Newsflash
Internaționale

Ce știm, până acum, despre varianta C.1.2 a virusului SARS-CoV-2

de Florentina Ionescu - sept. 13 2021
Ce știm, până acum, despre varianta C.1.2 a virusului SARS-CoV-2

Oamenii de știință au identificat recent o nouă variantă a virusului SARS-CoV-2, pe care au denumit-o C.1.2. Aceasta conține mutații asociate cu o transmisibilitate mai mare.

Varianta C.1.2 nu doar că are o transmisibilitate mai mare, dar are și o abilitate sporită de a se feri de anticorpi, în comparație cu alte variante, scriu cei de la www.medicalnewstoday.com. Cu toate acestea, experții spun că populația nu ar trebui să se panicheze în legătură cu această variantă. 

varianta c.1.2 a sars cov 2

Variante care determină îngrijorare

Pe măsură ce virusurile se răspândesc, cu atât crește și probabilitatea ca ele să sufere mutații și să formeze variante diferite față de cea inițială. Variantele acestea devin din ce în ce mai transmisibile, devin rezistente în fața opțiunilor curente de tratament și în fața vaccinurilor actuale sau cauzează forme mai severe de boală, iar aceste variante sunt numite „variante care determină îngrijorare” sau „Variants of Concern” - VOC.

Sursa citată amintește că într-o lucrare de cercetare recentă, oamenii de știință de la National Institute for Communicable Diseases (NICD) din Johannesburg, Africa de Sud, împreună cu alte instituții din țară, au identificat și au discutat despre o potențială nouă variantă de interes, numită C.1.2.

De la descoperirea ei inițială în luna mai 2021, oamenii de știință au detectat varianta C.1.2 în șapte țări, printre care Noua Zeelandă, Marea Britanie și China. Deși unele caracteristici pot cauza motive de îngrijorare, experții încă adună informații despre C.1.2. Un studiu recent, care a investigat această variantă, a apărut pe medRxiv.

Iată ce se știe până în prezent despre varianta C.1.2:

  • Autorii studiului notează că C.1.2 conține multe mutații genetice care sunt prezente și în variantele alfa (detectată inițial în Marea Britanie), beta (detectată inițial în Africa de Sud), delta (detectată inițial în India) și gama (detectată inițial în Brazilia) ale virusului SARS-CoV-2.
  • Cercetătorii subliniază că aceste mutații ușurează munca virusului, el pătrunde mai ușor în celule, rezistă la tratamentele și vaccinurile actuale și se transmite de la o persoană la alta.
  • Această variantă a suferit foarte rapid mutații, ea are între 44 și 59 de mutații față de virusul inițial, detectat în Wuhan, China.
  • Totodată, varianta C.1.2 conține multe mutații care au fost asociate cu o transmisibilitate crescută și cu o capacitate ridicată de a se feri de anticorpi, în comparație cu alte variante, explică cercetătorii. Impactul acestor caracteristici asupra virusului nu este pe deplin înțeles.
  • Informațiile despre această variantă sunt limitate, pentru că ea circulă doar de câteva luni.
  • În luna mai, varianta C.1.2 era răspunzătoare de 0,2% dintre genomurile secvențiate, în iunie, de 1,6%, iar în iulie, de 2,0% dintre genomurile analizate. Pentru că există un decalaj între mostrele prelevate și publicarea datelor disponibile, asta înseamnă că varianta C.1.2 este mai frecventă decât sugerează datele.
  • Deoarece acestă linie (C.1.2) are atât de multe mutații, oamenii de știință au emis o ipoteză, cum că varianta este rezultatul unei infecții prelungite, care i-a permis virusului să acumuleze multe mutații înainte de a fi transmis la alte persoane, a explicat ” dr. Cathrine Scheepers, primul autor al studiului și senior medical scientist la NICD în Africa de Sud, pentru Medical News Today.
  • În prezent, nu există motiv de îngrijijorare pentru public sau pentru autoritățile din domeniul Sănătății, în ceea ce privește varianta C.1.2, spune dr. Cathrine Scheepers. Oamenii de știință au detectat o prezență redusă în Africa de Sud (doar 3% dintre virusurile din țară) și la nivel global tot o prezență redusă a acestei variante (mai puțin de 1% din virusurile din alte regiuni).

Notă autor:

Sursa foto: https://www.rawpixel.com/image/3322298/free-photo-image-covid-virus-dna-science

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe