Newsflash
Cultură

Bucureşti: simfonie în alb

de Paula ROMANESCU - feb. 7 2014
Bucureşti: simfonie în alb
Unde ne refugiem când ni se face dor de noi, cei care vom fi fost copii îndrăgostiţi de hărţi şi stampe şi cărora poveştile, cu sau fără cosânzene şi feţi-frumoşi, ne erau drum şi drumeţ spre împărăţia-suflet?
Într-un Bucureşti încenuşat de o iarnă care până de curând nu a fost iarnă, expoziţia de pictură de la Elite Art Gallery a Gabrielei Drăghici – „Iarnă în Bucureştiul vechi“ a reprezentat o posibilă evadare într-o poveste cu zăpezi neîntinate peste care liniştea (hai să-i spunem tihna!) pare să-şi fi aflat sălaş de taină şi loc de popas. Fiecare tablou este un instrument dintr-o mare orchestră mută, care prinde să cânte în legea lui o întâmplare care s-a petrecut cândva şi care nu-i decât ceva semănând foarte cu o viaţă de om, cu nişte vieţi, cu nişte case, cu nişte străduţe pe care vor fi rătăcit paşi mici, paşi cadenţaţi sau în derută când armele lătrau a „nebunie mondială“, paşi tremuraţi şi grei de greul anilor, paşi de îndrăgostiţi grăbind la prima lor întâlnire şi, de la ferestrele caselor mici, cochete (o, nu, pătrăţoasele blocuri uniformizate şi severe nu-şi au locul în povestea aceasta!), ochii celor care azi… Pentru că în Bucureştii vechi timpul parcă s-a oprit în loc, iar zăpada – splendidă metaforă! – veghează cu albul ei imaculat la frontierele nevăzute ale simfoniei pe care orchestra mută, iată, o interpretează pentru fiecare dintre trecătorii prin sala de expoziţii, unde arta Gabrielei Drăghici a oficiat până la sfârşit de lună ianuarie.
Născută în 1959, Gabriela Drăghici, membră a UAP, a urmat Institutul de Artă „Nicolae Grigorescu“, Secţia Tapiserie (promoţia 1984), şi are o activitate de invidiat, materializată în peste 10 expoziţii personale în ţară şi străinătate, nenumărate participări la expoziţii colective, saloane de artă, expoziţii de grup în România, Europa, Canada, zeci de lucrări monumentale şi de restaurare, printre altele la Banca Naţională a României, Teatrul Naţional din Caracal, Hotelul Internaţional Sinaia, Biblioteca Universitară Bucureşti, Teatrul Naţional „Gheorghe Pastia“ Focşani. Încadrându-se în linia tradiţională care a guvernat (şi continuă s-o facă) peisajul în pictură, din orice parte a lumii, din orice timp, peisagistica Gabrielei Drăghici are forţă evocatoare de locuri familiare nouă (şi uitate parcă, în permanenta goană după acel „ceva nou“ a „drumeţilor neaoşi“ dinspre nimic înspre niciunde care am devenit), are parfum inconfundabil de timp (de care ne e dor fără să ştim măcar) care ne invadează ca o beţie de couleurs, parfums et sons şi, fără veste, sufletul prinde „să vibreze dintr-odată ca atunci, deşi ştii că nimic nu mai e ca atunci, ci că tu eşti atunci, pentru a te afla din nou, pentru o clipă dilatată, enormă, o clipă cât un timp, într-o realitate care este nefiind, dimpreună cu, şi în clipa de faţă“, cum spune Horia Bădescu în eseul „La judecata memoriei“.
Fiecare peisaj din suita Iarnă în Bucureştiul vechi „spune“ o istorie numai a lui, dar fără de care povestea întreagă n-ar fi de înţeles. De ce va fi hotărât artista să elimine „formele“ amintind de făptura umană, nu-i deloc greu de priceput: oamenii aceia îşi răsfrâng chipul în oglinzile care suntem noi şi aşteaptă să li-l restituim dintre umbrele care vor fi devenit. Între timp, te uită cum ninge (ne)uitarea cu albul ei d’antan, dintotdeauna!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe