Newsflash
Cultură

Ceaiul de la ora cinci, cu celebrităţi ale artelor

de Dr. Mihail MIHAILIDE - nov. 28 2012
Ceaiul de la ora cinci, cu celebrităţi ale artelor
   Dacă nu m-ar fi invitat gracieusement Charles Leirens, probabil că nu aş fi avut ocazia să-mi revăd câţiva prieteni vechi, de care mă legau amintiri din tinereţea îndepărtată, şi să descopăr figurile unor personalităţi artistice cunoscute doar prin opera lor. Gérard Philipe, unul dintre aceştia, e neschimbat, cu acelaşi surâs espiègle din „Fanfan la Tulipe“, film pe care îl văzusem la cinematograful „Patria“ prin anii ’50, purtând pardesiul elegant, cu gulerul ridicat după moda vremii… În ’57, avea deja în palmares „Le rouge et le noir“, unde era Julien Sorel, iar Danielle Darrieux – ah, suava Darrieux! – interpreta pe Mme de Rénal. Danielle lipseşte, din păcate, ca şi Matilde de la Mole alias Antonella Lualdi, prima femeie de rangul ei, care, după cum afirmă Stendhal, şi-a permis să încalce regulile epocii şi a trimis, ea cea dintâi, o scrisoare unui bărbat şi încă unuia de rang inferior (lui Julien), pentru că o mistuia dragostea. Cocteau, deja înconjurat de admiratori, nu semănă deloc cu portretul pe care i-l făcuse Modigliani; dar de ce lipsesc Jean Marais, prietenul de o viaţă, în apartamentul căruia, garnisit cu desene, sculpturi, acuarele semnate de ei doi, de pe Boulevard de Sebastopol, am stat câteva zile într-o vacanţă, Coco Chanel ori Edith Piaf, pentru care scrisese piesa de mare succes „Le Bel Indifférent“? Aveam o ediţie recentă a romanului său „Les enfants terribles“, pe care mi-aş fi dorit un autograf, dar intenţia nu s-a concretizat, fireşte… Iar atenţia mi-a fost atrasă de alte celebrităţi, precum: Nicolas Nabokov, compozitor american şi muzicolog de origină rusă, Colette, autoarea lui „Chéri“, în vogă în anii ’20–’30, romanele ei umplând până la refuz bibliotecile părinţilor noştri, Annette Kolb, nemţoaica pacifistă, prolificul compozitor elveţian Arthur Honnegger, Gide, Malraux, Moriac, Jean Paulhan… Dar, poate, figura cea mai surprinzătoare pentru mine, prin inedit, a fost aceea a lui Eugène Ionesco, primul nemuritor francez de origină română: surâzând, cu privirea optimist îndreptată spre lumină şi eterna sa ţigară între degete…
   Charles Leirens (1888–1962) este fotograful renumit şi cultivat căruia îi datorez – dar şi publicul îi datorează – şansa de a putea admira portrete de artişti, vreo şaizeci în total, din splendidul album oferit publicului românesc cu ocazia unei expoziţii organizate de Muzeul Naţional al României, la propunerea Delegaţiei Valonia-Bruxelles la Bucureşti şi a Muzeului Fotografiei din Charleroi (27 septembrie – 2 decembrie 2012), intitulată „Inteligenţa privirii, portrete de artişti, 1933–1960“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe