Newsflash
Cultură

Când teatrul reușește să fie frumos

de Mircea Crețu - nov. 11 2022
Când teatrul reușește să fie frumos

Noua producţie a Teatrului Excelsior este construită după modelul unui puzzle de istorioare sentimentale. Personajele concentrează povești frumos condensate și prezentate publicului.

Scena din spectacolul Aproape, foto  Andrei Gindac
Foto: Andrei Gîndac

Spectacolul Aproape, de John Cariani (la rându-i actor), pune la dispoziţia... colegilor săi partituri comprimate, ne/fericit reduse ca text, dar puternice ca intensitate emoţională. Regizorul Eugen Gyemant (indiscutabil, cel dintâi care trebuie menţionat în succesul spectacolului) a reușit printr-o „lectură” personală, în egală măsură sensibilă și creativă, să sporească în mod evident calitatea textului.

Actori bine puși în evidenţă, împletirea ironiei de calitate cu poezia, tensiune scenică bine construită, nimic nu îi lipsește demersului regizoral pentru a fi considerat unul de calitate. Altfel spus, o culegere de haikuuri dramatice, nouă la număr, emoţionant puse în pagină, într-un spaţiu suprarealist, stăpânit de fascinaţia tandemului iubire – Aurora boreală, tratate cu egală delicateţe în concepţia regizorală.

Aceasta aduce laolaltă concretul relaţiilor interumane și magia și misterul ţesăturii fine a destinelor care îi leagă sau îi dezleagă. Astfel realizat, acest construct are, totodată, marea calitate de a răspunde tuturor gusturilor, de la adolescenţi până la cei de vârsta a treia, de la pretenţioși până la cei cu așteptări... mai permeabile, de la avangardiști până la puritani (în acest sens, felicitări reale pentru modul în care a fost gândit și realizat episodul revelaţiei amoroase dintre cei doi prieteni – fără pic de ostentaţie sau vulgaritate, cu tact, prudenţă și umor).

În rest, fără să cad în păcatul spoilerului, așteptaţi-vă la iubiri împărtășite și iubiri eșuate, la replici șoptite și la altele cu decibeli „zglobii”. Una peste alta, la dragoste în pastile care fac bine sănătăţii sufletești. Aleg să nu dezvolt mai mult din impresiile pe care spectacolul mi le-a lăsat (cu toate – sincer pozitive) pentru a nu pune într-un conflict enumerarea realizatorilor cu spaţiul tipografic.

Așadar, sub bagheta regizorului sus-amintit, a interpretat tânărul „cor” al Excelsiorului, alcătuit de această dată din Ana Udroiu, Iulia Samson, Pamela Iobaji, Loredana Cosovanu, Bogdan Nechifor, Mihai Mitrea, Dan Pughineanu, Alex Popa și Radu Micu. Spectacolul s-a bucurat, totodată, de scenografia inteligentă și excelent adaptată spaţiului scenic a Sabinei Veșteman și de nuanţele de ecleraj ale light-designerului Costi Baciu.

Concluzionând, puteţi opta fără niciun risc pentru a vă petrece seara alături de trupa Excelsiorului, într-un spectacol care nu știm dacă și-a propus să fie „bun”, dar, fără discuţie, a reușit să fie „frumos”. Un frumos de care continuăm să avem atâta nevoie...

Citiți și: Artistele pinacotecii

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe