Newsflash
Internaționale

Citizina, aliat în renunţarea la fumat

de Dr. Mariana MINEA - iul. 21 2023
Citizina, aliat în renunţarea la fumat

Un studiu american a descoperit că, administrată în doză de 3 mg, de 3 ori pe zi, timp de 6 sau de 12 săptămâni, citizina a crescut rata de abstinenţă continuă de la fumat. Aceasta este disponibilă și în România.

Rezultatele unui studiu clinic randomizat dublu-orb publicate în JAMA au demonstrat superioritatea citizinei în ceea ce privește renunţarea la fumat. Este vorba despre un alcaloid din plante, care se leagă de receptorii a4b2, responsabili de adicţia la nicotină. Este utilizat în ţările Europei de Est și în unele state ale Europei Centrale. În România este disponibil fără reţetă.

Cele 810 persoane incluse în studiu au fost împărţite în trei grupuri – unele au primit citizină pentru 6 săptămâni, altele – pentru 12 săptămâni, iar persoanele din al treilea grup au primit un placebo. Dozele de citizină administrate au fost de 3 mg, de 3 ori pe zi. Toţi participanţii au beneficiat și de terapie comportamentală. Fumătorii din grupurile care au primit citizină au avut rate mai mari de abstinenţă continuă în timpul ultimelor patru săptămâni de tratament și de la finalul tratamentului până la sfârșitul celor 24 săptămâni de urmărire. Abstinenţa a fost evaluată cu ajutorul testelor biochimice.

Este bine tolerată

Vârsta mediană a participanţilor a fost de 52,5 ani, peste jumătate au fost femei (54,6% din total), iar numărul de ţigări fumate pe zi (mediana lui) a fost de 19,6. O proporţie de 76,3% dintre participanţi au dus studiul la sfârșit. Comparativ cu cei din grupul „placebo”, pentru persoanele care au primit tratament timp de 6  săptămâni, rata de abstinenţă continuă a fost de 25,3% vs 4,4% în timpul săptămânilor 3-6 de administrare, res­pectiv de 8,9% vs 2,6% în timpul săptămânilor 3-24. Pentru cei care au primit citizină timp de 12 săptămâni, ratele de abstinenţă continuă au fost de 32,6% vs 7% pentru săptămânile 9-12, comparativ cu placebo, respectiv de 21,1% vs 4,8% în timpul săptămânilor 9-24.

Mai puţin de o zecime dintre participanţi au prezentat efecte adverse, acestea constând în greaţă, vise anormale și insomnie. Dintre ei, 16 au oprit citizina din cauza unui efect advers. Dintre efectele adverse înregistrate niciunul nu a fost grav.

Pulbere obţinută din planta Thermopsis Lanceolata, din care se extrage citizina.

Concluzia cercetătorilor a fost că pentru dozele studiate, în ambele durate de administrare, citizina, însoţită de terapie comportamentală, a demonstrat eficacitate în oprirea fumatului și a fost bine tolerată.


Notă autor:

https://mhm.bz/NYvfh
https://mhm.bz/2EYYD

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe