Newsflash
Internaționale

Celulele stem pot preveni încărunţirea?

de Florentina Ionescu - apr. 28 2023
Celulele  stem pot preveni încărunţirea?

Stoparea albirii părului ar putea veni dintr-o descoperire făcută recent în domeniul celulelor stem.

celule stemCercetătorii de la Grossman School of Medicine din cadrul Universităţii New York au studiat timp de doi ani celulele stem melanocitare (McSC) în cazul șoarecilor. Ei au descoperit că mișcarea McSC la nivelul foliculilor reprezintă cheia pentru transformarea acestor celule și pentru pigmentarea lor.

Cu trecerea timpului, acest proces se deteriorează, iar McSC se „blochează” într-un singur stadiu. Nu mai pot evolua, deci nu devin celule care produc culoarea firelor de păr.

Mecanismele nou descoperite scot la iveală posibilitatea ca blocarea celulelor stem melanocite să aibă loc și la oameni. De aceea, McSC reprezintă o potenţială cale pentru prevenirea ori inversarea procesului de încărunţire. Ele ajută celulele să se miște din nou între compartimentele foliculilor de păr.

Cercetătorii au descoperit că aglomerarea celulelor stem melanocitare în foliculii de păr a crescut de la 15% la aproape 50% odată cu procesul de îmbătrânire. S-a observat că ele nu au putut să se regenereze ori să se transforme în celule producătoare de pigment.

Pe de altă parte, McSC care au putut să se miște între compartimentele foliculilor de păr s-au maturizat și au produs pigmentul.

Citiți și: Terapie neuronală pentru epilepsia focală

 


Notă autor:

https://newatlas.com/health-wellbeing/reverse-graying-hairs-stem-cells/

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe