Newsflash
Cultură

Cine umblă cu actele

de Măriuca IVAN - ian. 29 2016
Cine umblă cu actele
     Lucrarea Tratat de îngrijiri paliative la domiciliu, apărută sub redacția dr. Marinela Olăroiu, la Editura Edna, în 2015, este de un real folos profesioniștilor din sănătate, în contextul în care practica acestui tip de îngrijire a fost recunoscută în România doar de câțiva ani. Importanța temei abordate rezidă din faptul că ea vine în întâmpinarea unor probleme de care ne lovim frecvent în îngrijirea persoanelor aflate în fază terminală, la care problema medicală este de multe ori depășită de problemele psiho-sociale întâmpinate la aflarea unui diagnostic implacabil, respectiv la acceptarea situației și la complianța la tratament.
     Probleme precum „Ce pot face membrii familiei pentru un pacient care necesită acest tip de îngrijire“, ne reamintesc – dacă mai era cazul – că în agitația vieții noastre de profesioniști în domeniul medical, extrem de importantă este comunicarea adecvată cu cei pe care îi avem în grijă, dar și cu cei apropiați lor.
     Modul în care sunt dezbătute subiectele în secțiunea despre managementul simptomelor și sindroamelor, respectiv „semnificație și incidență, cauze, diagnostic, abordarea pacientului, planul terapeutic, tratament și complicații“ este concis și bine planificat, ușor de urmărit și fără încărcări excesive.
     Totodată, tratatul vine cu noutăți în materie de medicație și tratament local al plăgilor cronice, fapt îmbucurător dacă ne gândim că lipsa resurselor materiale din sistemul de sănătate din ultimii ani ne-a condus de multe ori la abordarea clasică și uneori ineficientă a escarelor de decubit. Materialele hidrocoloide, alginații, pansamentele compozite sunt foarte eficiente și conduc la reducerea timpilor de vindecare, dar sunt scumpe și foarte puțin cunoscute, iar aducerea lor la cunoștința cititorilor mi se pare binevenită și foarte utilă.
     Foarte utilă, de asemenea, e partea de final a tratatului, din care aș menționa mai ales „Elemente de protecție socială la pacienții aflați în tratament paliativ“, semnată de dr. Ioana Soare, care răspunde unei mari întrebări în îngrijirea la domiciliu: „Cine umblă cu actele“. Este o problemă extrem de dificilă într-un sistem birocratizat, care generează frecvent drumuri inutile la autorități, nervi și resentimente din partea aparținătorilor acestor pacienți, deseori aducătoare de beneficii unor persoane/firme pe care nu bunăstarea fizică și psihică a persoanelor aflate în suferință le interesează.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe