă sau pastel), și să percepem astfel diferențele între detaliile care ies în evidență în fiecare dintre ele.

Fiind în mijlocul artei lui Luchian, putem percepe modernitatea de care a dat dovadă, felul în care a știut să preia celei mai noi tendințe ale artei europene a vremii sale (ca un exemplu, influențele Art Nouveau de la început de veac XX, când a participat la înființarea societății artistice independente Ileana), dar și dorința de a păstra elementul național și ceea ce îl definea ca român în tot ceea ce a creat.

În final, se cuvine a fi menționat și faptul că această expoziție este una dintre ocaziile rare când aceste creații de grafică, în număr de 90, pot fi admirate de publicul larg, restricțiile legate de conservare făcând ca ele să nu poată fi accesibile în mod permanent. Mai mult, felul în care lucrările au fost dispuse astfel încât să intre în dialog și să se completeze unele pe altele creează o atmosferă specială, în care spiritul lui Luchian poate fi perceput pe deplin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe