Newsflash
Cultură

Am fost și eu dincolo de poli

de Paula ROMANESCU - iul. 1 2016
Am fost și eu dincolo de poli
     Întâmplarea a făcut ca vineri, 17 iunie, să mă aflu la vernisajul expoziției de fotografie și grafică a fascinantei Uca Marinescu, de la galeriile de artă „Uzinexport“ din Capitală. La intrare, un afiș alb-albastru ne vestea cum că am fi Dincolo de poli, dar pășind în sala în care tronau imaginile surprinse de ochiul magic al aparatului fotografic comandat la rândul său de cea care a învățat prea bine cum să vadă, a năvălit spre ochii noștri o lume de ghețuri cu munți și întinderi de iarbă de sidef, ca ape zăvorâte sub platoșa eternelor absențe.
     Dar, tot pe-acolo, o lume cu legile ei neschimbate de mii și milioane de ani, care a învățat să accepte apariția efemeră (dar și terifiantă, cel mai adesea) a unor făpturi bipede, neadaptate la rigorile gerurilor extreme, hotărâte să atingă punctul acela în jurul căruia planeta albastră își rostuiește rotirea și să înfigă acolo o bucată de pânză de mătase căreia îi spun drapel, cel mai sfânt simbol. Exploratoarea Uca Marinescu este o trestie nu doar gânditoare (deși îi sunt atât de înalte și frumoase gândurile), ci și împlinitoare de fapte, cam cât să mute munții de inerție ai lumii pentru care Pământul se sfârșește în răzorul de lângă tarlaua vecinului.
    În fața unui public fascinat de povestea depănată de autoarea expoziției (nu a fost vorba de respectarea tipicului unui vernisaj de artă în care cineva spune de ce am venit acolo, altcineva ne explică ce trebuie să vedem, un altul – critic de artă – ne sugerează că albul nu-i chiar de tot alb, iar frigul e cam albastru), am pornit în călătorie.
     Profesoara Uca Marinescu, exploratoarea celebră de astăzi, a început prin a ne învălui în magia cuvântului. Ne-a dus la Polul Nord, la Polul Sud pe urmele navei Belgica a lui Emil Racoviță, cu trecere prin insula Cobălcescu, la polul magnetic al Pământului, la polul frigului în Iacuția (nu erau decât –71°C; a doua zi era mai călduț, doar –60°C), ne-a făcut cunoștință cu oamenii de prin acele ținuturi, cu obiceiurile lor. Ne-a vorbit despre oamenii care i-au fost tovarăși de drum, numindu-i pe fiecare, de parcă ar fi vrut să nu cumva să le uităm chiar noi numele.
 
     Cât timp să fi trecut de la începutul poveștii, nu mai știam. Urmăream cu toții pregătirile de călătorie și ne trezeam deodată ca făcând parte din grupul de exploratori de toate națiile, înfășurați cu toții în fâșia de mătase roș-galben-albastră în care, dintr-o fotografie, ne zâmbea un chip frumos pe care luminau două stele: ochii Ucăi Marinescu, marea exploratoare româncă, ființa fragilă pentru care nimic nu este imposibil.
     O participantă la „expediția-vernisaj“ de la Uzinexport a îndrăznit să rupă vraja povestirii cu o întrebare: „Ați fost și dincolo de poli, doamnă Uca Marinescu?“. Cu o căldură imensă în surâs, exploratoarea a răspuns: „Bineînțeles, m-am întors acasă!“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe