Newsflash
Istoria Medicinei

Constantin C. Iliescu - primul profesor de cardiologie din România

de Prof. dr. Ioan Mircea COMAN - sept. 20 2019
Constantin C. Iliescu - primul profesor de cardiologie din România

Constantin C. Iliescu (foto) s-a născut la 15 septembrie 1892 la Roman, judeţul Neamţ, a urmat studiile secundare la liceul „C. Negruzzi” din Iași, iar studiile universitare – la Facultatea de Medicină din București.

VM 38, p.7 -1În timpul studenţiei lucrează ca asistent fără plată în laboratorul de histologie al profesorului I. Bruckner și în laboratorul de anatomie descriptivă al facultăţii (1916-1919). În aceeași perioadă este extern și apoi intern prin concurs al spitalelor Eforiei din București (Colţea, Colentina, Filantropia), fiind atras de la început de patologia cardiovasculară.
În anul 1919 începe un stagiu de pregătire în cardiologie, la Londra, în clinica și laboratoarele University College Hospital, sub directa îndrumare a lui Thomas Lewis, unul dintre cei mai cunoscuţi cardiologi din acel timp. În aceeași perioadă, la Londra studia și P.D. White, cel ce va deveni ulterior „patriarhul” cardiologiei americane. A lucrat o perioadă și în laboratorul profesorului A. Starling. Apreciat pentru activitatea sa și pentru pasiunea pentru cercetarea știinţifică, tânărul doctor Iliescu a fost numit, în ultimul an al șederii la Londra (1922-1923), asistent a lui Thomas Lewis.
În perioada londoneză, C.C. Iliescu a publicat 12 lucrări știinţifice, dintre care patru ca prim autor, publicate în revista Heart, împreună cu Lewis, Doury, Wedd, Grand, Sebastiani. Subiectele acestor lucrări reprezintă contribuţii fundamentale la cunoașterea mecanismului mișcării circulare în geneza fibrilaţiei atriale și a flutterului atrial. A publicat în British Medical Journal, în anul 1921, un amplu studiu privind restabilirea ritmului cardiac normal cu chinidină, în caz de fibrilaţie atrială.
În anul 1923 renunţă la cariera universitară din Anglia și decide să se întoarcă în România, unde este numit șef de lucrări la Spitalul Filantropia. Din anul 1929 devine conferenţiar, apoi, din 1932, profesor agregat. Între anii 1948 și 1959 este profesor la Spitalul Caritas, iar ulterior, până la pensionare (1964), este profesor de cardiologie la Spitalul ASCAR (este primul profesor de cardiologie din ţară). O perioadă a fost decan al Facultăţii de Medicină, iar între anii 1959-1975 a fost numit expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe probleme cardiovasculare.
În anul 1964 este primit în Academia Română, iar în 1969 a devenit membru de onoare al Academiei de Știinţe Medicale. A fost membru al Societăţii Regale de Medicină din Londra și al societăţilor de cardiologie din mai multe ţări, printre care Franţa, Italia, Cehoslovacia, Polonia.
VM 38, p.10 -1

Profesorul C.C. Iliescu a fost o persoană charismatică. Dinamic, iradiind simpatie, cu o logică precisă, o exprimare de o excepţională claritate, voit schematic. Datorită spiritului său energic și a pragmatismului său robust, profesorul Iliescu și-a valorificat concepţia privind îngrijirea bolnavului cardiovascular prin crearea reţelei de cardiologie din România pe modelul ASCAR.
La sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial s-a înfiinţat la Spitalul Brâncovenesc o primă unitate cu profil de cardiologie, un cabinet de consultaţii. Aici, sub îndrumarea profesorului, au lucrat mulţi tineri ce doreau să se specializeze. Datorită eforturilor neobosite ale profesorului, problema asistenţei bolnavilor cardiovasculari începea să pătrundă ca o noutate în atenţia organizatorilor de sănătate. Ia naștere, astfel, în cadrul asigurărilor sociale, la Spitalul Bucur, serviciul de cardiologie ce va primi numele de ASCAR (ASistenţa CARdiacilor), la propunerea profesorului Iliescu. Actul de înfiinţare a ASCAR datează din 13 decembrie 1945, iar în decizia de înfiinţare putem citi: „Scopul centrului de asistenţă a cardiacilor este de a depista, de a examina și de a trata afecţiunile cardiovasculare în mediul asiguraţilor, precum și de a forma, printre medicii asigurărilor sociale, specialiști în cardiologie”. Scopul iniţial era să atragă atenţia asupra bolilor de inimă, asupra unei asistenţe integrate a celor bolnavi de inimă și asupra celor cu potenţial de îmbolnăvire.

VM 38, p.10 -2
Seria de cursanţi ASCAR, din anul 1964. Al patrulea de la stânga la dreapta (rândul de jos) este profesorul C.C. Iliescu

Iată, pe scurt, cele patru etape ale unei instituţii unice în cardiologia din România, opera profesorului C.C. Iliescu:
Prima etapă (1945-1948). Centrul de asistenţă a cardiacilor funcţiona ca un nucleu independent, în localul dispensarului Bucur în două cabinete de consultaţii, iniţial cu șase medici;
A doua etapă (1948-1957). ASCAR a funcţionat într-o clădire proprie din str. Xenopol nr.19. În această perioadă, instituţia ASCAR s-a transformat într-o instituţie de interes naţional, și-a multiplicat preocupările și a crescut numărul personalului – erau 17 medici –, s-au înfiinţat laboratoare de hematologie, bacteriologie, biochimie, radiologie, ECG. Activitatea s-a diversificat și s-a extins atât ca investigaţii, cât mai ales prin dezvoltarea unei activităţi de cercetare știinţifică și didactică. A fost posibilă elaborarea de lucrări știinţifice, prin colaborarea cu alte clinici din București, cum ar fi clinicile medicale de la Spitalul Colţea, Spitalul Filantropia.
Etapa a treia începe la 1 iunie 1957 și se încheie în 1976. În această perioadă, ASCAR a funcţionat în Piaţa Cosmonauţilor, într-o clădire adecvată (astăzi, acolo este Spitalul de Oftalmologie). Aceasta este etapa în care structura și funcţia ASCAR au atins nivelul ce i-a conferit statutul de instituţie unică în medicină din ţara noastră.
A patra etapă: 1976, odată cu mutarea ASCAR la Spitalul Fundeni – continuarea tradiţiei preocupărilor medicale, știinţifice și educative, prin Clinica de Cardiologie care îi poartă astăzi numele profesorului C.C. Iliescu.
Experienţa câștigată i-a permis instituţiei numită ASCAR să devină centrul învăţământului de specialitate, locul unde se formau cardiologi, iniţiatorul reţelei de specialitate, locul unde se elaborau îndreptarele metodologice (numite astăzi ghiduri) cu rol normativ. Prin ASCAR, profesorul Iliescu a creat un fundament temeinic pentru dezvoltarea ulterioară a specialităţii. A început învăţământul de cardiologie, formând cardiologi pentru reţeaua de cardiologie din toată ţara. Clinica nou înfiinţată se ocupă de învăţământul postuniversitar; aici au învăţat și au lucrat și cei care au condus ulterior Clinica de Cardiologie sau alte clinici de cardiologie din ţară.
După modelul ASCAR s-au dezvoltat centre asemănătoare la Craiova, Timișoara și în alte orașe din ţară. Medicii care au învăţat aici și s-au stabilit în străinătate au dezvoltat servicii după modelul închipuit de profesorul C.C. Iliescu.

ETICHETECardiologie

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe