Newsflash
Cultură

Cercetări diverse

de S. V. - mai 16 2012
Cercetări diverse
     Lucrările moderne propun, pentru tratamentul arteriopatiilor cronice obstructive, terapia angiogenetică utilizând HGF şi VEGF. Cercetările recente arată că HGF (hepatocyte growth factor) – factorul de creştere hepatocitar – stimulează proliferarea endotelială, angiogeneza şi conduce la stimularea producţiei de VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor). Spitalul Judeţean din Timişoara (dr. Georgel Ţăranu, dr. Andreea Raţă şi colab.) a tratat astfel un pacient în vârstă de 50 de ani, mare fumător, diagnosticat la vârsta de 48 de ani cu boală arterio-ocluzivă periferică (artera femurală stângă). Iniţial, medicii timişoreni au încercat o intervenţie de revascularizare, care a eşuat din cauza trombozei extensive a arterei poplitee şi a calităţii precare a patului vascular distal. În perioada imediat următoare, pacientul a dezvoltat leziuni trofice pe gamba stângă, pentru care s-a efectuat plastie cu piele liberă despicată, însă fără rezultat pozitiv. Ultima măsură a fost terapia cu VEGF şi HGF. Prima cură de tratament a fost urmată de o a doua administrare, o lună mai târziu. Pacientul a fost monitorizat timp de 18 luni, iar evoluţia clinică a fost favorabilă – au dispărut durerile de repaus iar leziunile trofice s-au vindecat. Detaliile acestui caz sunt prezentate pe larg în numărul 2/2011 al publicaţiei ştiinţifice timişorene CERCETĂRI EXPERIMENTALE ŞI MEDICO-CHIRURGICALE (Journal of Experimental, Medical & Surgical Research).
     Ultimele ediţii (vol. XVIII nr. 1 şi nr. 2) ale revistei – aflate sub egida Academiei de Ştiinţe Medicale, a UMF „Victor Babeş“ Timişoara, a Forumului Român de Angiologie şi a Asociaţiei pentru Cercetare Multidisci­plinară din Zona de Vest a României – tratează subiecte precum evaluarea funcţiei renale la persoanele expuse la praful de siliciu din minele de cărbune şi aur, diagnosticul imagistic în oftalmopatia Graves, aborduri chirurgicale transhioi­diene în neoplasmul de bază a limbii şi altele.
     Spre exemplu, dr. Cristina Tudoran, dr. Melania Balaş şi colab. prezintă un studiu care evaluează asocierea dintre hipertensiunea pulmonară (HTP) şi hiper­tiroidie. Utilizând tehnici ecocardiografice M mode, 2D, Doppler şi Doppler color, cercetătorii au testat 41 de pacienţi tiroidieni cu diverse etiologii şi au determinat în acest lot incidenţa HTP. În urma prelucrării datelor, autorii afirmă că hipertiroidismul ar trebui considerat diagnostic diferenţial pentru insuficienţa de ventricul drept cu hipertensiune pulmonară.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 120 de lei
  • Digital – 80 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe