Între Noaptea muzeelor şi cea a institutelor culturale, în acest an şi-a făcut debutul şi Noaptea literaturii europene. Zece reprezentanţe culturale din Europa au convocat pasionaţii de lectură sub un singur acoperiş, cel al Fundaţiei Löwendal, unde au fost rostite fragmente din operele a 50 de autori contemporani. Ne introduce în atmosfera evenimentului dna dr. Raluca Bulea, la rubrica Institute culturale.

 "> Cuvinte potrivite la ceas de seară - Viața Medicală
Cultură

Cuvinte potrivite la ceas de seară

de Dr. Raluca BULEA - iun. 29 2012
Cuvinte potrivite la ceas de seară

Între Noaptea muzeelor şi cea a institutelor culturale, în acest an şi-a făcut debutul şi Noaptea literaturii europene. Zece reprezentanţe culturale din Europa au convocat pasionaţii de lectură sub un singur acoperiş, cel al Fundaţiei Löwendal, unde au fost rostite fragmente din operele a 50 de autori contemporani. Ne introduce în atmosfera evenimentului dna dr. Raluca Bulea, la rubrica Institute culturale.

 

     La vreme de primăvară, se pare că este la modă să ne ocupăm de cultură… noaptea. După evenimentele deja consacrate – Noaptea muzeelor, pe care v-am relatat-o de curând, şi Noaptea institutelor culturale, a cărei ediţie cu numărul şase va avea loc în această seară –, clusterul EUNIC România a avut iniţiativa de a organiza Noaptea literaturii europene. Deja existent în alte ţări, evenimentul îşi propune să ofere ţărilor europene o platformă pentru a-şi prezenta propria literatură contemporană, precum şi de a face auzite, într-un mod creativ, noi voci literare europene, plecând de la premisa că literatura este un instrument de înţelegere reciprocă şi de schimb cultural, care poate să îndepărteze barierele de comunicare. Lansată în 2006 ca un proiect al centrelor cehe în colaborare cu reţelele locale EUNIC, Noaptea literaturii europene are loc în general în luna mai şi, nu de puţine ori, se asociază şi cu alte manifestări culturale importante, crescând de la un an la altul şi ajungând în 2012 să se desfăşoare în 25 de oraşe din 17 ţări.
     Într-o frumoasă şi înmiresmată seară de sfârşit de mai, în care ploaia ne-a dat un binemeritat răgaz însorit, eleganta vilă în stil neoromânesc ce adăposteşte Fundaţia Löwendal a prins din nou viaţă, ca la marile serate de pe vremuri, graţie unui eveniment care a făcut să se audă, în limba română, vocile a peste 50 de scriitori din întregul continent şi nu numai. Fiecare instituţie participantă a avut propriul spaţiu, respectându-se ideea organizatorilor de a fi folosite şi locaţii atipice, aşa că, din curte până în pod, iubitorii de literatură au putut să se mişte în voie timp de aproape patru ore, bucurându-se atât de scriitorii preferaţi sau recent descoperiţi, cât şi de o notă inedită a artei acestora, mulţumită felului în care cei invitaţi pentru lectură – unii chiar actori profesionişti – au ştiut să dea viaţă cuvintelor şi personajelor. Cele zece organizaţii participante (Centru Ceh, Institutul Cultural Român, Institutul Francez, British Council, Institutul Polonez, Institutul Camões prin Ambasada Portugaliei, Institutul Cervantes, Delegaţia Valonia-Bruxelles, Centrul Cultural Maghiar, Centrul Cultural Turc „Yunus Emre“) s-au reunit sub acelaşi acoperiş, ceea ce a oferit publicului posibilitatea de a se mişca foarte uşor dintr-o zonă culturală în alta şi de a putea, astfel, cuprinde cât mai multe şi mai variate fragmente de lectură în timpul derulării evenimentului.
     Deloc întâmplător, Noaptea literaturii europene de la Bucureşti, organizată sub coordonarea Institutului Cultural Român, a coincis cu ziua deschiderii Salonului internaţional de carte Bookfest, ceea ce a făcut posibilă participarea la această seară specială a unor scriitori ce urmau să aibă lansări de carte la Romexpo: din partea Franţei, invitată de onoare la Bookfest în acest an, au citit Dominique Fernandez, Sylvie Germain, Nedim Gürsel, iar Centrul Ceh l-a prezentat pe Martin Vopìnka.
     Începutul serii a fost discret, dar, încetul cu încetul, sălile au început să se umple cu public de toate vârstele, cei mai tineri aşezându-se fără reţinere direct pe podea când scaunele s-au dovedit insuficiente. Desfăşurarea seriilor de lecturi a fost, în fiecare dintre spaţii, aproape după acelaşi tipar. Fiecare autor era citit de o personalitate din lumea culturală – actor, traducător, scriitor, critic literar. Uneori, lectura putea să fie însoţită şi de justificarea alegerii autorilor, cum a făcut-o, pentru Delegaţia Valonia-Bruxelles, dna prof. univ. Rodica Pop, directorul Centrului de Studii de Literatură Belgiană de limbă franceză din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ de la Cluj, invitată special pentru acest eveniment, la Bucureşti.
     O modalitate mai neobişnuită de prezentare a unor autori a fost cea aleasă de Institutul Cervantes, care a inclus în program, pe lângă prozatori cunoscuţi, şi doi autori de teatru, una din piese fiind pe agenda Teatrului Excelsior, şi invitându-i pe actori să bucure publicul nopţii literaturii cu câteva fragmente, atât cât să le deschidă pofta de a merge la teatru pentru a vedea piesa în totalitate.
     În altă parte a casei se făcea în acest timp poezie, căci traducătorul şi poetul Dinu Flămând îşi fascina auditoriul cu versurile lui Fernendo Pessoa, încercând să le transmită tinerilor care îl înconjurau ceva din pasiunea pe care autorul portughez i-a trezit-o cu opera sa.
     Şi pentru că trebuie să mai facem uneori pauză chiar şi de la citit, gazdele au oferit, în spaţii mai retrase, câte o gustare sau un ceai, cât să putem prinde vlagă şi chef pentru a merge mai departe pe cărările imaginaţiei celor care, fiecare în modul său personal, ne fac viaţa mai frumoasă şi ne oferă clipe de evadare din cotidian şi motive de reflecţie. În toate cele peste trei ore ale „nopţii“, casa a fost într-un freamăt permanent, iar încăperile s-au dovedit de-a dreptul neîncă­pătoare pentru cei care, ieşiţi de la un institut, ar fi vrut să poposească la un alt centru cultu­ral. De altfel, pentru o următoare ediţie, organizatorii ar putea avea în vedere un spaţiu mai amplu, dar tot unic, pentru ca participanţi care aleg să se plimbe între institute să se poată opri şi urmări lecturile indiferent de moment. Cei mai favorizaţi din punctul de vedere al spaţiului în acest an au fost cei de la Cervantes, în pod, şi cei de la ICR, în curte.
     Pe măsură ce ne apropiam de miezul nopţii, pleoapele deveneau din ce în ce mai grele, dar îmbinarea fericită dintre literatură şi arta dramatică sau măcar pasiunea celui care făcea lectura reuşeau să ţină publicul treaz. Mai mult, acesta a devenit protagonist la finalul eveni­mentului, când instituţiile participante au propus un concurs de proverbe, adunate din limbile lor şi transpuse în limba română. Acestea erau citite parţial şi acel spectator care reuşea primul să îl întregească era răsplătit cu o carte. A fost un moment vesel şi animat, deşi nu toţi cei prezenţi au plecat spre casă cu o carte în mână. Chiar şi aşa, nimeni nu a avut cum să fie dezamăgit în acea seară. Am împărtăşit cu toţii, împreună cu gazdele noastre, bucuria întâlnirii cu autorii preferaţi sau a descoperirii unor voci noi, sporită de felul inspirat în care au fost alese fragmentele spre lectură şi de modul în care personajele au prins viaţă în faţa noastră. Nu ne rămâne decât să ne notăm un nou reper în agendă, pentru o altă frumoasă seară de mai, anul viitor.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe