Newsflash
Cultură

Alchimie secretă

de Remus ANGHEL - aug. 7 2014
Alchimie secretă
     Romanul Traversări  semnat de dr. Antoaneta Pop Giuvara îi permite cititorului să cunoască şi să participe, alături de autoare, la derularea unei vieţi deloc uşoare şi pline de neprevăzut. În urmă cu o jumătate de veac, doctoriţa Teodora Teodorescu debuta profesional într-un sat uitat de lume, bântuit de sărăcie şi boală. În centrul aşezării, intrarea de la „Bufet“, cu scările ei tocite şi uşa vopsită verde-praz, era singura care colora universul mohorât în care nici măcar lătratul anemic al câinilor nu reuşea să dinamizeze atmosfera. Descurajată, doctoriţa îşi reproşa, de multe ori, faptul că se lăsase convinsă de tatăl ei să aleagă această profesie, sursă a multor surprize neplăcute şi ale cărei satisfacţii se pierd printre greutăţile întâmpinate. Trăia cu teama că nu va rezista, că va trebui să dezerteze. Motive erau suficiente: birocraţia obo­sitoare, aroganţa şefilor, discriminările felurite, slaba dotare a dispensarului. În lipsă de resurse şi sprijin, medicul conta doar pe prover­bialul stetoscop, priceperea şi imaginaţia sa.
     Totuşi, tânăra nu a abandonat. Privind înapoi asupra primelor momente ale carierei sale, îşi aminteşte acum cu umor scene marcante. Primul ei pacient a fost un bărbat foarte înalt şi foarte gras. A deschis uşa cabinetului şi a întrebat nervos: „Domnul doctor unde-i?“. „Ai răbdare, că vine“ a fost singura replică la care s-a gândit doctoriţa pe loc. Omul s-a îndreptat spre uşă bombănind, dar apoi, privind lung la cea care-i dăduse răspunsul, a realizat confuzia şi a izbucnit într-un râs nestăpânit.
     De-a lungul timpului, după încheierea programului de la dispensar, indiferent de vreme, medicul pornea, cu caleaşca sau pe jos, să străbată satul din Bărăgan. Bătea la uşa bolnavilor care nu se puteau deplasa la cabinet şi vizita pacienţii nou-născuţi. Pretexte perfecte pentru un investigator social de a cunoaşte în profunzime comunitatea, întâlnind scene de viaţă nebănuite. Păstrează încă vie în memorie o urgenţă de pediatrie. Într-o cameră îngustă, neaerisită, vecinele aprinseseră deja lumânarea pentru copilul pe care îl credeau pe moarte. Băiatul fusese lăsat în grija fratelui, care nu avea mai mult de 8 ani. Mama plecase de două zile la vie, pentru că i se îmbolnăvise… vaca. „S-a îmbolnăvit vaca tocmai acum când trebuia să fete. Bărbatu-meu nu se pricepe. Însemna să cumpărăm altă vacă. În sfârşit, copil se mai poate face“, şi-a încheiat femeia mărturisirea ulterioară, izbucnind în plâns. Numai intervenţia doctoriţei şi internarea copilului în spital au salvat copilul femeii inconştiente.
    Dacă are inspiraţia să consemneze evenimentele pe care le întâmpină, medicul, în special cel de familie, va reuşi să construiască un depozit factual de excepţie. Doctoriţa Teodorescu a fost inspirată. A inventariat durerile şi suferinţele unei comunităţi rurale nevoiaşe, dar şi fapte cotidiene, comune. A ajutat oamenii din comunitate, a participat la viaţa lor de familie, a dăruit sfaturi la nevoie. După cum notează chiar romanciera: „În majoritatea povestirilor, pacienţii mi-au fost colaboratori permanenţi. De la ei aflam… viitoarele istorii. Mă tentează să afirm că traduc în scris vorbele şi gândurile oamenilor întâlniţi ca medic. Unele vorbe chiar par desprinse din locuri tainice, relevate de durere“.
    Gândindu-mă la procesul descris de autoare, nu pot să nu-mi amintesc de o povestire semnată de Marguerite Yourcenar: „Izbăvirea lui Wang-Fo”, inspirată de un apolog taoist din China veche. Este vorba de legenda unui obscur contemporan al lui Rembrandt, pierdut şi salvat înăuntrul propriei sale opere. Împăratul chinez îl condamnase pe marele pictor să-şi termine un mare tablou început în tinereţe, după care ar fi urmat să fie orbit şi să-i fie amputate braţele. Printr-o minune pe care nu o poate săvârşi decât arta, pictorul a fost, până la urmă, îmbrăţişat de peisajul pictat şi răpit spre veşnicie.

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe