Newsflash
Știri

Ce risc pentru wheezing recurent sau astm au copiii expuși la fumul de țigară

de Florentina Ionescu - ian. 31 2023
Ce risc pentru wheezing recurent sau astm au copiii expuși la fumul de țigară

Pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii doctorul Mihai Craiu explică în ce fel sunt afectați copiii de expunerea la fumul de țigară.

În urmă cu mai mulți ani, dr. Mihai Craiu a făcut o cercetare științifică privind factorii de risc pentru wheezing recurent/astm (WR) la copiii care au fost spitalizați cu bronșiolită acută în Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”. 

fumator-tigari-fum
Fumul de țigară nu este deloc indicat în preajma copiilor

 

„Timp de un an și jumătate am urmărit acești copii (cu siguranță cam puțin...) și am observat distribuția factorilor de risc pentru WR recunoscuți în literatură. 92% din copiii ce au prezentat WR după bronșiolita acută (copii altfel sănătoși anterior episodului inițial) fuseseră expuși la fum de țigară (mama a fumat înainte de sarcină sau înainte și pe toată durata sarcinii... sau [copilul] locuiește într-o casă în care se fumează constant la interior)”, a scris dr. Mihai Craiu pe o rețea socială.

Cei cu expunere la fum de țigară au avut risc de trei ori mai mare de WR decât cei neexpuși, indiferent de zestrea genetică, a completat medicul pediatru de la INSMC „Alessandrescu-Rusescu”.

generatie fara tutun
Apel pentru prima generație europeană fără tutun până în 2030

În final, el îndeamnă părinții să se alăture unei inițiative cetățenești europene care dorește interzicerea fumatului în spațiile publice din Uniunea Europeană. Acest demers „Ar ajuta sănătății tuturor. Nu numai copiilor”, conchide dr. Mihai Craiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe