Newsflash
Ars Medici

Componența echipei interdisciplinare

de Dr. Ana Elena NAGHI - iul. 19 2017
Componența echipei interdisciplinare
     Echipa interdisciplinară în îngrijiri paliative se naște din nevoia de a îmbunătăți calitatea vieții bolnavilor și familiilor acestora prin prevenirea și înlăturarea suferinței, prin controlul simptomelor fizice, psihice și psihosociale, prin acțiuni care să răspundă nevoilor și așteptărilor pacienților și aparținătorilor acestora. Nu este posibil mereu ca profesioniștii să poată acoperi toate nevoile pacienților și ale familiilor acestora, însă atingerea acestui scop presupune o activitate complexă, ce poate fi efectuată doar printr-un efort colectiv, de echipă.
     Componența echipei interdisciplinare diferă în funcție de gradul de dezvoltare, obiective și resursele programului. Aceasta este alcătuită dintr-un grup de profesioniști din domeniul medical, cu specialități și roluri diferite, care lucrează și colaborează pentru un scop comun – îmbunătățirea calității vieții pacientului. În toate disciplinele, este un lucru bun să se lucreze în echipă, dar în îngrijiri paliative este cu atât mai importantă abordarea multidimensională a fizicului, psihicului, socialului și spiritualului, atât ale pacientului, cât și ale familiei acestuia.
     Echipa, în termeni generali, este definită ca un grup de oameni în care, prin efortul colectiv, rezultă o performanță superioară sumei activităților individuale. Echipa este forma cea mai dezvoltată a grupurilor; este un grup special de lucru, format din indivizi cu abilități complementare, care lucrează împreună, cu un scop comun. Pentru a forma o echipă funcțională, este necesar să se întrunească mai mulți factori, care devin caracteristicile de bază ale unei echipe eficiente: loialitatea membrilor; luarea deciziilor prin consens; țeluri comune; membrii echipei împart responsabilitățile, pentru îndeplinirea scopului; are resursele necesare să efectueze munca; are sprijin din partea conducerii; există tehnici specifice de gestionare a conflictelor și ideilor; s-au stabilit termenii muncii în echipă; s-au alocat roluri și sarcini potrivite fiecărui membru; s-a convenit asupra practicilor și procedurilor; s-a creat o atmosferă constructivă; se recunoaște succesul individual și cel de echipă; membrii echipei se cunosc între ei; membrii echipei comunică și interacționează permanent, în cadrul acțiunii echipei; membrii echipei înțeleg diversitatea culturală; membrii echipei știu să gestioneze deschis conflictele; membrii echipei sunt consultați înaintea luării de decizii.
     Este vital să existe permanent o bună comunicare și colaborare între toți membrii echipei și între aceștia și cei din afară. Echipa trebuie să fie flexibilă, să se poată plia pe nevoile fiecărui pacient și pe cele ale familiilor acestora și să poată face față tuturor situațiilor ce pot apărea în evoluția bolilor pacienților. Astfel, echipa nu trebuie să fie un grup static, ci într-o continuă dinamică.
     Echipele pot fi omogene, formate din persoane cu pregătire și experiență similare, caracterizate prin nivel conflictual redus, cu grad mai mare de satisfacere a membrilor, dar cu o calitate mai slabă a deciziilor, sau eterogene, formate din persoane cu nivel de pregătire și de experiență diferite, caracterizate prin calitatea mai bună a deciziilor, nivel conflictual mai ridicat și satisfacție variabilă a membrilor; în această ultimă categorie se încadrează, în general, echipele medicale și în mod particular echipele de îngrijiri paliative.
     Echipele eterogene se pot clasifica în: echipe multidisciplinare, în care fiecare membru contribuie cu experiența proprie, independent de ceilalți membri, și fiecare specialist din echipă poate furniza informații vitale pentru luarea deciziilor; echipe interdisciplinare în care toți membrii au un scop comun, lucrează interdependent în planificare, la rezolvarea problemelor, luarea deciziilor, implementarea și evaluarea sarcinilor de echipă. Caracteristica de bază a echipei interdisciplinare este gradul ridicat de cooperare, colaborare și comunicare pentru atingerea tuturor scopurilor propuse.
     Echipa de îngrijiri paliative este eterogenă, interdisciplinară, cu caracteristici și provocări proprii, specifice. În funcție de mărimea echipei de îngrijiri paliative, recomandările privind componența acesteia, formulate de Organizația de îngrijiri paliative din Marea Britanie, diferă. Astfel, într-o echipă simplă, trebuie să se regăsească (minimum obligatoriu) un medic, preferabil cu competențe de îngrijiri paliative, un asistent medical, preferabil cu pregătire în îngrijiri paliative, și desigur, cel mai important, pacientul și familia lui (aparținătorii). Opțional, echipa poate include și un secretar și/sau administrator. De regulă, medicul și asistenta medicală sunt cei care iau deciziile medicale și lucrează cu normă întreagă în echipă, ceilalți membri lucrând part-time sau ca voluntari.
     Într-o echipă extinsă, care ar trebui să fie capabilă să acopere toate nevoile pacienților și familiilor acestora, ideal, pe lângă nucleul de bază reprezentat de medic și asistenta medicală, ar trebui să existe și infirmiere, asistent social, preot, psiholog, fizioterapeut, ergoterapeut, dietetician, farmacist și, în funcție de supraspecializarea echipei, pe categorii de afecțiuni de bază, oncolog, neurolog, cardiolog, pneumolog. De asemenea, și voluntarii pot avea un rol important, însă esențial este rolul familiei sau al aparținătorilor pacientului.

 

 

Rubrică realizată de Hospice „Casa Speranței“ (www.hospice.ro), promotor al îngrijirii paliative în România din 1992, centru de excelență în Europa de Est și unul dintre modelele recunoscute la nivel global de servicii și educație în paliație. Coordonator: conf. dr. Daniela Moșoiu (Universitatea „Transilvania“ din Brașov, director educație și dezvoltare Hospice „Casa Speranței“).

 


Notă autor:

Bibliografie

1. Bowen L. The multidisciplinary team in palliative care: a case reflection. Indian J Palliat Care. 2014 May;20(2):142-5

2. Cummings I. The interdisciplinary team. In: Doyle D et al. (eds.), Oxfort Textbook of Palliative Medicin, 2nd ed. Oxford Medical Publications, 1998

3. Cruceru S. Rolul și componența echipei. Edmed.ro, 23 mai 2014

4. Spruyt O. Team networking in palliative care. Indian J Palliat Care. 2011 Jan;17(Suppl):S17-9

5. Hanks G et al (eds.). Oxford Textbook of Palliative Medicine. 4th ed. Oxford University Press, 2011

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe