Newsflash
Cultură

DOMENII MEDICALE „ŢINUTE SUB CONTROL“?

de Dr. Valeriu MIHĂILĂ - oct. 16 2009
DOMENII MEDICALE „ŢINUTE SUB CONTROL“?

Numerele 928 şi 929 ale revistei LE GENERALISTE oferă cititorilor câteva articole de mare interes, - Fecunditatea sub control genetic. Exploatând sursele de ultimă oră, dr. Michel Debry relatează (după o serie de articole din Nature Genetics, iunie 2009) rezultatele unor cercetări privind controlul genetic al limitelor fecundităţii feminine – menarha şi menopauza – când, exceptând variaţiile legate de rasă, talie, masă corporală, calitatea aportului nutriţional şi practicarea sportului, controlul este exercitat de anumite asocieri din genom: cele aflate în proximitatea genei LIN28B (prezentă pe braţul lung al cromozomului 6, în poziţia 6q12) şi legate de talia adultă, respectiv de unele asocieri, printre care BRSK1 şi MCM. (...)

   Există însă şi alţi efectori, date fiind deosebirile dintre diferite grupe de femei de aceeaşi origine, dar trăind în locuri diferite, după cum o demonstrează studiile întreprinse la 250 de femei, respectiv la 900 de femei, toate originare din Bangladesh, mutate/născute la Londra sau rămase în patrie. S-a demonstrat că menarha apare mai devreme şi frecvenţa ovulatorie se reduce la cele dintâi, iar menopauza se instalează mai târziu la celelalte, care prezintă şi concentraţiile cele mai crescute de hormon antimüllerian şi de inhibină, sub influenţa „parametrului «bogăţie alimentar㻓, astfel încât, se constată că „trecerea de la o ţară săracă la alta cu o hrană mai abundentă şi mai bogată induce efecte perceptibile în materie de fiziologia reproducerii“. Este important ca studiile ulterioare, efectuate la fetele din generaţia următoare, să verifice „dacă modificarea indusă de un nou mediu ambiant este înscrisă în mod durabil în genom“•Hipertensiunea arterială •„Sarea şi HTA: o experienţă exemplară“. Până de curând, Portugalia era campioana absolută a Europei la consumul de sare şi numărul de victime ale AVC; îngrijoraţi, membrii Societăţii Portugheze de Luptă împotriva Hipertensiunii, în frunte cu dr. Luis Martins, au lansat, în ultimii doi ani, o amplă campanie de informare a populaţiei, „cu sprijinul vedetelor locale ale televiziunii şi sportului“. (...)
Articolul integral îl puteţi citi în ziarul nostru, Viaţa medicală.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe